Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leica M MiniDe senaste dagarna har en bild på en misstänkt ny kamera från Leica dykt upp lite här och där på webben. Bilden föreställer en kamera som ser ut som ett mellanting mellan en klassisk M-modell och en Leica X2. För Leicas del hoppas jag att bilden är fejkad. Att det bara är ett rykte eller en kuliss för det som komma ska och att de inte kommer att lansera en kamera med APS-C format med en fast ljussvag zoom den 11 juni. En kamera med de specifikationerna som "läckt" är inget annat än ett kommersiellt självmål.

Som tur är finns det redan ett utmärkt bakstycke med APS-C format tlll M-optik. Jag pratar om Sony NEX5n, som är ett bra komplement till en digital Leica M. Trots att den har en brännviddsfaktor på 1,5 ggr fungerar den perfekt ihop med Voigtländers små pankaksvidvinklar. Jag har moddat min NEX med en riktig tillbehörssko så att jag kan köra med optisk sökare och objektiven i hyperfokalläge när jag så vill. På bilden har jag dock den elektroniska sökaren monterad på kameran, den sökaren fungerar bäst ihop med lite längre brännvidder.

En slät Sony NEX5n kostar runt 2000 kronor begagnad, en tillbehörssko 250 kronor och en välbyggd HAWK närbildsadapter går att få tag på för 1000 kr, begagnade kvalitets sökare går att hitta för 1000 kronor på eBay och en begagnad elektronisk sökare från Sony går att hitta för 1500-2000 kronor. Har du redan M-optik liggande kan en NEX5n vara ett bra lågbudgetval. Jag har tyvärr inte koll på hur väl NEX-6 gifter sig med M-optik. Men det kanske någon av mina läsare har koll på och kan dela med sig av i sådana fall.

Annars så gläds jag över att en berömd amerikansk författarinna har gett mig en positiv kommentar och delat mitt rep om the Miracle Baby from St. Petersburg. Det är alltid kul att få positiv respons från dem som är högre upp i näringskedjan :)

Text och foto: © Mikael Good, All Rights Reserved

Inlagt 2013-05-31 09:25 | Läst 4842 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant läsning - har du koll på hur Leica M fungerar med NEX-7 kameran, eller om det är någon annan som vet!?
// Sören
Svar från Chasid   2013-05-31 12:39
Tack för din kommentar Sören :)
NEX-7 och M-optik är så vitt jag vet inte någon bra kombination. Tyvärr är inte heller Fuji X-pro1 eller XE-1 så bra tillsammans med M-optik. Men trots att den är fruktansvärt ful så fungerar NEX5n riktigt bra tillsammans med M-optik. Faktum är att den nästan är lika bra som Ricoh GRX med M-modul och den duger gott som andrakamera till en digital Leica M.
/Mikael Good
Hampus_6   2013-05-31 15:16
Hej igen - du, jag har en NEX-5 men inte 5n tror du att den funkar? // Sören
Mikael Good   2013-06-03 13:10
NEX-5 fungerar tyvärr inte lika bra tillsammans med M-optik som NEX-5n.
/Mikael Good
Spännande läsning om den kommande Leican. Skulle kunna vara kameran med stort K, men så blir det nog inte. Större chans att Sony drar till med en NEX-FF till senhösten. Den som lever får se;).
Har använt NEX5/5N i tre år nu och uteslutande med M-ansluten optik då jag tycker att Sonys
objektivutbud mer eller mindre varit en skandal. Använder en 53grams pannkaka på fjällturen
eller en summicron 35/2 ASPH när vikten är oviktig;).

/Stephan
Mikael Good   2013-06-03 13:16
Tack för din kommentar Stephan :)
Även om Leica släpper en spegellös kamera med M-fattning och APS-C format skulle den ha svårt att prismässigt konkurera med Ricoh GRX och Sony NEX-5n. Men å andra sidan skulle säkert en sådan kamera hitta fram till sin trogna kundgrupp oavsett prislappen. Jag hoppas att Zeiss Ikon kommer att släppa en fullformats Contax med äkta mätsökare och möjlighet till att koppla på en elektronisk sökare till hösten. Det är mätsökaren som jag vill åt och jag tror tyvärr inte att Sony någonsin kommer att släppa en sådan kamera.
/Mikael Good

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv