Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Leica MDet är många som är nyfikna på hur den nya Leica M fungerar i praktiken. Om kameran håller vad den lovar så kan det mycket väl bli den Leican som hittar tillbaka till många dokumentärfotografers fotoväskor.

Ming Thein har i vart fall testat ett förproduktionsexemplar av Leica M och här kan du ta del av hans tankar om kameran: The 2013 Leica M Typ 240
Här finns lite exempelbilder att ta del av : The Leica M 240 Review 


Leica M är precis ett sådant verktyg som jag skulle vilja ha. Hade jag haft ordentlig snurr på min verksamhet hade jag inte tvekat på att lägga in en beställning. Nu går det i ärlighetens namn att ta riktigt bra bilder med de kamerorna som jag har men det vore praktiskt att få alla de funktionerna som jag behöver för mitt dokumenterande samlade i ett och samma kamerahus.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Inlagt 2013-02-24 11:17 | Läst 5591 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag har ett ambivalent förhållande till Leica M. Jag gillar konceptet och är verkligen förtjust i min M6:a. Men jag tycker inte ens att M är det bästa koncepter för gatufoto, så en Leica M förblir en kul extrakamera för mig. Då är den nya modellern för dyr - jag får vänta tre år tills den går att köpa begagnat för mindre än halva priset. Om inte omsättningen på min fotofirma skulle öka drastiskt ...
Svar från Chasid   2013-02-24 12:08
Tack för din kommentar Magnus :)
Alla fotografer har olika behov men för min del skulle en Leica M samla alla mina behov i ett och samma kamerahus. Men jag har tyvärr inte råd med den i nuläget och likadant var det med 1Ds Mark II en gång i tiden men jag kunde ändå köpa en sådan senare i livet. Men det viktigaste för mig är att det faktiskt finns en kamera som jag verkligen skulle vilja ha. Den är inte längre bara en utopi utan en realitet och någon gång så kommer jag att ha råd med den.
/Mikael Good
Bilderna i länken är verkligen bra, dock vet man inte hur de är processade, men visst skulle jag vilja ha en.
Svar från Chasid   2013-02-24 17:21
Tack för din kommentar Stefan :)
Kameran sparar i DNG och därför tror jag inte att det är några problem att öppna filerna i exempelvis Lightroom.
/Mikael Good
Jag önskar jag kunde hitta en digitalkamera som ger mig samma sköna känsla som mina analoga mätsökare - fast utan den höga prislappen som Leica har.
Svar från Chasid   2013-02-24 17:24
Tack för din kommentar Joakim :)
Leica M8.2 och Leica M9 ger dig samma känsla som en analog mätsökarkamera. I det första fallet är inte prislappen så vansinnigt hög. Bildkvaliteten med Leica M8:a är fullt jämförbar med Canon EOS 5D upp till 320 ASA trots mindre sensor och färre pixlar men handhavandet är givetvis mycket trevligare med Leican. Bildkvaliteten med M9 är helt fantastiskt bra och kan man leva med sämre egenskaper på höga ASA är den väl värd sitt pris. Tycker man inte att den är värd sitt pris så kommer det säkerligen att gå att få tag på ett hyffsat exemplar för runt 20.000 kronor om ett halvår eller år.
/Mikael Good
För mig med en Leica M Monochrom, så är en standardfråga jag får i dessa tider om jag ångrar mig och hellre skulle väntat på Leica M. Det korta och enkla svaret är att i dagsläget ser jag inte M som en ersättning till Monochrom. I min fotografering just nu så är Monochrom min "extrakamera" jag alltid kan bära med mig på stan för att fånga vardagen - gatufotografering - och i min hjärna just nu trivs jag bäst med s/v bilder vid dessa tillfällen. Men för djur och natur känns det bra med färg och oftast med lite längre brännvidder, så då behövs inte en liten lätt Leica och 5DII med en 70-200 passar alldeles utmärkt.
/magnus
Svar från Chasid   2013-02-24 17:28
Tack for din kommentar Magnus :)
Även om möjligheterna till det har blivit kraftigt begränsade det senaste året så när jag ändå på en dröm om att kunna fortsätta att arbeta som reporter lite då och då. Och då vore en Leica M helt perfekt för mig. Jag har gjort en del rep med Leica M8:a och det har fungerat riktigt bra förutom att den inte är så bra på höga ASA. Leica MM är säkerligen en trevlig kamera. Men för min del är det en &-kamera som behöver kompletteras med en annan kamera för filmning och färg. I mitt fall har jag en Nex 5N med en Hawk M-adapter för det ändamålet. Leica M däremot skulle fylla alla mina behov och önskemål i ett enda litet kamerahus.
/Mikael Good
Magnus Andersson   2013-02-28 22:14
Nu har M börjat levereras....
Svar från Chasid   2013-03-01 14:28
Trevligt! Då kanske begagnatpriserna på M9 går ned ett eller två hack :)
/Mikael Good
Efter att ha använt Leicas analoga kameror i många år, M4, M6 och senast en MP, hoppas jag mycket på nya M. Om känslan och kärleken i hanteringen följer i traditionella Leicors spår vill jag verkligen ha en. Spara & åter spara :-)
Jag är dessutom förtjust i manuella objektiv där skärpan selektivt kan justeras med en känslig fokusinställning. Hoppas verkligen att någon tillverkare bygger adaptrar för andra SLR-gluggar, (Canon & Nikon) så att man inte begränsas till Leicas utgångna R-serie, (svårt att få tag i ?). Jag har hört att vissa framhåller problem med bandning vilket tydliggörs om exponeringen dras upp. Är detta ett mjukvaruproblem bör det med all sannolikhet kunna justeras.
Mvh
Torbjörn
Svar från Chasid   2013-03-01 14:35
Tack för din kommentar Torbjörn :)
Känslan i de digitala Leicakamerorna är nästan lika bra som i de analoga. Appropå objektiv så kör jag mycket med ett Carl Zeiss T* 28/2,8 för Contax på min Leica med hjälp av en adapter och det funkar finfint. Även om Canon & Nikons objektiv ofta är riktigt skarpa så håller de inte riktigt samma klass vad gäller färg, kontrast och 3D-effekt som Zeiss- och Leicaobjektiv. Om jag hade en Leica M och hade bestämt mig för att köra lite billigare objektiv med adapter på den så skulle jag satsa på Carl Zeiss för Contax alla dagar i veckan. Men å andra sidan är Carl Zeiss objektiv med M-fattning riktigt bra och de är både mätsökarkopplade och mer kompaktar.
/MIkael Good
lingöy   2013-03-02 00:10
Låter som en klok avvägning, att använda zeiss gluggar. Jag fotograferade med Hbl under ett tiotal år och lärde mig då uppskatta objektiven från Zeiss. Ska spara och en vacker dag köpa en M. Förhoppningsvis har den då genomgått några tester så att ev mjukvaruproblem åtgärdats.
Med vänlig hälsning Torbjörn