Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Min första fotobok är skickad till tryck



Det finns ingen bra svensk översättning av uttrycket "Kill your darlings" men innebörden är ungefär att man måste var beredd på att offra sina egna favoriter om de inte tillför något till helheten när man jobbar med en fotoutställning eller bok.



Kristallsjuka och värmebölja är ingen bra kombination. Efter ett par timmar ute i 30-grader värme kände jag mig såpass däven att jag behövde ta det lugnt nere i svalkan i källaren en stund. Som tur var hade jag en god bok att ta tag i. Men i detta fallet var det ingen bok som jag läste utan gjorde. Under arbetets gång fick jag ordentlig feeling och började med att sålla bort nästan 800 bilder. Många av bilderna som jag sållade bort var starka självständiga bilder som inte riktigt passade in i boken och som inte hade fört berättelsen framåt. När jag skrivit klart ett längre förord på engelska till boken började jag redigera klart de utvalda bilderna i Photoshop.

Efter att ha laddat upp bilderna i redigeringsprogrammet på datorn, layoutat boken, och strukit ytterligare åtta bilder skickade jag slutligen in boken till Photobox där jag fått ett riktigt bra pris. Nu återstår en spänd väntan till 28 juli som är beräknad leveransdag för boken. Tanken är inte att jag ska printa boken på Photobox men det kan vara bra att ha en färdig bok att visa upp om jag bestämmer mig för att trycka den, och om jag väljer att söka ekonomiskt stöd för den. Layouten på den slutliga boken kommer att bli ungefär som boken som printas på Photobox men då kommer jag att jobba i Indesign för bättre precision. Textblockshanteringen på Photobox lämnar en hel del att önska.



Jag passade även på att göra och beställa en bok i A5-format på MyFujifilm. Den boken har bara 32 sidor mot 64. Tanken är att den ska bli ett billigare alternativ för den som gärna vill köpa en fotobok av mig men som inte vill lägga ut allt för mycket pengar på den. Den billigare boken kommer att printas på MyFujifilm. Layoutprogrammet på MyFujifilm var väldigt primitivt till skillnad från det på Photobox, och det var svårt att få till layouten. Men å andra sidan är det inte utformat för proffs utan för amatörer. Om boken inte trycks lutar det åt att jag kommer att layouta den i Indesign och sälja den via Blurb för enkelhetens skull. Där är det enkelt för köparen att själv göra sin beställning och sedan få hem ett exemplar.



Text och foto Mikael

Inlagt 2021-07-16 10:55 | Läst 7427 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej,
Det är stort problem att finna bra publicist. De senaste åren har jag använt:
https://kdp.amazon.com/en_US/
Det är amazon som äger KDP sedan länge. Fördelen är att amazon står för all publicering i världen. De gör också tryckningen med distributionen. Det enda du får betala är när du beställer och det är rabatterat. Du får också betala den första boken. Om du inte har eget förlag med ISBN sköter de också det. Men du kan ju skaffa ISBN på Kungliga biblioteket med ditt bolag.
De är naturligtvis proffs ut i fingerspetsarna och är bara ute efter pengar. Men du får bestämma din andel av bokpriset. Det är värt att kolla upp. Glöm inte att skicka pliktexemplar (7 st) till KB och universitetsbiblioteken.

Lycka till
Bob
Svar från Chasid 2021-07-18 13:04
Tack för din kommentar Bob! Även om det är svårt ska jag göra ett försök att få böckerna tryckta. Om inte det går lutar det åt att jag kommer att använda mig av Blurb eller Amazon. Jag kommer att köra med ISBN och pliktexemplar oavsett vilket.
/Mikael
Hej Mikael!

Lycka till med boken!

Jag är inget proffs som du men fick idag min fotobok om Covid-IVA, från just Photobox. Håller med dig helt i att deras hantering att få till texterna.
Får kanske göra ett försök att lära mig Indesign, är det svårt?

Trevlig helg och hoppas du snart blir fri symtomen från Kristallsjukan.

Daniel
Svar från Chasid 2021-07-18 13:09
Tack för din kommentar Daniel! Spännande med en bok från Covid-IVA! Det är en ganska hög inlärningströskel på InDesign och det kan vara lite knepigt att få till färginställninharna rätt.
/Mikael