Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Min syn på pressfotografer

Fick ett ilsket mail för ett tag sedan. Avsändaren tyckte att jag rackat ned på pressfotografer i ett stort antal av mina bloggar samt i en del kommentarer i andra bloggar. Jag satt som ett stort frågetecken framför min mailbox när jag läste igenom mailet från den ilskna skribenten.

Därför bestämde jag mig för att skriva en text och en gång för alla klargöra vad jag tycker om pressfotografer! Denna text kommer jag att referera till i fall jag kommer att få sura kommentarer eller ilskna mail i framtiden.

Låt oss en gång för alla slå fast att jag tycker att pressfotograferna gör ett mycket viktigt jobb och jag hoppas att yrkeskåren kommer att finnas kvar även om ett par år trots alla neddragningar på landets tidningsredaktioner. Välskriven redaktionell text tillsammans med bra foton är en mycket bra kombination för att nå fram med nyheter. Bra foton kan även lyfta en torftigt skriven text. En tidning utan bra foton har för mig förlorat en stor del av sitt läsvärde.

Den ilskna mailaren ställde även frågan om jag bara var avundsjuk för att jag själv inte jobbar som pressfotograf. Jag är långt ifrån avundsjuk. Varför jag inte jobbar som pressfotograf beror på tre saker: 1. Jag vill själv äga rätten till mina foton. 2. Jag är en bildredaktörs värsta mardröm, jag kan inte passa deadlines och håller på mina foton tills de mognat färdigt. 3. Om jag jobbade som pressfotograf på en tidning skulle jag vara bunden, jag vill vara fri och jobba med de projekten som intresserar och engagerar mig på ett personligt plan oavsett om jag tjänar pengar på det eller inte, allt annat blir varierande form av pannkaka.

Att jag har rackat ned på pressfotografers sätt att klä sig är en sak. Personligen tycker jag att man ska klä upp sig något när man åker ut på reportage och inte se ut som om man ska ge sig ut i jämtlandsfjällen för att flugfiska. Det går att klä sig med stil och finess utan att man behöver lägga ut en förmögenhet på kläder och skor och framförallt så visar man dem som man ska porträttera respekt genom sitt klädval!


Återvinning © Mikael Good, 2007

Dagens låt:
Gimme Shelter - The Rolling Stones

//Chasid

Inlagt 2009-11-02 08:56 | Läst 2328 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Om man inte är trygg i sig själv, eller i sitt yrke, då kanske man blir orolig och måste bemöta någon som tycker annorlunda...

Vad gäller pressen i dagens läge, och fotografer/journalister så har jag varit med för många år och kan tyvärr jämföra.
Och att låta en person sköta flera saker, det gäller ju inte bara hos tidningarna, utan hos de flesta företag numera.
/B
Svar från Chasid   2009-11-02 13:27
Det kan mycket väl vara som du säger att det var en person som inte är riktigt trygg i sin yrkesroll som mailade mig.

Att låta en person sköta flera saker kan faktiskt ha sina fördelar ibland! Jag har märkt att när jag både skriver och fotar får jag en helt annan kontakt med de personerna som jag intervjuar än vad jag får när jag enbart fotar. En annan sak är att jag tyvärr bemöts på ett betydligt bättre sätt när jag skriver än när jag "bara" fotar. Fotografer ses tyvärr ofta som ett bihang till skribenten, även om det har blivit något bättre de senaste åren...
//Chasid
Hej igen Chasid,
visst kan det finnas fördelar att både skriva och fota i sitt eget ämne, eller i ett ämne man väl känner, men i marknadsekonomin så är det andra saker som gäller, ekonomi går ofta före kvalitet, och då är det bra med en anställd, i stället för tre stycken! ;)
/B
Svar från Chasid   2009-11-02 16:19
Det är tyvärr som du skriver Bengan, ekonomi går ofta före kvalitet och allt färre ska göra samma jobb som fler gjorde för ett par år sedan, det skapar ett stressigt och hårt samhälle som på sikt kommer att leda till sämre kvalitet och ökad utslagning. Det är bättre att sänka arbetstempot med 10% och låta fler komma in i arbetslivet! Men räknenissarna tycks sakna empatisk förmåga och är bara intresserade av att siffrorna för företagen är bra...
//Chasid
Galet bra låt och skön remix. =)

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv