Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Minnesdagen över Förintelsens offer



I dag är det den 27 januari vilket är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer, samma datum 1945 befriades förintelselägret Auschwitz-Birkenau av sovjetiska trupper. 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag.

Drygt 6 miljoner judar, och uppskattningsvis 1 miljon romer mördades av nazisterna och deras kollaboratörer under förintelsen. Nazisterna förde noggrann bok över antalet judar som mördades. Men varken de eller deras kollaboratörer var så noga med att föra bok över hur många romer som mördades. Därför kan man bara grovt uppskatta antalet romska offer, en del källor nämner 500.000 medan andra nämner 2 miljoner. Även forskningen kring folkmordet på romer är bristfällig.

I dag ser vi åter hur människor behandlas illa på grund av sitt ursprung, sin tro och sin etnicitet. Rasismen, antisemitismen och antiromanismen (antiziganismen) ökar kraftigt. Extrema religiösa och politiska grupper på höger- men även på västerkanten sprider hat mot judar och romer. Sociala medier fylls med konspirationsteorier med udden riktat mot de båda grupperna, särskilt så här i ekonomiska kristider. I flera europeiska länder har hatbrotten mot judar och romer ökat och allvarliga terrorattentat har riktats mot framförallt judar.

Människor misshandlas och mördas för att de är romer och judar. I de östra delarna av Europa ekar slagord som hetsar mot romer och i de västra delarna hetsas det mot judar. På olika sätt görs de till syndabockar för majoritetssamhällets motgångar. Därför är det är de än mer viktigt att vi inte glömmer vår historia så att den inte upprepar sig, och därför är minnesdagen för Förintelsens offer extra viktig för oss, låt oss aldrig glömma det fruktansvärda som hänt, låt oss gemensamt mota bort ondskan innan den kväver oss!

Barnen på bilden överlevde Auschwitz, de befriades av sovjetiska soldater den 27 januari 1945. Den har tagits ur en film som visar befrielsen av Auschwitz som gjordes av filmenheten från 1:a ukrainska fronten. Barnen heter Tomasz Szwarz, Alicja Gruenbaum, Solomon Rozalin, Gita Sztrauss, Wiera Sadler, Marta Wiess, Boro Eksztein, Josef Rozenwaser, Rafael Szlezinger, Gabriel Nejman, Adek Apfelbaum, Hillik Apfelbaum, Mark Berkowitz, Pesa Balter, Rut Muszkies, Miriam Friedman samt tvillingarna Miriam Mozes och Eva Mozes som bär stickade mössor.

Text. Mikael Good. Foto: Alexander Voronzow/SUB/Wikimedia/Public Domain

Inlagt 2023-01-27 08:05 | Läst 3773 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Det som hände då framstår för mig som obegripligt - att en statsmakt beslutar sig för att utrota befolkningsgrupper inom den egna nationen! Den enda rimliga förklaringen ges om man ställer sig på religionernas sida, och inser att ondskan finns som separat fenomen (inte socioekonomiska faktorer, taskig pappa, och så vidare...). Det finns alltså onda människor.

Historien upprepar sig aldrig exakt, men samma fenomen kan komma tillbaka i lite annorlunda förpackning. Det är därför vi hela tiden måste vara på vår vakt - mot ondskan.
Frekeman 2023-01-27 11:22
Jag vill nog hålla med följande som en klok person en gång sa: ”Goda människor gör goda saker, onda människor begår onda handlingar. Men för att goda människor ska utföra onda handlingar krävs religion”. Katolska kyrkan samarbetade exempelvis i viss utsträckning med nazisterna i Tyskland. Hitler själv definierade sig som kristen, en katolik – han lär nog inte behövt religion för att vara ond dock. Att just judarna förföljts under en lång tid har väl att göra med att de ses som de som såg till att Jesus dödades.

Nog om detta. Fint skrivet av Mikael om en dag som är värd att uppmärksammas. Låt oss stå upp mot ondska varhelst den befinner sig.
Tack för att du uppmärksammar denna dag.
/Gunnar S
Detta får inte glömmas. Tack för det här inlägget. Namnen på barnet är viktigt.
Tack för det här inlägget. Varje år denna dag tänker jag på de jag träffat som överlevde detta. Ser det som en ära att fått träffa dem. Som min före detta kollega Susanna Christensen idag 89 år.