Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

!!!- Nikon S3D ny digital mätsökarkamera med mycket analog känsla utmanar Leica M9 -!!!

När jag surfade in på Camera Quests hemsida på jakt efter information om Voigtländer Bessa-R ramlade jag över en mycket intressant nyhet om en kommande digital mätsökarkamera: Nikon S3D. Jag tror att Camera Quest var lite väl tidiga med nyheten, den finns i vart fall inte kvar på deras hemsida längre. Men jag har tagit skärmdumpar på sidan och om någon vill se bilder på kameran är ni välkomna att maila mig så skickar jag över dem till er. Kameran och objektiven är i vart fall svarta. Nikon har kallat till presskonferens den 4 april och först då kommer de antagligen att presentera den nya Nikon S3D samt de nya manuella gluggarna Nikkor-S 1:2,5/28 mm ED, Nikkor-S 1:1,4/50 mm ED och Nikkor-S 1:2,0/85 mm ED.

 

Nikon S3D kommer att ha en småbildssensor på 24 megapixlar, det har spekulerats i om Nikon ska släppa en kamera med en sökare som liknar den i Fuji X100. Men Nikon S3D har utrustats med en äkta kopplad mätsökare med inspeglade ramar för 28, 35, 50 och 85 mm, det kommer även gå att använda den högupplösta skärmen som sökare. Objektiven till kameran är som sagt helt manuella och förutom de tre initiala objektiven kommer Nikon att släppa en Nikon-F -> Nikon-S adapter och en Leica-M -> Nikon-S adapter samt en högupplöst elektronisk sökare. Nikon S3D har valt att bibehålla den klassiska Contax-S bajonetten men om det innebär att det går att använda befintlig Nikkor-S och Contaxoptik återstår att se. 

 

Nikon S3D kommer att börja säljas på den japanska marknaden i augusti och i resten av världen i början av 2012. Beräknat pris enligt Camera Quest är drygt 6700 dollar inkl. ett kompakt Nikkor-S 1:2,5/28 mm ED. Om detta stämmer kommer nog det svenska priset att bli runt 50 000 kronor, vilket är förhållandevis billigt för en S3D och ett 28 mm objektiv med tanke på att enbart Leica M9 huset kostar 55 000 kronor och en Leica Summicron-M 28/2,0 Asph kostar 31 895 kronor.

 

Jag har ett par skärmdumpar från sidan men i och med att alla bilderna var copyrightskyddade har jag valt att inte publicera dem i min blogg av rädsla för eventuella rättsliga efterspel från Nikon. Men jag har i vart fall översatt alla specifikationerna till engelska:

 

På den här sidan hittade jag informationen om Nikon S3D, den nya kameran är faktiskt mycket lik Nikon SP från 2005: http://www.cameraquest.com/nrfblsp2005.htm

OBS! Detta var ett aprilskämt och ingenting annat :)

Kom ihåg att en blogg på Fotosidan utan bilder är som en fastlagsbulle utan mandelmassa! Här kommer en färsk bild ur mitt digra arkiv, den kanske kan väga upp allt tekniksnack: Kolja and the Puppy © Mikael Good, 2011Dagens låt: Shadow Play - Joy Division

//Chasid

Ps: Det är så mycket snack fram och tillbaka om Leica M på Fotosidan just nu att jag gjorde slag i saken och köpte mig en silverfärgad Voigtländer Bessa-R och ett 25/4 i går. Bessan är en suverän mätsökarkamera som bara kostar en bråkdel av vad en Leica M6 gör och framförallt är Bessan lättare att ladda och använda. Jag ska förmodligen kränga min Leica CL och mitt Summicron-C 40/2,0 (går att modda till M) men återkommer i så fall om det i ett senare inlägg.

Inlagt 2011-04-01 06:12 | Läst 5664 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det har väl inget att göra med vilket datum det är. Förstås!
Svar från Chasid   2011-04-01 06:31
Visst är det en spännande nyhet, det var många som trodde att den här modellen skulle komma redan till 60 års jubileumet för Nikon S som var för ett par år sedan, men tekniken var nog inte riktigt klar och Nikon ville inte göra en halvmessyr som Leica M8 :)
//Chasid
April april =]
Svar från Chasid   2011-04-01 11:25
Är det inte den 31/3 idag? I annat fall måste jag betala mina räkningar fort som attan så jag slipper de förhatliga påminnelseavgifterna :)
//Chasid
Men fy vad du lurade mig... inte visste jag att det var den första april idag.
Själv delar jag min fototid mellan digitalt och analogt och då ingen liten läcerbit utan en stort bastant "fruntimmer" som heter Mamiya C3... den kräver sin "man"!

GustafE/sofflogg.se
Svar från Chasid   2011-04-01 11:28
Är det första april idag det hade jag ingen koll på :)
//Chasid
En dröm som säkert delats av många, en lättsåld kamera 364 dagar per år, men just denna dag ;-)

Mvh.

/Janne Höglund
Svar från Chasid   2011-04-01 11:29
Varför skulle inte Nikon S3D vara lättsåld just idag? :)
//Chasid
Jag går naturligtvis på det här med hull och hår. Hungrig som jag är på en digital mätsökare... =)
Svar från Chasid   2011-04-01 11:30
Håll dig bara till tåls lite till Thomas, det ska bli intressant att se vad Nikon ska presentera på måndag, det kanske blir en riktig överraskning för oss alla :)
//Chasid
Aaaaah - jag blev lurad! :-)

Angånde Bessa så lutar det nog åt det hållet för mig också! :-)
Svar från Chasid   2011-04-01 11:31
Varför känner du dig lurad Joakim är det den första april idag eller nått? :)
//Chasid
FS först i världen med denna nyhet, inte sant? :-)
Svar från Chasid   2011-04-01 18:41
Om du menar nyheten om att jag funderar på att kränga min Leica så är FS först i världen med den nyheten :)
//Chasid
EGW   2011-04-02 03:09
Ah, javisst, det var den större nyheten förstås :-)

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv