Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Premiär för Le Viseur – nummer 1

Det finns i dag ett stort antal fotomagasin i Sverige. De flesta har en bred inriktning, och alla fotostilar måste därför samsas om det lilla utrymme som ges mellan de stora och tilltagna reklamplatserna. I sådana magasin tenderar vissa typer av fotografier att hamna i skymundan eller glömmas bort helt. Ett exempel på en genre som alltför ofta fått ge vika för de mer kommersiellt gångbara stilarna är dokumentärfotografin.

Dokumentärfotografin hade sina glansdagar mellan 40- och 60-talen. I dag lever dokumentärfotografin ett undanskymt liv – men den är långt ifrån död. Det finns många fotografer, både i och utanför vårt land, som besitter stora talanger. I första numret av Le Viseur presenteras ett urval av vad svensk dokumentärfotografi har att erbjuda i dag. Och som om inte det vore nog finns även två fotoreportage att fördjupa sig i.

Nätmagasinet Le Viseur har blivit verklighet tack vare mycket ideellt arbete och engagemang. Vi ville tillsammans skapa ett fotomagasin fritt från reklam och prylrecensioner. Vår filosofi grundar sig på att den fotografiska bilden måste få ett större utrymme.

Jag skulle vilja sammanfatta dokumentärfotografin med följande ord: iakttagelsen, närvaron och ögonblicket. Dessa tre ledord går som en röd tråd genom samtliga bidrag.

I det här numret finns tjugofem fotografer representerade. Att gå igenom inkommet material har varit oerhört inspirerande och givande. Det här bådar gott för dokumentärfotografins framtid.Fungerar inte den inbäddade versionen? Tryck här.

Text och foto: Redaktionsgruppen på Le Viseur som består av Johan Larsson, Johan Lindén och Mikael Good 

Inlagt 2012-03-31 09:54 | Läst 12825 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Härligt! Snyggt! Skönt befriat från glättig reklam. Nu får de stora drakarna huka sig. Det här är skarpt! Bra gjort alla bidragare.
Gratulerar.
Snyggt jobbat.
Ronny
All heder till er som skapat en scen för dokumentärfotografin, någonting som verkligen saknats.
Grattis till ett mycket fint första ex av tidningen.
/Krister
Finfint. Snyggt och behagligt format. Interessanta bilder.
Och så var det inte en fransk tidning, utan svensk!
Snyggt! Verkligen. Grattis, det där har ni verkligen gjort bra! Foto på riktigt. //Daniel
intressant idé. Bra jobbat!
Verkligen kul att se. Snyggt jobbat, gratulerar.
Äntligen en fototidning som tar upp dokumentärfotografi, och avsaknaden av reklam känns skönt.
Stort grattis
//Rolf
Ett riktigt bra och lyckat initiativ.
Fina bilder och genomarbetad layout, vilket är viktigt för sådana här prylar.
Lycka till i fortsättningen!
-affe
Tack vänner för alla glada kommentarer och tillrop :) Det har varit en lång resa men nu har vi äntligen kommit fram till releasen och nu tar vi nya tag för att verkligen placera Le Viseur på den fotografiska kartan i det här landet. Vi har redan en del intressanta idéer för nästa nummer som kommer den 30 juni.
//Mikael Good
Så snyggt. Härligt.