Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Road trip på världens vackraste väg – bildreportageDet påstås att vägen mellan de indiska städerna Siliguri och Darjeeling är världens vackraste väg. I slutet av december åkte jag på road trip mellan städerna för att försöka röna ut om påståendet stämde.


Under julen var jag i Indien tillsammans med familjen och besökte våra indiska släktingar. En av dagarna hade vi planerat in en roadtrip till Darjeeling. Det är bara 80 mil mellan Siliguri och Darjeeling. Men det är en nivåskillnad på över 2000 meter mellan städerna, och det tar lång tid att åka till Darjeeling på de smala, branta och slingriga vägarna. Förutom nivåskillnanden är det stor skillnad på temperaturen. I Siliguri var det 20 grader när vi åkte och när vi kom fram till Darjeeling var det 5 minusgrader. Som så många andra turister fick vi börja med att köpa mössor, vantar och halsdukar.


Påståendet om att det skulle vara en av världens vackraste vägar var inte taget helt ur luften. Landskapet som bredde ut sig var fantastiskt och vi hade gott om tid att njuta av det då vi puttrade fram i 40 km/h. Det var fullt med liv och rörelse både på och utmed vägen, och överallt fanns små butiker som sålde dricka och chips. Att försöka ta bilder genom bilrutan fungerade inte så bra. Men som tur var gjorde vi en hel del stopp utmed vägen, och då kunde jag passa på att vädra kameran och dokumentera. Tyvärr var det bitvis ganska så disigt vilket inte gav rättvisa åt de vida vyerna, därför valde jag att koncentrera mig på att fota människor som jag mötte istället.


Det är lätt att fotografera människor i Indien. De är glada och nyfikna och ställer gärna upp på bild. Men man får även vara beredd att själv ställa upp på bild. Jag tappade snabbt räkningen över hur många selfies som jag fick vara med på. Det här med att försöka vara som en fluga på väggen som ser utan att synas funkar inte så bra i Indien, och inte i något annat land heller för den delen! Det är bättre att vara öppen och ärlig med vad man gör och inte smyga omkring, bilderna blir bättre och stämningen blir trevligare.

Även om vägen mellan Siliguri och Darjeeling är mycket vacker och lätt kvalar in på min topp fem lista, så kan jag inte riktig hålla med om att det är världens vackraste väg. Jag har åkt på vackrare vägar i Kina, Norge och i Österrike. Men det är helt klart den vackraste vägen som jag åkt på i Indien!


Text och foto: Mikael Good


Inlagt 2020-10-17 16:01 | Läst 509 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket bra bilder! Jag skulle vilja åka runt i Indien på motorcykel, även om det troligen är synnerligen riskfyllt - det där med nollvision i trafiken verkar inte riktigt vara deras melodi :)
Svar från Chasid 2020-10-17 17:31
Tack för din kommentar Anders! Motorcykel och framförallt vespa är det smidigaste sättet att ta sig fram med i den indiska trafiken. Men de har inte samma syn på säkerhet som vi har och människor, kor, buffelflockar, hundar, cyklar, motorcyklar, bilar, lastbilar, Tuc Tucs och andra fordon och djur ska samsas på vägar som är betydligt mindre och sämre än i Sverige. Men olyckorna är inte så många som man skulle kunna tro, och det beror främst på att trafiken allt som oftast kryper fram.
/Mikael
Fantastisk resa. Tack för alla bilder vi får se. Hälsningar NL
Svar från Chasid 2020-10-17 17:32
Tack för din kommentar Nils-Erik! Det var en fantastisk resa och jag är tacksam för att vi hann och göra den innan världen stängdes till av coronan.
/Mikael
2020-10-24 15:29   Petra I)nna Ininbergs
Fina bilder.
/Petra Inna