Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Dagens bild - Ryssen kommer!

Det här är inte en kamera som har hängt som ett fint smycke runt en hipsters smala nacke. Det här är en kamera som har använts flitigt under hela sin 50 årliga levnad. Trots sitt slitna och härjade yttre levererar den fortfarande riktigt bra bilder. Optiken är ett Jupiter 35 mm F 2.8. Ett objektiv som satt på många av de ledande ryska dokumentärfotografernas kameror innan de fick råd med tyskt glas i början av 2000-talet. Objektivet är fortfarande full användbart och jag har använt det på både analoga och digitala Leicor med gott resultat. Bilden nedan är tagen med en digital Leica och ett Jupiter 35 mm F 2.8. Objektivet är trots sin ålder fullt användbart även för kräsna fotografer som mig! 

Text och foto © Mikael Good, All Rights Reserved

Inlagt 2014-01-20 13:42 | Läst 13875 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Mäktig bild på "isträdet"!
/Niklas
Svar från Chasid 2014-01-21 14:00
Tack för din kommentar Niklas! :)
/MIkael Good
Fascinerande isskulptur!
Hälsningar Lena
Svar från Chasid 2014-01-21 14:00
Tack för din kommentar Lena! :)
/Mikael Good
Rysk och övrig öststatlig teknikhistoria är oerhört intressant! På vissa plan verkar det ha varit ren kopiering av vad väst pysslade med, men nog kunde de ryska ingenjörerna tänka själva också, såklart. Inte minst kan vi se detta hos militärmateriel, där ryssarna ofta har anammat helt andra strategier och tekniker än motsvarigheterna i väst. Kanske finns samma diskrepans vad gäller optik.

För övrigt mycket fin bild! Personligen hade jag nog beskurit den en skvätt i underkant, men det är ju en smaksak.
Svar från Chasid 2014-01-21 14:12
Tack för din kommentar Martin! :)
Jupiter 35/2,8 mm är en kopia på Zeiss Biogon 35/2.8. Objektivet är byggt med samma verktyg som användes till Zeissobjektivet och enligt en källa till Bengt Björkbom var de allra första Jupiterobjektiven i princip lika bra som originalen. Men när de tysktillverkade delarna tog slut blev det allt för många måndagar i veckan och man ska ha en stor portion tur om man ska hitta ett bra exemplar. Mitt objektiv är inte något måndagsexemplar, det håller mycket hög optisk klass, tyvärr är det ganska så sladdrigt vilket gör det mindre lämpat för hyperfokalfoto.
/MIkael Good