Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Så får du mer pengar i plånboken

De allmänna kommunikationerna är väl utbyggda på många platser i Sverige och det är förhållandevis billigt att åka buss, tunnelbana, spårvagn eller tåg till jobbet. Men trots att många av oss har tillgång till väl fungerande allmånna kommunikattioner är det många av som som väljer att istället ta bilen till sitt arbete.

Jag har haft arbetskamrater som bara har några kilometer till sitt arbete. Trots att dom har tillgång till bussar som går var tionde minut i rusningstrafik tar dom ändå bilen till arbetet. Dom tar säkert bilen för att dom älskar att sitta fast en kvart extra i den värsta rusningstrafiken på morgonen och eftermiddagen och dom betalar villigt 800 kronor för sin parkeringsplats varje månad. Slår man ihop den verkliga kostnaden för deras bil så kostar det dom lågt räknat 2000 kronor att ta sig till och från jobbet varje månad. Ett månadskort i Jönköping kostar bara 600 kronor. 

Det som är intressant i sammanhanget är att bilåkarna brukar vara dom som är mest benägna att klaga på sin lön. Om dom istället tog bussen skulle dom få minst 1400 kronor mer i plånboken eller drygt 15000 kronor per år om man räknar bort semestermånaden. Det är pengar som istället skulle kunna användas till en välbehövlig resa till sydligare nejder eller till något annat kul. Åker du kollektivt får du inte bara mer pengar i plånboken du sparar även på miljön och får möjlighet att knyta kontakter med andra människor.


Tågstation © Mikael Good 

Klicka på länken nedan om du vill läsa mina inlägg eller länka till min blogg utan att behöva störas av all reklam. Som bonus får du se min blogg ungefär som jag själv vill ha den: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm

Dagens låt: Bus Stop - Fatback Band

//Chasid

Inlagt 2011-10-28 09:51 | Läst 7113 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Och större möjligheter att fotografera medan du reser =)
Svar från Chasid 2011-10-28 14:35
Jag har långpendlat en hel del och jag använde den tiden till att läsa böcker. Nu hinner jag aldrig läsa böcker...
//Chasid
Ja, det är dyrt med bil. Räknar man dessutom in försäkringar, P-plats, skatt, slitage, och att man ofta tar ett lån för att köpa en bil handlar det om tusentals kronor i månaden.

Själv har jag en bil. Ibland undrar jag varför eftersom jag går till jobbet och i regel bara använder den på helgen. Men samtidigt älskar jag friheten som bilen ger mig. Eller som min farsa brukar säga: Att inte ha en bil är som att inte ha några byxor! ;-)

Fast det gäller kanske mest på landsbygden och i småorterna! :-)
Svar från Chasid 2011-10-28 14:40
Min fru och jag har en liten bränslesnål kombi som vi använder ett par gånger i veckan. Det är svårt att klara sig utan en bil när man har småbarn. Innan jag gifte mig hade jag aldrig någon bil utan cyklade eller åkte tåg när jag skulle någonstans och skulle jag frakta hem något ringde jag efter en taxi.

Men bor man på landsbygden så finns det oftast inget annat alternativ till bil och politikerna gör allt som står i deras makt att skynda på utflyttningen från landsbygden...
//Chasid
Har bloggat om det här! ;) Å allt beror på vad man bor liksom!
Nu har ju regeringen bestämt att den som åker en längre sträcka, skall såklart betala mer, och om man då e smart så flyttar man såklart närmare jobbet!
Och slipper då betala så mycket för resorna och får säkrare kommunikationer till jobbet! ;)
/B
Ps. Se'n om inte alla har möjligheten att flytta närmare jobbet,
de va väl tråkigt... ;)
Svar från Chasid 2011-10-28 14:47
Regeringen gör allt för att folk ska flytta till dom redan överbefolkade storstäderna, samtidigt som dom ser till att det inte finns tillräckligt med bostäder så att priserna rusar i höjden... Men jag har egentligen ingenting emot att pendla till jobbet, det skulle ge mig tid till att beta av några av alla dom böckerna som jag aldrig hinner läsa...
//Chasid
N Thomas Meldert 2011-10-28 16:24
Jag tröttnade på att spendera 10 timmar i veckan på tågresor när jag veckopendlade. Helgen hemma blev bara en transportsträcka till återresan fylld med tvätt och packning. Till slut flyttade jag till jobbet i Stockholm. Och det gick bra!
Mycket intressant Mikel. Mina kostnader för huset där jag bor är ca 3000:- i månaden. Mina bilkostnader är ca 3000:- i månaden Blir 6000:- Vi har pratat om att flytta till en lägenhet i Tranås. En 3a. Kostnad ca 6000:- ingen besparning.För ca 5 årsedan lades affären ner här i Frinnaryd. Jag får då åka dom 2 milen till Tranås och handla.Kan åka buss men får då vänta 3 timmar på nästa buss hem. Bor man i en stad som Tranås med buss och tågförbindelser så kunde man sållt bilen.Men det är svårt att sälja huset också.Det finns en del tomma hus här. Det beror ju på var man bor i Sverige.Jag får nog bo kvar här tills jag hamnar på hemmet.
FH Kenneth
Svar från Chasid 2011-10-28 15:47
Du kan ju alltid åka till Aneby och handla Kenneth då spar du några hundralappar per månad :) Jag har faktiskt sökt jobb i Tranås och skulle jag få det jobbet skulle det faktiskt gå bra att pendla från Huskvarna till Tranås med Östgötapendeln. Hade Ösgötapendeln stannat till i Frinnaryd så skulle nog byn levt upp igen.
//Chasid