Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Samban sätter kroppen i gungning – stort bildreportageFörra året bevakade jag
A Bunda, Escola de samba de Gotemburg när de medverkade på Öxnehagadagen. De plockade fram den rätta karnevalsstämningen och bjöd på en färgsprakande tillställning, fylld med mycket glädje och rytmer precis som det ska vara vid en karneval.

Jag la upp ett bildreportage på Fotosidan och till dags dato har det haft lite mer än 10 000 visningar. A Bunda är slang för "rumpan" på portugisiska vilket kan ha drivit en del trafik till artikeln. Men det finns en förklaring till namnet. När sambaskolan deltog i Köpenhamnskarnevalen 1984, kom de som en liten svans efter danska A Banda i karnevalståget. Någon föreslog halvt som halvt på skämt att de skulle kalla sig "A Bunda" och så blev det.


Tanken var att jag skulle dokumenterat A Bunda även i år men coronaviruset satte tyvärr stopp för de planerna. I slutet av förra veckan gick jag igenom bilder från maj 2019 och då bestämde jag mig för att plocka fram några bilder från Öxnehagadagen och göra om dem till svartvitt, mest för att se hur färgsprakande bilder blir om man gör om dem till fotografins sanna färger – svartvitt. Jag tycker faktiskt att det funkar, men mycket beror på alla färgstarka personer som är med i A Bunda. De behöver ingen extra färg för att lysa. Några av bilderna i artikeln har aldrig tidigare publicerats.


Jag hoppas att 2021 ska bli ett normalt karnevalsår. Och då skulle jag vilja dokumentera Öxnehagadagen och Hammarkullekarnevalen. Jag använde en Sony A7rII med ett 70-200 och en Leica M 240 med ett 28mm till bilderna.


Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-06-14 16:43 | Läst 2881 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder igen :) det är lätt att se glädjen hos dom. Var det i svartvitt? ;)
Svar från Chasid 2020-06-15 08:05
Tack för din kommentar Ronny! Bilderna var i färg från början, jag fotar helst i svartvitt men beställarna vill oftast ha färg, att handkolorera tar tid så jag brukar fota i färg och sedan slå om bilderna till svartvitt! :) I följande länk kan du se färgvarianter av bilderna: https://www.fotosidan.se/blogs/chasid/la-vida-es-un-carnaval.htm?fbclid=IwAR2zb6CnmXUkqXhI_NYxEXJrvCRHtUg-WYNS861Kx87GCM6_6nW6boHvGx0
/Mikael
ronny vervaart 2020-06-15 09:33
Gillar sv, bilderna blir liksom renare å tydliga ;)
Många suveränt bra bilder, Mikael - både bildmässigt och tekniskt! Grattis!

Fråga: Föredrar du att använda 28 mm istället för 35 mm till Leican? Jag har själv bara 28 och 21 mm till mina analoga Leicor, och valde bort 35 mm från början.

mvh
/B
Svar från Chasid 2020-06-15 08:13
Tack för din kommentar Börje! Jag föredrar att använda 35mm, men det händer att jag kör med 28;an eller 21;an när jag vill ha med lite mer.
/Mikael
Fint bildreportage, bilder som visar både karnevalsstämning och (dans)glädje. Första bilden tycker jag dessutom är väldigt bra; ger lite överblick, förmedlar tonen och är samtidigt riktigt snygg att titta på!
/Lena
Svar från Chasid 2020-06-19 10:41
Tack för din kommentar Lena! Det var riktigt kul att bevaka ett "riktigt" karnevalståg och det var något som jag har velat göra under en lång tid, när möjligheten dök upp var jag inte sen att greppa den.
/Mikael