Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Skådespelaren Sven Wollter har avlidit

I går skördade corona-viruset ännu ett offer då skådespelaren Sven Wollter avled i en ålder av 86 år. Sven föddes i Göteborg 1934 och gick Göteborgs Stadsteaters elevskola i mitten av 1950-talet. Därefter jobbade han på olika teatrar runt om i landet. Innan han fick sitt genombrott i TV i och med rollen som Gusten i filmatisering av August Strindbergs "Hemsöborna" från 1966.

Sven Wollter blev en av Sveriges mest firade skådespelare i och med rollen som den indelte soldaten Rask i TV-serien "Raskens" från 1976, serien byggde på Vilhelm Mobergs roman med samma namn. Som mest hade serien 5 miljoner tittare i ett land som på den tiden hade drygt 8 miljoner invånare!

Politiskt stod Sven långt till vänster, han Var troende kommunist och lierade sig med ickedemokraterna i KPML(r), sedermera Kommunistiska Partiet som hyllar Stalin. Även om Sven tog avstånd från Josef Stalins senare politik, hyllade han dennes första år vid makten.

Men det är främst som en av landets främsta skådespelare som jag kommer att minnas Sven Wollter. Han briljerade i filmer som "Mannen från Mallorca", "Grisfesten", "Sista leken". "En sång för Martin" med flera. Sven var aktiv in i det sista och under hösten genomförde han en handfull föreställningar.

Sina sista år bodde Sven Wollter i Luleå tillsammans med sin hustru Lisa Wede. Han hade fem barn.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-11-11 09:14 | Läst 4162 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Dom gamla hårdföra kommunisterna, samhällets fiender enligt min åsikt - faller ifrån en efter en. Nyss var det Jan Myrdal, och nu Sven Wollter. Båda fullständiga galningar i samhällsfrågor - men intelligenta, bildade, och pålästa människor. Jag träffade båda, och jag uppskattade båda. Speciellt deras rakryggade hållning. Att inte göra som är så vanligt (i det närmaste förhärskande) här i landet - att vända kappan efter vinden och flyta fram i den bekväma mittfåran.
Sven Wollter var ju en brilliant skådespelare - jag har just börjat att se om Raskens. En upplevelse.
Svar från Chasid 2020-11-12 22:47
Tack för din kommentar Peter! Jag kommer aldrig förstå deras vurm för proletariatets diktatur, jag har själv varit kommunist men jag trodde på demokrati och hade inte speciellt mycket till övers för diktaturkramarna i KPML(r) och hamnade i häftiga ordväxlingar med deras partimedlemmar vid ett antal tillfällen. Men precis som du skriver var Sven intelligent, bildad och påläst och en brilliant skådespelare, det är främst som det senare som jag kommer att minnas honom. Jag ska snart se om Raskens tillsammans med min familj. Min anfader var indelt knekt i Västergötland på 1800-talet och hans liv påminde en hel del om Raskens..
/Mikael
Jag hoppas att han får komma till kommunisternas paradis Nordkorea i skepnaden av en fattig risbonde.
Svar från Chasid 2020-11-12 22:35
Tack för din kommentar Sven! Det är svårt att förstå att en såpass intelligent och genomtrevlig man föll för den diktatoriska kommunismen och drömde om en enpartistat byggd på Lenins och Stalins tidiga ideér. Men han var samtidigt en alldeles förträfflig skådespelare och föredömlig i sitt försvar för de minsta och svagaste grupperna i samhället.
/Mikael
Måns H 2020-11-12 23:04
Ernst Billgren ställde frågan "Vilken politisk inställning bör en konstnär ha?" och svarade "En enkel, gärna extrem". Och fortsatte: Det ger ofta stor kraft då man inte behöver ödsla energi på att tvivla. 1960-talsvänstern, få människor men helt dominanta inom musik, konst och mode. Bara när man är 100% säker på att man har rätt kan man sätta in alla sina krafter bakom sina ord och handlingar, hur fåniga åsikterna än är.

Wollter hade ju en huvudroll i "En sång för Martin" om Alzheimer och hjälpte även Demensförbundet med en video om demens och bemötande. Han behöll det engagemanget livet ut.
Sven Blomquist 2020-11-13 07:04
Vi är överens om det!
En jättefin bild!
Tack Sven Wollter och tack Mikael Good för den underbara bilden
Svar från Chasid 2020-11-12 22:36
Tack för din kommentar Torbjörn!
/Mikael
Mycket bra bild på Sven med en härlig värme i hans ansikte.
Bra jobbat hälsar Ewerth Franzén
Svar från Chasid 2020-11-12 22:36
Tack för din uppmuntrande kommentar Ewerth!
/Mikael
Bra bild av en sammansatt människa.
Svar från Chasid 2020-11-12 22:36
Tack för din kommentar Måns!
/Mikael