Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Stefan Löfven ville bli en ny Johan CruijffFörra torsdagen hade statsminister Stefan Löfven ett öppet möte i Huskvarna. Stefan var ovanligt öppen, han bjöd på sig själv, och berättade vad han drömde om att bli som pojke. Men sången som ackompanjerade hans entré fick några i publiken att dra ordentligt på smilbanden.Dörrarna öppnades klockan 17.15. Även om det var ett öppet möte dit alla var välkomna oavsett politisk tillhörighet var de flesta i lokalen övertygade Socialdemokrater. De flesta i publiken var män och många rutiga skjortor syntes i folkhavet. Med tanke på regeringens feministiska profil, och att Socialdemokraterna aktivt arbetat för ”varannan damernas” sedan 1994 var det lite märkligt att kvinnorna var i minoritet. Det öppna mötet inleddes med att trubaduren Alec Björedal sjöng några politiska sånger från 1970-talets socialistiska proggepok. Alec avslutade sitt framträdande med Cornelis Vreeswijks ”Somliga går i trasiga skor”. När han sjöng ”Jag är en tvivelaktig figur duger ej mycket till”, kom statsminister Stefan Löfven in i lokalen omringad av bistra säpomän. De flesta av de drygt 400 personerna i lokalen missade den komiska poängen, och det var i princip bara jag och min bänkgranne som skrattade gott åt den perfekta tajmingen.Kvällens konferencier kommunalrådet Ilan De Basso tackade av trubaduren Alec Björedal med en applåd och en ros. Han hälsade sedan kvällens huvudtalare statsminister Stefan Löfven välkommen upp på scenen. Stefan äntrade scenen och ställde sig tryggt i talarstolen.Stefan tycktes trivas i sällskapet. Han kopplade bort det statsmannamässiga för en stund, och delade en personlig berättelse från sin uppväxt om hur hans fostermor som arbetade som hemsamarit åkte runt till äldre i bygden på moped. För att kunna sköta sitt arbete under den smällkalla norrländska vintern köpte hon en skoteroverall för egna pengar. Stefan berättade att han fick lära sig praktiskt solidaritet och medmänsklighet av sin fostermor, något som han har fört med sig i livet.

Stefan log och skrattade mycket. Trots att åhörarna var ganska så stillasittande och tysta lyssnade de intresserat, när Stefan sa något som de gillade tycktes de vakna upp ur sin djupa koncentration och applåderade. Stefan la ofta pannan i djupa veck, och använde händerna för att förstärka det han sa, ibland var det nästan som om han inte behövde någon teckenspråkstolk. Stefan levde sig in i sina ord särskilt när han talade om den rådande situationen i landet.Som fond hade han Socialdemokraternas devis från valet 2018: ”Ett starkare samhälle. Ett tryggare Sverige”. Vilket Socialdemokraterna vill uppnå genom att pensionärer ska få lägre skatter, fler poliser ska stävja brottsligheten, skolan ska förbättras och gängkulturen i förorterna ska bekämpas. Just den sista frågan verkade vara särskilt angelägen för Stefan, och han oroas över det ökade våldet och skjutningarna, han underströk att gängkriminaliteten måste stoppas för att Sverige åter ska bli tryggt. För att komma dit har han bjudit in andra partier för att diskutera vad som kan motverka gängkriminalitet och skjutningar.Det märktes tydligt att även Stefan Löfven har en hotbild över sig. Säpomän stod på strategiska platser och hade lokalen och åhörarna under noggrann uppsikt, när jag smög fram för att ta några närbilder granskades jag från topp till tå av en bister säpoman som utvärderade den möjliga hotbilden. Utanför dörren patrullerade poliser.Den avslutande frågestunden sköttes av två representanter från SSU. Frågorna hade samlats in innan frågestunden, vilket är ett bra sätt för att samla ihop likvärdiga frågor, men nackdelen är att besvärliga och känsliga frågor kan modereras bort. Mot slutet av frågestunden lästes en fråga från en liten kille upp, han frågade Stefan Löfven om vad han drömde om att bli när han var liten. Stefan lös upp, log extra brett och sa: "Fotbollsproffs, jag ville bli en ny Johan Cruijff".Efter frågestunden ställdes frågan om hur många av de drygt 400 personerna i lokalen som var med i SSU? Ett fåtal händer räcktes upp, frågan förstärktes därför med hur många i lokalen som var under 35 år. Ett drygt tio-tal händer räcktes upp, med mina 51 år tillhörde jag de yngre i lokalen. De flesta i lokalen hade med råge passerat både 60 och 70 år. Sett till åhörarnas höga ålder verkar det som om Socialdemokraterna har svårt med återväxten.Innan Stefan Löfven lämnade lokalen fick han ett stort fång rosor, och tillfälle gavs till dem som ville byta några ord eller ta en selfie med honom innan han lämnade lokaler tillsammans med sina livvakter.Text och foto: Mikael Good

Fotnot:
Jag har använt mig av en Sony A7rII, ett Sony A 70-400 samt ett 7Artisans 75mm f1.25 Speedmaster till bilderna. Ljuset var uselt och de flesta bilderna är tagna på 6400 ASA. Färgerna i RAW-bilderna är utmärkta och dynamiken är bra, men jag valde att presentera bilderna i svartvitt för att förstärka känslan av bildreportage. Några av bilderna har tidigare publicerats i färg.

Inlagt 2019-09-19 19:16 | Läst 7855 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
2019-09-19 20:58   Gunnar Johansson
Jag var också på plats och hörde såg Stefan Löfvén. En stor banderoll i alla framträdanden visar ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. Efter 5 år med Stefan och socialdemokraterna i förarsätet går Sverige och samhället åt rakt motsatt håll...tänkte stilla om det fanns någon sosse med ryggraden kvar som skulle ställa en besvärlig fråga...Otroligt naivt och ett spel för galleriet. Bra fotograferat.

Mvh Gunnar J
Svar från Chasid 2019-09-20 08:01
Tack för din kommentar Gunnar,
Vad gäller politik anser jag att de finns alltför få politiker med ryggrad kvar. De allra flesta vänder kappan efter vinden för att plocka lättköpta politiska poänger, det är den största anledningen till att jag röstar blankt.
/Mikael
Bra bilder här!
Dock så var motivet inget särskilt roligt....
Svar från Chasid 2019-09-20 08:02
Tack för din kommentar Joakim,
När motiven inte är de roligaste får man göra det bästa av situtationen, i det här fallet blev det bildreportage.
/Mikael
Jag hoppas att han skäms tillsamman med sina partikamrater efter att ha lagt fram en budget som rakt igenom gynnar de rikaste, de som redan hade, o som nu får mer, klyftorna ökar - igen, en skam o en stor anledning till den sociala oro som växer dag för dag, skamligt tycker jag! LO
Svar från Chasid 2019-09-20 08:04
Tack för din kommentar LO,
Det spelar egentligen inte så stor roll vem som lägger fram en budget, de är alla lika goda kålsupare allihopa, och därför röstar jag blankt i brist på bra politiska alternativ.
/MIkael
Mycket bra bilder!

Problemen med dåligt ljus har omvandlats till bra reportagestuk.

Betr politiken så suckar jag mest. Önskelistan med 72 punkter ger ingen berättelse om hur Sverige och världen ska komma på rätt köl.
Svar från Chasid 2019-09-20 08:10
Tack för din kommentar Måns,
Som reporter ser jag dagligen mängder av TT-bilder på Stefan Löfven, tanken var att göra ett klassiskt bildreportage. Säkerheten hindrade mig dock för att arbete som jag helst ville, men det är bara att gilla läget!
/Mikael
Hej,
Imponerande svart-vit reportage stil i bilderna. Bra full story av mötet.
Ha det väl
Bob
Svar från Chasid 2019-09-20 08:11
Tack för din kommentar,
Det är alltid extra kul med uppmuntrande ord från en äldre kollega! :)
/Mikael
Lysande reportage med fina bilder och välskriven text!
Svar från Chasid 2019-09-20 17:40
Tack för din kommentar Jan Eric! :)
/MIkael