Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Konsten att stilla en åsiktsstorm



Kanske har du också märkt att du lätt blir missförstådd för det du skriver på internet? Trots att du har vägt dina ord på guldvåg och ivrigt försökt täppa till alla tänkbara missförståndshål slinker ändå både mindre och större missförstånd enkelt igenom.


Egentligen är det inte så konstigt att det lätt stormar och hettar till i debatten på internet. När vi pratar med varandra mellan fyra ögon består vår kommunikation till ungefär 50% av vårt kroppsspråk, ungefär 40% består av vårt tal och drygt 10% består av orden som vi använder. Siffrorna varierar givetvis mellan olika individer, men man kan ändå utläsa att det inte är orden som är den viktigaste bäraren av vår kommunikation.

Kanske är det bästa sättet att stilla en åsiktsstorm på internet att fysiskt ta sig ett snack med sin antagonist. Om vi gjorde så tror i vart fall jag att många dispyter skulle kunna kvävas i sin linda och vi skulle kunna undvika många av de missförstånden och förvecklingarna som vi har en förmåga att trassla in oss i på internet.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reseved.

 

Inlagt 2013-03-04 11:21 | Läst 3969 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Detta har jag tänkt på en del också. Jag bor i Hammarkullen i Gbg, där finns det några få kvinnor med heltäckande slöja, niqab. Jag tänker inte ivra för förbud mot detta, dom får väl klä sig hur dom vill, om det verkligen är det dom själva vill, men jag kan inte låta bli att tycka lite synd om dom. Dom har ju skurit av den kanske största delen av sin kommunikativa förmåga, nämligen kroppsspråket. Någon slags självstympning.
Svar från Chasid 2013-03-04 13:47
Tack för din kommentar Ragnar :)
Jag håller med dig om det här med heltäckande slöja, men även om man missar mimiken så går det ändå att höra klangen i språket och en del av kroppsspråk kommer nog fram trots slöjan. Här kan du läsa om varifrån bruket av slöja kommer: http://www.popularhistoria.se/artiklar/bakom-slojan/
/Mikael Good
Det här gamla klassiska citatet av Fritiof Nilsson Piraten hörde jag på radion i morse ”Det går inte ens att skämta om synålar utan att något enögd jävel tar illa upp".

Ligger en hel del i det :-)
Svar från Chasid 2013-03-04 13:51
Tack för din kommentar Joakim :)
Fritiof Nilsson Piraten hade en utsökt förmåga att sätta huvudet på spiken! Kanske skulle det vara enklare att undvika missförstånd genom en videoblogg?
/Mikael Good
Osquar 2013-03-04 14:18
Dagens tio-poängare till Piraten och det citatet!! Så j*vla bra!!

/Oscar
Dagens sanning...! Det är bl.a därför jag inte är med på Fejjan eller Twittrar utan kör mitt sociala nätverk på puben.... ;-) Förena nytta med nöje, så att säga!

/Oscar
Svar från Chasid 2013-03-04 13:55
Tack för din kommentar Stefan :)
Jag tror att en lagom avvägd kombination mellan de olika formerna av sociala nätverk är att föredra. För min del har både Twitter och Facebook gjort så att jag kan ha bra kontakt med mina vänner som bor i andra länder och de har även lett till att jag har kunnat knyta nya band med människor som jag inte hade träffat annars.
/Mikael Good
Osquar 2013-03-04 14:17
Givetvis har internet sina företräden när det gäller att bl.a upprätthålla kontakten (i synnerhet på avstånd), absolut! Men som nämnts tidigare här ovan, så tappas mycket av "språket" när det inte sker IRL. Lagom är bäst, som det heter... samt Var sak har sin plats/tid....

/Oscar
gavia 2013-03-05 13:52
gilla knappen.....lagom är bäst!
Berglin
Anonymitet öppnar också för en annan form av kommunikation. Det är en risk som man får ta. mvh/marie
Svar från Chasid 2013-03-04 18:01
Tack för din kommentar Marie :)
Det är nog tyvärr som så att det alltid kommer att finnas dem som fegt döljer sig bakom sin anonymitet och trollar sina medmänniskor på internet.
/Mikael Good