Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Tiggeriet är inte organiserat



På valaffischer, i tidningsannonser och på bussar basuneras budskapet "Stoppa det organiserade tiggeriet" ut av ett politiskt part. Att tiggeriet skulle vara organiserat av kriminella gäng är dock inte sant. Det är märkligt att ett politiskt parti får använda sig av rena lögner i valrörelsen, jag trodde att det bara var i diktaturer som sådant förekom...



Tiggeriet är organiserat så till vida att grannar, släktingar eller vänner fyller en bil eller åker buss tillsammans till nordeuropa i ett desperat försök att få tag på arbete till sin och sina barns försörjning. Allt som oftast får de inte tag på ett arbete och tvingas förnedra sig till att tigga utanför våra välfyllda butiker och shoppingcentra för att få ihop pengar till sin överlevnad. De flesta EU-migranterna är romer. Att det är just romer som kommer hit är ingen slump, romerna behandlas som andra klassens medborgare i Bulgarien och Rumänien och för dem är det nästintill omöjligt att få tag på ett arbete i sina hemländer som drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Precis som många andra arbetslösa EU-medborgare utnyttjar de sin rätt att få tag på arbete i andra EU-länder.
 


Jag har pratat med och intervjuat en hel del EU-migranter det senaste året och jag har varit i kontakt med många organisationer som jobbar mot EU-migranter runt om i landet. Ingen av dem har hört talas om eller sett några tecken på något organiserat tiggeri. Vi svenskar har en tendens att skapa myter om dem som vi inte kan kommunicera med. Myterna har en otäck förmåga att avhumanisera och rättfärdiga lite hårdare tag mot dem det handlar om. Jag vill klä av myterna och det bästa sättet att göra det på är genom att möta människor och sätta sig ned och prata och umgås med dem. Snart kommer jag att åka på en reportageresa till Rumänien. Där ska jag möta romer och rudari i deras hembyar och skriva ned deras berättelser.

Roma10

Vid sidan av mitt arbete håller jag på med ett projekt som har arbetsnamnet "A Romale, A Chavale". Projektet syftar till att motverka den avhumanisering av romer som sker runt om i Europa och tyvärr även i Sverige. Avhumaniseringen sker i takt med att nationalistiska partier får allt större inflytande över politiken i många europeiska länder och de hetsar folk att begå hatbrott mot romer. Jag vill lyfta upp romerna och visa dem som de är. Trots att de har utsatt för förföljelse och förtryck i generationer är de ett lyckligt folk. De har gått igenom många svårigheter på vägen men trots det har de alltid nära till leenden och skratt, glädjen och musiken svetsar dem samman och har blivit ett sätt för dem att fly undan allt det hat och förtryck som de ständigt utsätts för.



För många år sedan, innan jag fick ordning på mitt liv rörde jag mig i utkanten av kriminella kretsar, i den hårda inre kärnan rullade pengarna snabbt och de behövde ständigt fyllas på med mer snabba pengar. Med tanke på att en tiggare drar in runt 150 kronor per dag, minus omkostnader skulle det kanske ge runt 75 kronor per dag. Det är för lite pengar för kriminella gäng som gör betydligt mer pengar på att smuggla sprit och cigaretter från Balkan till Sverige. Därmed inte sagt att det finns organiserad människohandel i Sverige. Trafficking som är en smutsig och lukrativ handeln med människoliv är organiserad. Unga tjejer och kvinnor från Moldavien och Rumänien säljs som sexslavar till svenska män, en del av kvinnorna är romer och en del av dem har inte fyllt 15 år. På hemliga bordeller står svenska män i kö för att våldta dem mot betalning…



För mig är det en självklarhet att vi ska hjälpa de EU-migranterna som har kommit hit. För mig är det viktigt att visa solidaritet med den svage. Men det allra bästa är att göra något åt de bakomliggande orsakerna till deras fattigdom och utanförskap. Ta gärna del av den informativa artikeln som Rickard Klerfors, biståndsansvarig på Hjärta till Hjärta har skrivit om organisationens arbete bland återvändande EU-migranter i Rumänien: http://www.hjartatillhjarta.se/team-roma-sa-vill-vi-stodja/

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2014-09-13 13:17 | Läst 5460 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tack för ett starkt och intressant blogg inlägg.
Svar från Chasid 2014-09-14 10:12
Tack för din kommentar Agneta! :)
Mikael Good
Intressant inlägg! Jag tror nog att det finns båda delar faktiskt. När man ser att tiggarna hämtas upp i dyra bilar, så undrar man allt lite hur det egentligen ligger till. Har också sett att många ger mat och frukt som dom sedan går och slänger!? Ja, det är inte lätt att veta vilka som behöver och inte.
Ha en fin dag!
Svar från Chasid 2014-09-14 10:12
Jag har också förundrats över att en del EU-migranter har så fina bilar och därför har jag frågat dem om bilarna. När jag frågat om hur de har råd att köra omkring i BMW och Mercedes har de svarat att de jobbade i Grekland, Italien och Spanien innan finanskrisen och för de pengarna har de köpt begagnade "lyxbilar" som har ett eller många år på nacken. Bulgarerna samåker ofta till sina platser och därför är det inte ovanligt att man ser att människor som tigger plockas upp eller lämnas av en "lyxbil". Att de kommer hit i bil beror främst på att de hoppas på att få tag på arbete på jordbruk och då är det a och o att snabbt kunna ta sig till jobbet.
/Mikael Good