Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Trivs du med din kamera?

Den största fördelen med min kamera är att den känns som en analog mätsökarkamera med inbyggd scanner och det är precis en sån kamera som jag vill ha för att kunna trivas med mitt fotograferande.



Trots att kameran är digital så fungerar den och ser ungefär ut som den analoga mätsökarkameran som jag tidigare använde. Den stora fördelen är att jag slipper tråkjobbet med att soppa och scanna filmen, bilderna är färdiga för datorn ögonblicket efter att jag tryckt på avtryckaren. Jag tror att det är viktigt att att man trivs med sin kamerautrustning, gör man det så kommer bilderna att bli ett par snäpp bättre per automatik och kameran blir verkligen den där förlängningen av vad ögat ser och hjärtat känner.

En stor bonus med kameran är att de svartvita bilderna som jag gör från DNG-filerna blir riktigt bra. Jag behöver inte jobba speciellt mycket med bilderna innan jag har fått dem dit jag vill. Tidigare när jag har använt digitala Spegelreflex- eller EVIL-kameror så har jag lagt ned mycket tid och frustation på att försöka få styrsel på mina svartvita bilder. Men de har allt som oftast spruckit eller drabbats av bandning när jag bara dragit än så lite i reglagen i Silver Efex Pro...  



Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Inlagt 2012-12-10 11:39 | Läst 5390 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag tycker verkligen om dina bilder i det här inlägget.

Ibland tror jag att folk skapar stora hjärnspöken när det gäller kameraval. Det går nog att trivas med de flesta kameror om man måste. Det kan till och med vara en nyttig övning som får en att komma till insikt.
Svar från Chasid 2012-12-10 13:54
Tack för din kommentar Magnus :)
Kul att du gillar bilderna. Du har helt rätt i att det går att trivas med de flesta kamerorna om man bara tar sig tid att lära känna dem så att man kan utnyttja kamerans fulla potential innan den säljs vidare.
/Mikael Good
Man trivs inte med en kamera helt automatiskt. Det kommer efter en tids användning i många olika situationer. Det är som i ett äktenskap. Kärleken fördjupas ju längre tiden går och man lär känna varandra på djupet. Man fungerar bra tillsammans utan några stora åthävor.
Svar från Chasid 2012-12-10 14:19
Tack för din kommentar Thomas :)
För min del var det i stort sett kärlek vid första ögonkastet när jag köpte mig min första mätsökarkamera med utbytbara objektiv för ett par år sedan. Tidigare i år gjorde jag slag i saken och köpte en digital mätsökarkamera, det enda jag ångrar är att jag inte tog det steget långt tidigare.
/Mikael Good
Jag läser titt som tätt om dessa mätsökarkameror här på Fotosidan. Jag är nyfiken! Hur funkar det? Hur sätter man fokus osv. Jag hoppas att jag en dag får chans att testa en. Jag är hur som helst väldigt nöjd med min kamera. Jag och min kamera är nästan ett. Jag gillar att producera färdiga bilder direkt ur kameran. Jag har tweakat fram några härliga framkallningar så nu är det bara att vrida reglaget på USER-läget och välja något av de fem lagrade inställningarna. Det spara mig tid så att jag hinner knäppa ännu fler bilder.
Svar från Chasid 2012-12-11 07:57
Tack för din kommentar Jörgen :)
Testa en analog mätsökarkamera och se om kameratypen passar dig. Det går att hitta analoga mätsökarkameror med fast objektiv för några hundralappar.
/MIkael GOod
Fina bilder...fast du har nog gåvan att kunna ta bilder med vilken kamera som helst....men ändå är det så som du skriver i ett svar att det var "kärlek vid första ögonkastet"....jag är så naiv och tror att det är så....precis som när man köper bil....visst kan man köra alla bilar (tror jag) men vissa kör man med en känsla av njutning...så tänker jag....
Ha en fortsatt bra dag// Maud
Svar från Chasid 2012-12-11 08:00
Tack för din kommentar och dina uppmuntrande ord Maud :)
Jag har faktiskt väldigt svårt att ta bilder med en mobil eller en kompaktkamera som enbart är bestyckad med en skärmsökare det brukar faktiskt bli pannkaka när jag gör det. Jag vill ha en sökare att titta i för att kunna fånga de snabbt flyende ögonblicken av tid.
/Mikael Good
maucl 2012-12-11 09:21
Håller med dej helt...en sökare är väldigt viktigt.....man känner sig närvarande i händelsen...
Har en VF-2 på min Olympus och den gör väldig skillnad....Ha det gott// Maud
Bra och nära som det blir med en trivsam Leica.
Snyggt sv.
Göran
Svar från Chasid 2012-12-11 08:03
Tack för din kommentar Göran :)
Jag kunde ta lika trivsamma bilder med min Lumix eller min Canon men jag hadesvårt att få till samma stuns svärtan i de bilderna om med Leican.
/Mikael Good
Fina naturliga bilder i dagens inlägg, du brukar leverera.
Den kameran som känns bäst är den man inte behöver jobba med, den skall vara ett med känslan, man skall inte behöva fundera när man skall ta bilderna.
Om man är inarbetad med ett märke så gillar i alla fall inte jag att byta, jag vill känna igen mig, en Nikon är en Nikon är en Nikon... med vissa undantag måste erkännas.
På samma sätt vill en Canon- eller Leicafotograf känna igen sig, handgreppen sitter i förlängda märgen.
Svar från Chasid 2012-12-11 08:06
Tack för din kommentar Stefan :)
Som du är inne på så spelar det inte någon roll vad kameran heter så länge som känslan är den rätta. Mig veterligen är det är många Nikon ägare som drömmer om en FM-2:a med småbildsformat och inbyggd scanner, hoppas att deras dröm blir sann någon gång.
/MIkael Good