Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Vårmarknad i motorsågsstaden - bildreportage



Gräv där du står säger en del fotografer uppfordrande. Det är lättare sagt än gjort om du bor på en mindre ort där du oftast inte möter så många människor när du är ute och spankulerar. Förutom vid exempelvis stadsfester eller marknader då orterna lever upp och paradgatorna fylls med marknadsstånd, åkattraktioner och mängder av människor.




När det händer saker och är feststämning är det utmärkta tillfällen att ge sig ut och vädra fotoapparaterna. Den 17 maj 2019 dokumenterade jag vårmarknaden i Huskvarna. I och med att jag jobbar heltid passade jag på att ta några extra turer till marknaden på min väg till och från arbetet samt under lunchrasten. Med mig hade jag en tysk mästsökarkamera och ett 50mm objektiv. Det går givetvis lika bra med andra typer av kameror, men jag föredrar att komponera bilderna med hjälp av en mätsökare av yppersta klass.




En man i 60-års åldern som såg mig fotografera kunde inte låta bli att kommentera min kamera:
– En sådan kamera hade min far på 50-talet! Framkallar du filmen på Rosen foto?
När jag svarade att kameran bara var tio år gammal, är digital och laddas med minneskort, såg han förvånad ut.




Vid ett flertal tillfällen har jag upplevt att jag kan fotografera lite friare med en digital mätsökarkamera än med en annan typ av kamera. Och framförallt slipper jag de envetna frågorna; "Vilken tidning jobbar du på?" eller "Blir det några fina bilder?", bara att slippa den typen av frågor kan vara värt ett par extra tusenlappar!
Även om jag helst skulle vilja ha en dedikerad monokrom kamera, funkar det ganska så bra med en halvt antik färg CCD-sensor som substitut, jag tycker i vart fall att det blir bra tryck i svärtan med CCD.




Vårmarknaden i Huskvarna 2019 skulle visa sig vara den sista på ett par år. På grund av coronapandemin ställdes vårmarknaden 2020 in, och årets vårmarknad är också inställd. Förhoppningsvis kommer höstmarknaden gå av stapeln i Huskvarna och i så fall kommer jag att vara på plats och dokumentera den. Jag vet inte hur det är för dig, men själv längtar jag efter att få gå runt och dokumentera människor i lite större folksamlingar igen.




Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-04-26 12:00 | Läst 5385 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Helt klart syns det att bilderna inte är tagna på måfå Typ.Vi får se hur dom blev..
Bra som vanligt. Mycket att kolla, och hög kvalitet.
Lärorikt.
Bengt H.
Svar från Chasid 2021-04-26 20:20
Tack för din kommentar Bengt! Kul att du gillar bilderna. Jag strävar efter att det ska finnas mycket att kolla och upptäcka i mina bilder precis som i Janne Lööfs teckningar som jag älskat sedan barnsben. Därför tar jag ofta ett steg tillbaka för att få med lite mer.
/Mikael
bassa 2021-04-27 01:54
Hej. Världen är liten. Janne Lööf känner jag genom jazzmusiken. En varm fin person. Och bra underskattad ödmjuk tenorsaxofonist som inte ville tränga sig på, och en stor ärlig berättare i sina teckningar. Vi alla jazzmusiker ler och känner igen oss i hans teckningar, så sanna.
/ Bengt H