Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Varselvågen har nått Husqvarna

Jag ser Husqvarnafabriken från mitt fönster. Fabriken ligger insvept in en kall grå dimma. 300 personer ska snart få reda på att de får sparken. 

Husqvarna AB har haft stora problem med lönsamheten och företaget har brottats med en hel del interna problem de senaste åren. Dimman som ligger kall och tät runt fabriken förebådar en dyster framtid för Huskvarna. Det är nästan så att jag kan ta på ångesten och oron för framtiden som sakta stiger upp från fabrikens kala tegelväggar och lägger ett vått täcke av sorg över bygden.

 

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Ps: 
Om ni har missat det så har jag även en annan blogg där jag postar en del inlägg som inte dyker upp här på Fotosidan samt en del omarbetade blogginlägg. Besök den gärna på: http://chasid68.blogspot.se/ 

Inlagt 2012-11-08 10:33 | Läst 9923 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är otäckt i Sverige nu. Känns som om att inte de mest pålitliga företagen klarar sig längre. I våra trakter har vi ju Volvo Bussars nedläggning och flytt till Polen. 400 jobb som försvinner i lilla Säffle...(Procentuellt sett skulle det vara ca 30000 jobb i Stockholm).
Så det slår hårt mot många nu, många som mår riktigt dåligt!

/maria
Svar från Chasid 2012-11-09 08:22
Tack för din kommentar Maria :)
Det ser tyvärr mörkt ut i Sverige för tillfället men jag tror ändå på en ljus framtid för landet. Det som behövs är att politikerna gör det lättare att starta och driva små- och medelstora företag. Det finns en enorm entreprenörsanda i det här landet och kan vi bara lyfta fram den så tror jag inte att det är något problem att få ordentlig snurr på det här landet.
/Mikael Good
Historien upprepar sig, sedan urminnes tider i de flesta länder. De rika och mäktiga plågar massorna. Just nu har Sverige Europas starkaste ekonomi. För några år sen blomstrade den finska ekonomin alltmedan köerna till soppköken blev allt längre.
Ägarna kräver mer och mer avkastning på sina aktier i allt snabbare takt. Hela det ekonomiska systemet som bygger på ständig tillväxt är fullständigt orimligt och står inför en snar kollaps.
Svar från Chasid 2012-11-09 08:38
Tack för din kommentar Björn :)
Historien har en otäck förmåga att upprepa sig. Det som skrämmer mig idag är kortsiktigheten. Företagen tänker bara på kvartalsrapporter och politikerna i fyra-års perioder. Jag skulle vilja se att vi återinförde ett mera långsiktigt tänkande.
/MIkael Good
Det är trist... Frågan är om man kan bygga ett stabilt samhälle? Du som har sett och upplevt en del i fattiga länder. Du kanske har ett bra svar på det? Trevlig helg!
Svar från Chasid 2012-11-09 08:18
Tack för din kommentar Mikael :)
Det finns egentligen bara en väg ut ur fattigdom och kris och det är genom utbildning och småföretagande. Att bara ge bistånd skapar passivitet att ge anpassad hjälp till självhjälp skapar entreprenörsanda som kan lyfta hela regionen. Jag tror att storföretagen kanske kommer att försvinna från Sverige på sikt och att politikerna aktivt måste jobba för att göra det enklare för små- och medelstora företag att bedriva sin verksamhet. Jag tror att framtiden kommer att ligga hos små- och medelstora företag. Den så kallade Gnosjöandan skulle kunna spridas över hela landet och skapa jobb även på orter med en negativ befolkningsutveckling.
/Mikael Good
Intressant att höra det från ditt perspektiv! En del företag flyttar utomlands då det är billigare att driva verksamhet utomlands. Det är synd att Sverige förlorar en del företag på det här sättet. Vill man ha företag kvar i Sverige tror jag absolut på små och medelstora företag då de flyttar oftast inte utomlands men risken är då att ett medelstor företag köper ett småföretag och blir större företag. Sen flyttar de utomlands ändå i sikt.
Svar från Chasid 2012-11-09 08:50
Framtidens entreprenörer kan mycket väl vara de som värnar om sin egen bygd. Människor som har ett stort hjärta för något säljer oftast inte sina företag trots att de frestas med stora sedelbuntarna.
/Mikael Good
Vi diskuterade det här på jobbet häromdagen. Industrijobben försvinner från Sverige och flyttar till länder där företagsskatterna är lägre och välfärden sämre utbyggd. Vi sa att snart kanske det är dags för svenska arbetslösa industriarbetare att åka till Polen och söka arbete, för där m.flera länder hamnar ju jobben som försvinner härifrån. Vi får ta med våra barn också, de kan sitta på gatorna i Gdansk och Warzawa och tigga. Och får vi inga arbeten där kan vi kanske åka dit periodvis och bo i tält, göra lite stöldraider hos nyrika polacker och ta hem grejorna över Öresundsbron och färjelinjerna till Polen där gränskontrollerna är i princip obefintliga. Sen kan vi sälja stöldgodset på blocket eller tradera, eller öppna loppis vilket är de enda ställen nyfattiga svenskar har råd att handla.

http://fotogalleriet-i-skruv.blogspot.com
Svar från Chasid 2012-11-09 16:20
Tack för din kommentar Nils :)
Vi kan alltid åka till Norge och jobba :) Faktum är att svenskar är mycket uppskattade på arbetsplatser runt om i världen och det beror på att vi är väldigt disciplinerade och bra på att arbeta. Tyskar är kända för att arbeta bra men vi svenskar är faktiskt inte sämre. De företagen som väljer att flytta sin verksamhet till låglöneländer kommer snart att upptäcka att kvaliteten på produkterna blir sämre. Priset i form av köpare som sviker märket kan i slutändan bli större än vinsten att flytta verksamheten utomlands...

Jag önskar att företagsklimatet för små och medelstora företag blev betydligt bättre och att det blev mycket lättare att starta och driva företag. Den så kallade Gnosjöandan finns nedärvd i den svenska folksjälen och det är dags att väcka den till liv igen.
/Mikael Good