Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Working Class Leica

Det är värst vad många analoga mätsökarleicor som har börjat prånglas ut på begagnatmarknaderna. Kan det vara så att den värsta haussen för M-Leica är över för den här gången och att priserna äntligen är på väg nedåt!

Jag tänker dock inte köpa en M-Leica för jag har redan en japansk "Working Class" Leica som jag köpte mycket billigt tillsammans med en 40 mm. Leica CL är en riktig arbetarklass Leica och den har en stor fördel mot sin storebror, den är betydligt mindre och kompaktare och glider lätt ned i fickan!


Working Class Leica © Mikael Good, 2010 (ett onödigt skarpt objektiv med ASPH har använts till bilden)

Dagens låt: Working Class Hero - John Lennon

//Chasid

Inlagt 2010-10-22 16:39 | Läst 4638 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag hade en Minolta Cle en gång i tiden, som parhäst till min Leica M2. Men jag fick inte samma känslor för japanen som för tysken. Den låg inte lika bra i handen, det blev inte den där kameran som jag alltid tog med mig då jag gick hemifrån dessutom hade jag några mekaniska Nikonkameror som arbetshästar. De var kanske mina working class heroes?
Svar från Chasid 2010-10-22 17:11
Jag har testat M-leicor men jag måste säga att jag föredrar Leica CL trots att den inte ligger lika bra i handen, det är den kompakta storleken och den kompromisslösa bildkvaliteten i kombo med 40 mm optiken samt att den går att köra utan batterier som tilltalar mig.
//Chasid
Kolla ljusmätarens kalibrering om du inte provat kameran än! Den brukar funka, men känsligheten "mattas" med tiden och man måste välja helt fel ISO-tal för att få rätt exponering. Min (farsans egentligen, som jag lån-stulit) måste ställas till ISO 50 om man vill exponera efter ISO 400.

Objektivet är rysligt bra. Prova gärna på en vanlig Leica M:-) Med en liten gummisnodd kan man dra i ramväljarspaken så att man får upp ramar för 35 mm istället för 50. Vid fokus på oändligt eller där i närheten, stämmer ramen på en M6 perfekt. Vid kortare fokusavstånd blir utsnittet något snävare än vad ramen visar däremot. Alltså tvärtom mot när man använder en 35:a.

Min största aversion mot CL:en är den korta mätsökarbasen och den kontrastfattiga mätsökarrutan i mitten, som dessutom är väldigt liten.
Svar från Chasid 2010-10-23 13:00
Jag använder aldrig ljusmätare när jag fotar analogt, det är Sunny 16 som gäller för mig och det fungerar bra då Tri-X har en ganska så stor slarvmarginal :)

Min Leica CL är ett batterioberoende komplement till mina digitalkameror och jag valde den framför en Leica M4 mycket pga att CL är så kompakt och fickvänlig. Jag kör den mest hyperfokalt men jag tycker att mätsökarrutan fungerar relativt bra då jag behöver den.
//Chasid
Tänk, denna Leica hade jag aldrig ens hört talas om förut. Jag läser på nätet att den blev en sådan succé på marknaden att Leitz la ner den efter tre år för att inte bli utkonkurrerade av sig själva.
Svar från Chasid 2010-10-23 12:52
Leica CL var den första Leican som hade ett riktigt vettigt pris därav succén, den var en riktig folkleica eller som jag kallar det en Working Class Leica!
//CHasid
Working Class Camera = Panasonic GF1 som snart har en 28mm och då är komplett. Då kan jag slänga lx3 i sjön.
Svar från Chasid 2010-10-23 12:50
Jag har en GF1 och den är bara marginellt större än min CL med objektiv. Jag gillar 40 mm objektivet det är en perfekt kompromiss mellan 35 och 50 mm och skulle det finnas ett kompakt 40/1,4 eller 1,7 med AF till mina stora fotoapparater så skulle jag köpa det direkt!
//Chasid
Det finns ett jättetrevligt, kompakt 40/2 till "stora fotoapparater":-) Fast utan AF. Voigtländer 40/2 Ultron alltså.