Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag längtar tillbaka till Serbien



Denna höst skulle jag enligt planerna besökt Serbien för andra gången i år. Men tyvärr har även denna resa ställts in på grund av covid-19.



De senaste åren har jag varit i Serbien tre gånger. Jag har fått många romska vänner i landet. Tillsammans har vi fått vara med om sådant som är svårt att förklara. Sådant som man måste se med egna ögon för att kunna förstå.




Det som sker är mycket spännande och jag har redan fått tre reportage från Serbien publicerade. I viss mån har jag själv varit involverad i det som sker, men framförallt har jag funnits på plats och dokumenterat. Det är något som jag vill fortsätta att göra därför grämer det mig att covid-19 hindrar mig.




Jag håller kontakt med mina vänner via Facebook, men att träffa varandra i verkligheten eller på Facebook är väsensskilt. Nu har jag siktet inne på att åka till Serbien i vår och fortsätta dokumentera det andliga uppvaknandet bland vägen och stigarnas folk i de södra delarna av landet. 



Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-09-26 17:09 | Läst 5379 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Fantastiskt bra bilder. Men samtididigt känner jag obehag, med det kollektiva undfallande hos människona, som det känns här, invaggade i någon form av lycka, typ historiska politiker tidigarre, som lyckades manipulera folket . Deras händer mot ledaren känns bekant. Kanske är det det du vill säga med de här bilderna???Riskerna att följa med ??? Göra avkall på sin egen identitet och följa med en karismatisk ledare.Om det är syftet med bilderna, ser jag dem ännu starkare.
/ Bengt H.
.
Svar från Chasid 2020-09-26 18:07
Tack för din kommentar Bengt!
Ingen böjer sig under en smord karismatisk ledare som leverera ett perfekt retoriskt budskap. Mannen som talade på mötet var en enkel man av folket, en före detta gängkriminell från El Salvador som fått sitt liv och sitt hjärta fullkomligt förvandlat. Människorna på bilderna upplever känslan av att de är älskade precis som de är. Det är i mötet med Jesus och en inbjudan att följa honom som de sträcker ut sina händer för att ta emot hans reservationslösa kärlek. Jesus gör ingen skillnad på människor men han har ett speciellt hjärta till de minsta och de svagaste i samhället. I Sverige har vi inte upplevt något liknande på 70 år och jag hoppas att jag kommer att få uppleva hur folkskaror väljer att följa honom även i detta landet.
/Mikael
Anders F. Eriksson 2020-09-26 18:22
Det är väl bara att åka på någon av Livets Ords konferenser eller Jehovas Vittnens sammankomster för att uppleva samma sak (min mor är Jehovas Vittne och jag har själv varit med på deras sammankomster).

Bilderna är bra, men jag ogillar alla former av religiös fanatism och hoppas verkligen inte att vi får se mer av det i Sverige.
Svar från Chasid 2020-09-26 18:58
Tack för din kommentar Anders!
Lustigt att du nämner Jehovas vittnen, vid det aktuella tillfället var det många Jehovas vittnen som valde att lämna lagiskheten och följa Jesus. Men jag förstår din reaktion, jag har själv varit med på allt för många uppumpade möten och jag är ärligt talat trött på dem, jag vill ha den äkta varan och det är svårt att hitta i Sverige. Men det är samtidigt svårt att förklara den känslan som jag upplever i Serbien för en utomstående, den måste upplevas på plats. En vän till mig som inte är troende dokumenterade ett liknande möte i Argentina, han hade aldrig upplevt något liknande tidigare "det här var på riktigt" var hans kommentar efter mötet.
/Mikael
Det är välsignat att få se dessa väckelsebilder! Människor som vördar och älskar och tillber, inte syndaren som står där och predikar, utan honom som är i centrum - världens Frälsare.

Jag har full förståelse för att icke-troende kan uppleva detta besvärande, det skulle jag också göra, om jag inte var troende. Då skulle det mesta te sig uppåt väggarna. Galet och farligt.

Men vi vet bättre Mikael, vi känner den andra världen, vi vet vad det handlar om. Jag ber att vi ska få se skaror på nytt samlas i våra kyrkor, prisande Gud och Frälsaren. Det är bara det som kan rädda landet.
Svar från Chasid 2020-09-27 09:57
Tack för din kommentar Ragnar!
Jag har levt i båda världarna, men det var först när det var på riktigt och inte någon uppumpad religiös stämning som jag bestämde mig för att lämna allt och följa Jesus..
/Mikael
Man skulle kunna säga att bilderna är väldigt starka och bra, helt oavsett oavsett och allt annat lika. För det är de, i vanlig ordning när det gäller dig Mikael.
Samtidigt, som jag tror jag gett uttryck för tidigare, märks det personliga engagemanget, vilket det i stort sett alltid gör, också helt oavsett och allt annat lika. Om det sedan är religion eller något annat har ingen större betydelse.
Och jag är inte heller överdrivet förtjust i religiös propaganda, inte heller här i bloggarna. Men det är inte särskilt framträdande i dina reportage eller dina bilder. Snarare framkommer det i kommentarerna.
//GöranR
Svar från Chasid 2020-09-27 09:25
Tack för din uppmuntrande ord om bilderna Göran!
Det som skiljer Serbien från Sverige är att människor där är stolta över sin tro, i Sverige hade jag nog inte fått fota framifrån, och det hade säkert kommit en halvsur pastor eller kyrkvärd efter en stund och förmanat mig! :)
När jag skirver försöker jag att följa det regelverk som finns för Fotosidans bloggar, och håller därför igen på vissa uppgifter och koncentrerar mig på bilderna istället, men det är svårt att skriva om ett andligt uppvaknande utan att ha med ett och annat ord om vad som händer på bilderna. Men kommentarerna är lite annorlunda, får jag en direkt fråga så svarar jag på den.
/MIkael