Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Juli var mycket kallare än normalt



Solen har knappt synts till på ett par veckor, och gryningen orkar knappt bryta igenom grådiset. Det är mycket varmare än normalt men ändå längtar de flesta svenskar efter sommar och värme. Men jag längtar inte tillbaka till sommaren och minns istället hur solen lyste med sin frånvaro i juli, och hur vi fick uppleva en av de kallaste och regnigaste julimånaderna i mannaminne.



Trots grådiset pratas det om värmerekord för år 2020, särskilt under hösten har det varit ovanligt varmt. Men i juli var det inte speciellt varmt. Enligt SMHI var det den kallaste julimånaden sedan 1996. Den 7 juli var temperaturen bara 12 grader utanför Ängelholm. I Båstad senare samma dag svepte ett kraftigt åskväder in, och på kort tid föll 50mm regn, som förvandlade gator och promenadstråk till strömmande floder.



I slutet av juli kom värmen tillbaka, men trots den sena uppryckningen blev månaden mycket kallare än normalt. Efter juli har värmerekorden slagits i princip varje månad. 2020 kan därför bli ett av de varmaste åren som uppmätts både globalt som nationellt. Vi som bor i de södra delarna av landet får nog stå ut med "decembervärmen" och grådiset ett par veckor till. Det är inget muntert väder men å andra sidan blir uppvärmningskostnaderna mycket lägre än när det är minusgrader, och de pengarna som blir över kan man lägga på något roligt istället. 



Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-12-09 12:00 | Läst 3774 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Dom "globala uppvärmarna" hittar nog på någon skruvad förklaring till varför det blir kallare just här i juli, när det egentligen blir varmare. Då det istället blir varmare just här i juli (som 2018) - då behövs ju ingen förklaring... :-D
Jag var väldigt glad för den svala juli i år, då jag vid min sommarvilla på Åland fortfarande hade mycket att röja upp med motorsågen efter stormen "Alfrida" som fällde 30 stora träd på mina 3 hektar. Träd är förvisso elaka varelser - dom faller med förkärlek över stigar!
Det där med vädret beror ju alltså lite på vad man skall göra. om man inte är bonde förstås, då är inget väder riktigt bra... :-)
Svar från Chasid 2020-12-09 16:47
Tack för din kommentar Peter! Den aktuella veckan hade jag en veckas semester i Skåne och jag hade hellre tillbringat tiden på stranden. Men vädret är minst sagt oberäkneligt på sommaren, och därför hade vi i familjen alternativa planer för de dagarna då det inte var strandväder. Jag avundas inte stormröjningen, skogsarbete är tungt och slitsamt och jag är tacksam för att jag inte har några träd att ta hand om.
/Mikael
Bra bilder på regnet!

Personligen minns jag juli 2020 som typisk svensk sommar. "Frisches Wetter in Schweden sa tysken, frös ihjäl på midsommarafton". Eller Red Tops variant: Midsommarnattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma".

Han konstaterade också att ett mannaminne då det gäller vädret utgör tre år.