Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Fujifilm X100V – One Camera to Rule Them All?



Många fotografer drömmer om en kamera som inte är större än att man alltid kan ha den med sig. På den analoga tiden fanns Minox och Olympus XA men i den digitala eran är det tyvärr inte någon kamera som riktigt har axlat deras mantel. Men både Ricoh GR- och Fuji X100-serien är bra substitut.



Ända sedan jag skrev artikeln "Jag skulle vilja ha en renodlad stillbildskamera" har jag letat efter en digital kompaktkamera som lätt glider ned i min orten-blazer (Adidasjacka). Det fickvänligaste alternativet är Ricoh GR III och länge lutade det åt att jag skulle köpa en sådan. Men tyvärr visade det sig att jag inte skulle kunna återanvända min Ricoh GW-2 vidvinkeladapter eller originalbatterierna från min Ricoh GR II, det gjorde att Fuji X100V på det hela taget blev billigare för mig. Till Fujin kan jag använda Ricoh-adaptern när jag vill ha lite mer vidvinkel, och jag har en näve med NP-W126 batterier liggande som jag kan använda med den.



Enligt en del fotografer är Fujifilm X100V en perfekt kamera. Jag håller med om att det är en riktigt bra kamera. Men efter att ha använt den i en dryg månad har jag kommit fram till att det trots allt inte är kameran som kan sämja dem alla. Jag gillar att Fuji likt Ricoh inte är belamrad med en massa förvirrande spakar och reglage. X100V har snabbknapp och joystick, och vinklingsbar skärmsökare som jag föredrar. Men jag saknar bildstabilisering, det har jag vant mig vid och vill helst ha i en kamera.



Framförallt gillar jag den stora och klara genomsiktssökaren som visar mer än vad som kommer med på bilden vilket ger mig bra överblick vid dokumentärfoto så att jag kan fånga ögonblicken i precis rätt tid. Kameran är snygg rent formmässigt, men tyvärr förfular den inbyggda blixten designen, det är ytterst sällan som jag använder blixt och jag hade föredragit en extern blixt och en renare kameradesign. Fujifilm X100V är Leicaliknande men där upphör likheterna i och med att man jobbar på ett helt annat sätt med en Leica M. Funktionellt känns kameran mer som en digital korsning mellan en Contax G2 och en Konica Hexar.



På det hela taget är X100V en bra kompromiss och objektivet som tidigare har varit halvbra har blivit riktigt bra. Autofokusen är också riktigt bra och träffsäker i dåligt ljus och ögonfokusen fungerar hyfsat bra. Detta i kombination med att kameran är fullt användbar upp till 6400 ASA och 12600 med lite handpåläggning gör den lämplig för reportagefoto i skumt ljus. En annan fördel med kameran är att den drivs av NP-W126s batterier som räcker till drygt 450 bilder. Även mina äldre NP-W126 fungerar utmärkt och räcker till drygt 350 bilder. Med två batterier klarar jag en hel dags fotograferande utan problem.



Det är en
nackdel att X100V är förhållandevis dyr. 15 000 kronor är i mitt tycke ett par tusen för mycket, särskilt som man måste punga ut med ytterligare 1000 kronor för filteradaptern AR-X100 och ett filter för att kameran ska bli helt vädertätad, det är snålt Fuji! Förhoppningsvis kommer en kommande Fujifilm X100X att ha bildstabilisering. Först då blir kameramodellen komplett och då kan Fujin bli den kamera som sämjer dem alla för alla oss som håller på med reportage-, gatu- eller dokumentärfoto.



Med filteradaptern som har 49mm gänga går det även att montera Ricoh GW-2 vidvinkeladapter. Kantskärpan är dock inte den bästa, men för bilder där det inte spelar så stor roll gör den ett gott jobb på X100V. Med Ricoh-adaptern motsvarar objektivet ett 26mm vilket gör kameran tillräckligt vidvinklig för reportagefoto i lite tajtare inomhusmiljöer. För ordningens skull vill jag även nämna att det finns en speciell Fuji-adapter som ger motsvarande 28mm vidvinkel att köpa, nackdelen är att den är ganska dyr. Ricoh GW-2 går att hitta för en tusing begagnat eller tvåtusen ny.



Som vanligt med Fuji så blir svartvitt snyggt och det går att köra svartvitt direkt i kameran om man känner för det. I och med att jag levererar en hel del bilder kör jag oftast i färg och ställer om bilderna till svartvitt i efterhand i ACR och Silver Efex Pro II. Det är en kompromiss som jag står ut med tack vare att bilderna finansierar mina kamerainköp. Om jag bara tog bilder för mitt egna nöjes skull skulle jag arbeta med en Leica M10 Monochrome, och ha en X100V som fickkamera.



Egentligen har jag redan för många kameror. Men trivs jag med Fujin behåller jag den och säljer istället två kameror och eventuellt något objektiv som blir överflödigt, och trivs jag inte med Fujin säljer jag den för samma pris som jag gav för den begagnat. Bilderna i inlägget har jag tagit under mina dagliga vandringar i Huskvarna med omnejd. Inga djur kom till skada vid fotograferingstillfällena








Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-03-17 15:00 | Läst 6825 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Toppen Mikael! Jag måste säga att jag också gillar X100V:n. Har som du också funderat på Ricoh GR III, men jag måste ju för tusan ha sökare. Det går ju att köpa en optisk sådan till, men den är dyr och jag är rädd att det inte blir tillräckligt exakt för min smak.

Gillar du filmsimuleringarna?

//Dawid
Svar från Chasid 2021-03-17 17:30
Tack för din kommentar Dawid! Jag har en Ricoh GV-2 sökare till min GR och den funkar bra, det går att hitta dem begagnat för runt 1000-lappen. Den stora nackdelen med Ricohn är att den har ett 28mm, i stor sett alla bilder jag tagit med den har jag beskurit till motsvarande 35mm. FIlmsimuleringen har jag inte testat ännu, jag tycker att bilderna är bra direkt ur kameran och behöver bara göra lite handpåläggning på dem i ACR.
/Mikael
Norpan 2021-03-17 17:42
Ok. Ja, GV-2:an är dyr ny i alla fall.
Jag kör ju också oftast med 35mm, men jag tycker att det skulle vara bra med en 28 ibland.
Många bra bilder här! Jag skrattade nästan högt åt smält-älgen (eller kanske är det osmakligare än så...?) Jag gillar verkligen dina huskvarnabilder, lika intressanta som de från mer långväga platser.

Tycker du att X100V är tillräckligt liten att alltid ha med sig? Jag har klämt på X100F flera gånger i affärer men varje gång tvekat på om jag verkligen skulle vilja kånka runt på den i jackfickan varje dag, den är precis på gränsen storleksmässigt för mig.

I stället har jag köpt en begagnad Fujifilm X70, trots att jag egentligen vill ha sökare och föredrar motsv. 35mm bildvinkel, fast den har ju vinklingsbar skärm och går ned i en byxficka om det verkligen skulle behövas.

Det blir väl som vanligt, jag köper en för att testa och så blir båda kvar i kameraskåpet.
Svar från Chasid 2021-03-17 17:34
Tack för din kommentar Rickard! Smältälgen är med största sannolikhet skapad av en stor hund! :) För min del funkar det att ha Fujin i jackfickan, men jag bär den oftast i vänstra handen. Jag har som regel att sälja en kamera för varje som jag köper, skulle jag inte göra det skulle jag snart drunkna i kameror! :)
/Mikael
Otroligt fina svartvita bilder och den bästa och användarvänliga recensionen av en X100V som jag har läst! Själv har jag haft en X100F som jag sålde efter 3 månader, eftersom den passade inte mig av olika skäl. På 90-talet ägde jag en Leica M2 och M6 och jämförde omedvetet X100F med den. X100F var inte i närheten av en M2 eller M6. Men jag vet att många gillar X100, så det är nog en personlig grej. Mvh Wolfgang
Svar från Chasid 2021-03-17 17:38
Tack för din kommentar Wolfgang! Jag försöker alltid att testa kameror i skarpt läge, på så sätt ser jag snart om de passar mig eller inte. Med Ricohn kände jag mig alltid ett steg för långt bort men med Fujin är jag i fas med motiven. Det går inte att jämföra Fuji med Leica, och i valet mellan min Leica M240 och Fujin väljer jag alltid Leican. Men som smidig alltid ha med kamera vinner Fujin då den är fickvänlig och fungerar bättre än Leican på höga ASA.
/Mikael
Fin bildserie! Bra info om kameran! För mig betyder inköpspriset en hel del och alldeles särskilt då det gäller en kamera om man ska ha med sig hela tiden. Mina får damm på sensorn fast jag har dom i fodral. Eller kommer i kläm nånstans.

Sen även min Canon S 110 fick damm på sensorn så har mobilen fått duga fast den bara duger i hyfsat ljus.

Gillade Minox. Köpte begagnat och dom höll dessvärre inte länge. Inte ens den som hade ett E med i namnet och var tillverkad på Leicas fabrik. Konceptet med utvikbart borde återanvändas. Tämligen lätt att få dammtätt och tar lite plats i fickan.
Svar från Chasid 2021-03-17 17:43
Tack för din kommentar Måns! X100V är vädertätad om man köper till filteradapter och filter för 1000 kronor och då slipper man damm på sensorn. Jag föredrog Olympus XA framför Minox, den kopplade mätsökaren och robustheten lockade mig mer än ett skarpare objektiv. Genom åren förbrukade jag 4-5 Olympus XA, jag hade alltid en med mig och de flesta festade jag sönder då det begav sig.
/Mikael
Haha! Den rubriken är ett rejält klickbete, åtminstone för mig :) Men glöm inte bort hur det gick för den där ringen...
Olympus XA, en sådan har jag liggande i lådan och den lär fungera fint om ytterligare 40 år. En underbar kamera!
Ärligt talat tappade jag intresset för din text efter efter olympusen, för det fanns ju så många fina bilder! Den med de tre männen utanför stugan blir min favorit, intrycket jag får av den är: Så bra vill jag ha det när jag blir gammal.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Chasid 2021-03-18 18:16
Tack för din kommentar Thomas! Det är bara klickbete när rubben inte är relevant, men i det här fallet var den det! :) Jag är personligen inte så mycket för teknik, men jag vill ha bra verktyg och när jag väl hittar ett bra verktyg vill jag dela med mig av dess förträfflighet. Men jag har valt att hoppa över bilder på kameror i med- och motljus och istället riktitat in mig på vad man kan skapa med en kamera, nämligen bilder. Jag brukar stanna till och snacka med "gubbarna" utanför hembygdsföreningen, de har en gedigen kunskap om Huskvarna och dess historia och delar gärna med sig av någon anekdot.
/Mikael
Intressant läsning om X100V och fantastiska S/V-bilder. Många av dina nämnda uppfattningar delar jag samma med dig. Däremot saknar jag inte bildstabiliseringen. Jag tycker ändå att kameran har presterat bra under sämre ljusförhållande, och det tackar jag Auto-ISO för. Tidigare har jag varit blyg med att använda ISO över 3200-6400, med 4/3 sensors-kamera. Jag har lärt mig att uppskatta bruset i bilderna som ger en härlig karaktär, särskilt i S/V med kontrast. ISO kring 6400 klarar X100V gott och väl. Auto-ISO och 1/60, har funkat för mig.

Jag fotar mest bilder, filmar inte så mycket. Men kan hålla med om att bildstabiliseringen skulle väl komma till hands för det ändamålet. Skakiga filmer blir jag illamående utav. I värsta fall kan jag komplettera med en gimbal, behöver trots att få ett stadigt grepp vid filmning.

Manuella känslan - att man kan reglera och ratta in inställningarna för hand. Ger en skön känsla av mätsökarkameraanvändningen - och det är min första. Leica Q2 hade jag i sikte först, innan jag bestämde mig för en plånboksvänligare alternativ - X100V. Inte ångrat en sekund. Fick bekanta mig med 35 mm. För 28 mm - WCL, är det löjligt dyrt, ja. Men också bekvämt att ha när det är trångt, för att utöka.

//Kit
Svar från Chasid 2021-03-18 18:21
Tack för din kommentar Kit! Bildstabilisering är bra att ha när ljuset inte räcker till, eller när man filmar. Nu kommer jag inte att filma med Fujin. Leica Q2 är också en trevlig kamera men den har ingen genomsiktsökare som jag föredrar. Förutom Leica M är det bara Fuji X100V och X-pro-3 som har det.
/Mikael
Hej Mikael!

Jag är totalt ointresserad av all kamerainformation du delar med dig men vet att det alltid finns riktigt fina bilder i dina bloggar. Jag bor ju på andra sidan åa men gillar verkligen dina bilder från Huskvarna ändå:)

Ha en skön kväll!

Daniel
Svar från Chasid 2021-03-18 18:28
Tack för din kommentar Daniel! Jag bodde i Jönköping i 12 år och trivdes inte riktigt men i Huskvarna känner jag mig hemma och det återspeglas i bilderna.. Det är sällan som jag skriver om kameror, för mig är det bara verktyg att skapa bilder med, men som jag skrev tidigare i en kommentar så berättar jag gärna när jag hittar ett bra verktyg som kan passa andra som också håller på mer reportage- och dokumentärfoto.
/Mikael
Hej,

Dina bilder får mig att koppla på svartvitt och ge mig ut! Har en X100F som jag älskar, för känslan och handhavandet - och för att den ger mig möjlighet att verkligen lära mig fotografera. Just nu är alla bilder skit, jämfört med en mobilkamera, men det var min avsikt. Jag har den för att kunna vrida på rattarna och se vad som händer. En vacker dag kommer även jag att kunna fotografera! :-)
/Håkan
Svar från Chasid 2021-03-30 14:36
Tack för din kommentar Håkan! Kul att få vara med och inspirera! X100F är också en bra kamera, men den har tyvärr inte någon lutbar skärm som X100V har.
/Mikael