Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

"Kill your darlings" för berättelsens skull



Under sommaren, hösten och vintern har jag gått igenom mitt bildarkiv. Och jag har hittat massor av bilder som jag inte tidigare visa. En del av dem valdes bort för att jag redan valt ut likvärdiga bilder eller för att de av olika anledningar inte passade in i de slutgiltiga artiklarna eller reportagen.



När jag är ute på reportageresor har jag många olika uppslag på artiklar som jag skissar på och jag tar mängder av bilder för att kunna plocka egna unika bilder till artiklar och reportage utan att behöva luta mig mot olika bildbanker. När jag väljer ut bilder till reportage, framkallar jag ofta flera bilder som jag gör mitt urval från. Det viktigaste när jag gör det slutliga urvalet är att bilderna samverkar med berättelsen, därför är det inte ovanligt att jag dödar mina älsklingar (kill your darlings) och offrar bra bilder för bilder som bättre samverkar med berättelsen.



Tyvärr har jag inte obegränsat med tid och det gör att material som är överflödigt lätt glöms bort på någon hårddisk. Men i min genomgång av bildarkivet hittade jag några överflödiga bilder som jag nu vill passa på att dela med mig av i denna artikel. Bilderna tog jag under en reportageresa i Rumänien 2014, då jag besökte några byar vid foten av Karpaterna som många av dem som tigger på gatorna i Sverige, Tyskland och Österrike kommer från.

Totalt sett är Rumänienbilderna några av mina mest publicerade efter bilderna från demonstrationen "A Demand for Action" i Jönköping augusti 2014. Mina bilder från demonstrationen mot den muslimska terrorsekten IS övergrepp och mord på den kristna befolkningen i både Irak och Syrien visades i nyhetssändningar och publicerades i tidningar över hela världen. Men nu handlar inte fotografering om att få så mycket publicitet som möjligt för min del. För mig handlar det om att skapa möten mellan människor och verka för en förändring.



De flesta barnen på bilderna som är i låg- och mellanstadieåldern har fått läxhjälp och stödundervisning genom en rumänsk missionsorganisation. Detta har möjliggjort för barnen att få godkänt i skolan så att de kan läsa vidare på högstadie- och gymnasieskolor. Det effektivaste sättet att bryta fattigdom och utanförskap på är genom utbildning. Jag är tacksam för att jag genom mina bilder och artiklar fått sätta fokus på barnens situation och fått inspirera andra reportrar att göra samma sak, vilket har lett till att den rumänska missionsorganisationen har fått det stöd som de behöver för att driva vidare och expandera sin verksamhet.



På reportageresan till Rumänien jobbade jag med en Sony A7 och en Fujifilm X100s. Den senare kameran sålde jag strax efter resan, jag gillade allt med den förutom autofokusen som var tveksam och ofta missade målet. När jag jobbar måste en kamera fungerar i alla lägen.






Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-03-11 12:00 | Läst 6032 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
jag tackar för din givande text
och din värdegrund
ställer jag mig helt bakom

öppna bilder på barn som litar på dg
det syns på deras blickar

härligt att läsa och se
denna morgon med snöstorm och regn utanför mina fönster
/inger
Svar från Chasid 2021-03-12 08:25
Tack för din kommentar Inger! När man fotar barn gäller det att vinna deras förtroende och visa respekt. En annan fördel är att barn i många andra länder gärna vill vara med på bild, och då får man ta den tid som behövs för att ta kort på dem alla! :)
/Mikael
Ja det är ju tur att du inte kastade dom. Intressant text och fina bilder.
Fint med skolhjälpen till barnen,
/ Bengt H.
Svar från Chasid 2021-03-12 08:32
Tack för din kommentar Bengt! Jag kastar aldrig några bilder. Som jag skrivit om tidigare i bloggen så går de att med moderna teknik plocka fram bilder ur underexponerade original som var omöjliga att göra något av för 10-15 år sedan. Med tanke på att många av barnens föräldrar är analfabeter och inte kan hjälpa sina barn med läxorna så är läxhjälpen ovärderlig för barnen.
/MIkael