Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Huskvarna folkomröstar om frihet från Jönköping



Det senaste året har tusentals Huskvarnabor skrivit på namninsamlingar med krav på folkomröstning för att Huskvarna åter ska bli en egen kommun. Efter de massiva påtryckningarna beslutade Jönköpings kommunfullmäktige nyligen att anordna en folkomröstning i samband med valet 2022.


I gårdagens kommunfullmäktige i Erik Dahlbergs­gymnasiets aula röstade 47 av de 81 ledamöterna som var närvarande in persona eller via Zoom för förslaget om att Huskvarnaborna ska få folkomrösta om Huskvarna ska bli en egen kommun som staden var innan den misslyckade kommunsammanslagningen 1971. Den lokala nätavisen Vista Härold har i dag med en unik intervju med kommunchefen Gunnar Ljungstedt. Så här säger han till tidningen angående Huskvarnabornas krav på folkomröstning:
– Det är viktigt att lyssna på medborgarna och låta dem göra sin röst hörda, det är själva grunden i en demokrati


Folkomröstningen kommer att ske i samband med kommunvalet söndagen den 11 september 2022. Skulle majoriteten rösta för en egen kommun kommer Huskvarna att återuppstå som kommun vid årsskiftet 2025. I så fall kommer Huskvarnas stolta stadsvapen åter att pryda stadshusets vägg där Jönköpings kommunvapen nu sitter.
– Det blir i så fall bli spiken i kistan för Jönköpings planer att bli en storstadsregion, men det är ett lågt pris att betala för demokratins skull. Men personligen hoppas jag att Huskvarnalaget HV71 väljer att fortsätta spela i Husqvarna Garden i Jönköping oavsett resultatet för omröstningen, säger Gunnar Ljungstedt till Vista Härold.



För den som ännu inte har förstått det så var det här ett aprilskämt. Det finns Huskvarnabor som önskar att staden och dess omgivningar åter skulle bli en egen kommun och gärna skulle se en folkomröstning i frågan. Men det kommer nog inte att bli aktuellt på många, många år. Men kunde Storbritannien lämna EU så kanske Huskvarna också kan lämna Jönköpings Kommun? Det är kanske dags för en Brexitrörelse att växa fram i den gamla bruksorten i den vackra Huskvarnadalen.



Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-04-01 07:59 | Läst 5210 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Gnisslande kommunsammanslagningar har rättats till. Vadstena och Motala går numera åter skilda vägar och jag tror att de flesta mår bättre av det.

Jönköping som storstad? Med svenska mått mätt kan väl en tätort med drygt 100 000 invånare kallas för storstad. Men inte med internationella mått. Det där med kommungräns betyder inte särskilt mycket om man kan samarbeta. Stockholm går ju t ex tämligen sömlöst över i Solna och Solna till Sundbyberg, det är den sammanlagda storleken som ger fördelarna och för all del också nackdelarna.

Bilderna lockar till titt!
Svar från Chasid 2021-04-02 09:10
Tack för din kommentar Måns! En svensk "storstad" som Jönköping är en tysk småstad och ett indiskt samhälle.
/Mikael
Det är modernt med uppror =) Det är 1 april idag va?
Svar från Chasid 2021-04-02 09:08
Det stämmer att det var 1 april i går! Men ända var det en del (dock ej här) som gick på skämtet! :)
/Mikael