Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Bildreportage: Elitfotboll under pandemin – J-Södra IF mot HIF



Personligen är jag mätt på alla tekniskt perfekta fotbollsbilder som ser ungefär likadana ut. Som motvikt bestämde jag mig för att försöka fånga stämningen vid en fotbollsmatch under den landsomfattande pandemin. När HIF gästade J-Södra på Vapenvallen i Huskvarna i tisdags fick jag min chans.



Det ena efter det andra blir inställt på grund av pandemin och man får försöka ta tillfället i akt när det äntligen händer något som bryter av den grå vardagen. På väg hem från jobbet i tisdags gick jag förbi Vapenvallen i Huskvarna, där riggades det för match i Superettan mellan J-Södra och Helsingborgs IF. Jag bestämde mig för att återvända vid matchstart för att försöka dokumentera matchen.




Ett 20-tal HIF-supportrar och ungefär lika många södraiter fanns på plats tillsammans med ett 30-tal nyfikna Huskvarnabor. Jag hade hoppats på lite större tillströmning av folk men matchen sändes även på TV och där är det lite lättare att följa den än genom en glipa i ett stängsel. Under matchen valde jag att hänga på HIF-supportrarna, som visade sig vara ett glatt och troget gäng som följer sitt lag i vått och torrt. Från andra sidan stängslet försökte de skapa stämning och hejade på sitt lag med både arenasånger och hejaramsor.




J-Södra supportrarna som samlats utanför stängslet var ganska så tystlåtna, medan de åtta supportrarna som fått komma in på arenan gormade och skrek åt spelare och framförallt mot domaren istället för att ta tillfället i akt och stötta sitt lag. Många av Huskvarnaborna som samlats utanför stängslet hoppades på seger för HIF. Att hålla på ett lag från grannstaden Jönköping finns inte på kartan för dem. En äldre herre påminde mig att det första laget som spelade på Vallen också hette HIF som i Husqvarna IF och därför var det naturligt för honom att hålla på HIF.




Matchen var en ganska så jämn och tråkig tillställning utan några direkta målchanser och den slutade 0-0. Det fanns en del lägen men de slarvades bort med en pass eller en dribbling för mycket. Jag hade inte sökt någon ackreditering och kunde därför inte röra mig inne på arenan, men mitt mål var inte att fotografera själva matchen utan dokumentera det som hände runt omkring och försöka skapa ett reportage utifrån de förutsättningarna. Matchbilderna i inlägget har jag tagit genom att hålla upp kameran och objektivet över stängslet och fokusera med hjälp av skärmsökaren, det är lite knivigt att sätta bilden i rätt ögonblick när man inte riktigt ser bollen.




Fram till att Stadsparksvallen i Jönköping återinvigs i juni kommer J-Södra spela sina matcher mot Trelleborg och Landskrona BoIS på Vapenvallen i Huskvarna. Även om jag inte strävar efter att bli någon sportfotograf är det inte omöjligt att jag även då kommer att finnas på plats utanför stängslet för att dokumentera elitfotboll under pandemin.



















Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-04-29 12:00 | Läst 7366 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vilka bilder! vilken fart, och så berättande , med fansen. Tänk så viktig den är,.den runda kulan.
Fint reportage.
Bengt H.
Svar från Chasid 2021-04-29 20:24
Tack för din uppmuntrande kommentar Bengt! Den runda kulan är viktig för många, fotboll är världens största sport, mitt intresse för sporten har avtagit med åren men jag tycker det är kul att se en match live lite då och då särskilt när jag kan dokumentera det som sker runt om.
/Mikael
Roligt att se lite sportbilder en gång, ett riktigt bra set!

Tommy S.
Svar från Chasid 2021-04-29 20:26
Tack för din kommentar Tommy! Det här är inte den första fotbollsmatchen som jag delat med mig av i bloggen, men om du syftar på bloggarna i allmänhet är det ganska skralt med sportbilder, men det dyker upp en och annan bild lite då och då.
/Mikael
Trevligt bildreportage från matchen, Mikael! Jag såg matchen på TV, men det var, som du skriver, en ganska tråkig tillställning ;)
Svar från Chasid 2021-04-30 19:14
Tack för din kommentar Johan! Jag hade förväntat mig mer av HIF särskilt efter deras överkörning av Örgryte, men den uteblivna spänningen och dramatiken gav mig mer tid att fokusera på att dokumentera matchen.
/Mikael