Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Instagram är inte längre någon fotodelningsapp



Instagrams chef Adam Mosseri meddelade nyligen att de på grund av hård konkurrens med TikTok och Youtube beslutat sig för att prioritera filmer i flödet och att foton kommer att prioriteras ned.



Det var den 30 juni som Instagrams chef Adam Mosseris publicerade en video på sitt Twitter- och Instagramkonto där han berättade att Instagram inte längre vill betraktas som ”fyrkantig fotodelningsapp”. Instagram kommer istället att fokusera på att bli en utpräglad underhållningsapp som drivs av algoritmer och videor. Instagram kommer stegvis att förbättras och anpassas för att ge användarna en bättre videoupplevelse. Det kommer bland annat att leda till att fotografer som använder Instagram i sin marknadsföring, eller som bilddelningsplattform kommer att få allt svårare att nå ut med sina bilder.


Du kanske minns min artikel med rubriken Twitter kan bli en allvarlig utmanare till Instagram där jag höll fram microbloggen Twitter som en tänkbar bildutmanare till Instagram. Nu har jag kört ett par månader till och både tillväxttakt i form av följare och exponering av bilder är betydligt högre än på mitt Instagramkonto. Detta tillsammans med att Instagram lutar allt mer mot reklam, underhållning och video gör att min migration till Twitter känns än mer rätt.

Jag upplever också att bildflödet håller betydligt högre klass än Instagram och jag slipper att exponeras för reklam, influencers och selfies i parti och minut. Det är även högre i tak på Twitter vilket gör att fotografer som exempelvis fotar fine art nude slipper att pixla eller lägga vissa delar av sina bilder i oskärpa.



Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-07-29 12:00 | Läst 5121 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket intressant. Jag har sista tiden funderat på om jag skall väcka liv eller inte i mitt Instragramkonto som legat slumrande sedan förra hösten, men nu förstår jag att det är twitter jag ska använda mig av istället. Spännande. Får skaffa ett konto där ser det ut som.

Hälsningar Jörgen
Svar från Chasid 2021-07-30 15:37
Tack för din kommentar Jörgen! Vad jag har förstått är det många fotografer världen över som tidigare huserat på Instagram som har valt att migrera till Twitter.
/Mikael
Flickr? Varför är inte det ett alternativ för dig?
Svar från Chasid 2021-07-30 15:40
Tack för din kommentar Per! Flickr har varit bra men är det tyvärr inte längre. Jag har ett vilande Flickrkonto, men om företaget som äger plattformen skulle välja att modernisera och uppdatera Flickr och göra det mer tidsenligt och användarvänligt är det inte omöjligt att jag återvänder.
/Mikael