Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Vernissage av Mikael Goods fotoutställning Greetings from Latvia i text och bilder

I måndags var det äntligen dags för vernissaget på min fotoutställning Greetings from Latvia på Gallerian Port 9 i Örnsköldsvik. Efter ett antal timmars jobb med montering av skärmar och hängning av utställningen (ett stort tack till Linda, Maria, Erik och Sören från Hoppets Stjärna för all hjälp) var utställningen äntligen färdig för att visas. Tyvärr så förde vi en ojämn kamp mot vädret det var 25 grader varmt och strålande solsken vilket gjorde att publiken mer eller mindre uteblev på vernissagedagen. Örnsköldsvik var i det närmaste folktomt pga vädret, Systembolaget som ligger granne med utställningen hade bara drygt tjugo besökare mellan 1730 och 1830 och det beror inte enbart på att nykterhetsrörelsen har ett starkt fäste i Ö-vik. Trots bristen på publik hann jag ändå med ett par riktigt intressanta samtal om utställningen med besökarna. Reportern Madelene och fotografen Maria från Örnsköldsviks Allehanda gjorde en mycket bra artikel om utställningen.


Gallerian Port 9 mitt i centrala Örnsköldsvik © Mikael Good, 2010

Erik och Sören i målartagen © Mikael Good, 2010

Sören, Linda och Erik sätter upp skärmarna © Mikael Good, 2010

Jag räknar ändå med att mellan 1000-2000 personer kommer att se utställningen mellan den 17/5 - 30/5. Tyvärr kommer jag själv inte att kunna vara på plats och det är lite tråkigt att missa de intressanta och givande bildsamtalen som brukar uppkomma. Syftet med utställningen är i vart fall uppnått och den kommer att leda till den debatt som jag önskar och även till att fler personer kommer att hjälpa våra lettiska grannar på det sättet som de kan. Letterna är våra grannar och för mig är det en självklarhet att hjälpa mina grannar när de behöver min hjälp! Den 30/5 kommer utställningen att monteras ned och då kommer du även att kunna lämna in ett morsdagspaket vid Port 9 och lasta det på en lastbil som kommer att gå till Lettland i början av juni, läs mer om detta på Hoppets Stjärnas hemsida: www.hoppetsstjarna.se


Vernissagebesökare © Mikael Good, 2010

Representanter från pressen och Hoppets Stjärna © Mikael Good, 2010

Tanken är att utställningen Greetings from Latvia ska sättas upp på fler platser i Sverige eller utomlands men tyvärr tillåter inte min ekonomi att jag står för det finansiella och därför vore jag tacksam om någon privatperson eller något företag kunde stå för kostnaden för skärmväggar, ramar, framtagning av bilder så att alla intäkter för bildförsäljningen direkt kunde gå till familjerna på bilderna eller till andra behövande familjer i Lettland med liknande levnadsförhållanden. Kontakta mig i så fall på chasid68@gmail.com om du vill sponsra hela eller en del av utställning.

Pressröster om utställningen

Här kan du läsa mera om utställningen:
Hälsningar från Lettland:
Portraits lettons, photographe suédois

Här kan du läsa ett kortare reportage om en av de lettiska familjerna som jag besökt och om hur du kan hjälpa dem om du vill: http://www.hoppetsstjarna.se/stoed-oss/morsdag/mamma-maruta-obotlig-optimist.html

Dagens låt: Fight the Good Fight - Triumph

//Chasid

Inlagt 2010-05-20 09:58 | Läst 8785 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Jag hoppas fler får upp ögonen för din utställning och masar sig dit. Upphängningen ser fin ut tycker jag. Hoppas du också får möjlighet att visa utställningen i Stockholmstrakten.
Svar från Chasid 2010-05-20 15:18
Även om det var en svag inledning så är jag övertygad om att det kommer vara mellan 1000-2000 personer som sett utställningen innan den monteras ned och ytterligare ett par tusen som tittat på den som hastigast. Får jag bara tag på en sponsor så är det inte omöjligt att utställningen dyker upp i Stockholmstrakten. Jag kommer eventuellt att ställa ut Greetings from Latvia i Husqvarna i månadskiftet november/december.
//Chasid
Oavsett hur många som ser utställningen, så har du sått frön som kommer att gro och växa. Större delen av mitt liv var Lettland bakom järnridån. Men jag minns en dag efter Sovjetunionens fall, jag slog mig i slang med en ung lettisk gosse på t-banan i Stockholm. Det var en fantastiskt upplevelse att kunna prata med en turistande tonåring från Lettland, även om han kanske inte hade så mycket att säga. Jag tror han var rätt överväldigad själv, han gjorde en resa genom Finland och Sverige och behövde nog mycket tid att sortera sina intryck. När jag frågade honom om hur livet förändrats i hans land så log han bara stillsamt och ryckte på axlarna. Hur man nu ska tolka det.
Svar från Chasid 2010-05-21 10:22
Du har helt rätt i att fröna kommer att gro och växa. För mig är det faktiskt viktigare att skapa debatt om situationen i Lettland än att många ser utställningen som är en del i debatt skapandet men jag tror ändå att utställningen kommer att bli en succé det tråkiga är att jag inte kan vara på plats och prata med folk om bilderna och texterna för det är det som är det stora nöjet med att ställa ut :)

När Lettland blev fritt år 1991 var det milsvidda skillnader mellan Sverige och Lettland. Idag finns det gott om stora köpcentra, bilparken är modern och det finns gott om moderna lägenheter för den som har råd. Men åker man utanför de större städerna så har det tyvärr inte hänt så mycket sedan 1991... Jag har mött många äldre letter på landsbygden som längtar tillbaka till sovjettiden då det fanns mat på bordet och alla hade ett jobb... Men det finns undantag i december 2008 intervjuade jag en kvinna som var priviligierad under sovjettiden och som förlorade allt när Lettland blev fritt, jag frågade henne hur hon upplevde det och fick svaret: – Jag har förlorat allt, men har vunnit min frihet och friheten är betydligt mera värd än privilegier!
//Chasid