Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En julhälsning från en familj i Baldone, Lettland


© Mikael Good, 2010

Jag får en rejäl utskällning av familjens lilla ettriga terrier när jag kliver över tröskeln till familjens lägenhet med famnen full av kameror och ett välfyllt julpaket. Efter att morrande ha synat mig från topp till tå inser terriern att jag inte är farlig och börjar istället att vänligt vifta på svansen åt mig.



© Mikael Good, 2010

Inga och Waltz bor i en liten lägenhet i Baldone i södra Lettland tillsammans med sin pojke Aldis som är 18 månader och sin lilla terrier. Aldis har Downs syndrom och behöver mycket träning och omvårdnad. Inga jobbar halvtid som elevassistent på specialskolan i Baldone och läser även till specialpedagog i Riga på halvfart, Waltz studerar till läkare i Riga tre mil bort och han var inte hemma vid tiden för mitt besök. Familjen har det mycket tufft ekonomiskt, de små bidragen och lönen som de får varje månad räcker nätt och jämt till att betala för hyran och elen.


© Mikael Good, 2010

I Lettland är det fult att vara fattig och de letter som har det tufft ekonomiskt gör allt för att dölja sin svåra situation. Även om jag vet att Inga och Aldis har det mycket tufft ekonomiskt är det svårt att se det på dem. De är fräscha, klädda i fina kläder och den välstädade lägenheten är fylld med leksaker som de har fått, men jag vet att de har klätt upp sig för min skull, det är inte var dag som de får besök av en journalist från Sverige.


© Mikael Good, 2010

Familjen blev mycket glada över julpaketet som lämpligt nog packats av Ann-Sofie och sju av hennes studievänner på ett studentboende i Göteborg.
– Nu har vi festmat till jul! Om jag kunde så skulle jag vilja ge dem som gett oss paketet en stor kram, säger mamma Inga med ett brett leende!



© Mikael Good, 2010

Text & foto: Mikael Good

Inlagt 2010-12-07 11:28 | Läst 7609 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det värmer mig under fleecetröjan att du sprider julglädje i Carl-Bertil Jonssons anda.
Svar från Chasid 2010-12-09 08:55
Jag kommer inte att ge mig förrän fattigdomen och egoismen är utrotad från vår jord och med facit i hand så skäms jag för vad Sverige har gjort i Lettland...
//Chasid
Ett verkligt trevligt reportage, som vanligt varma och fina bilder. Jag bara hoppas på bättre tider för letterna. Ju förr desto bättre!
Svar från Chasid 2010-12-09 08:57
Det kommer tyvärr att ta tid för Lettland att komma på fötter igen, jag önskar inget annat än att de ska få ordentlig snurr på sin ekonomi men det kommer att behövas en del drastiska åtgärder:
http://www.e24.se/makro/varlden/bengt-dennis-lettisk-devalvering-oundviklig_1360983.e24
//Chasid
Ett fint lågmält reportage. De flesta av oss här i Norden har det väldigt bra utan att vi riktigt reflekterar över det i vår vardag. Rekommenderar förresten Mikael Wiströms och Alberto Herskovits dokumentär om en peruansk familj som gick på SVT igår. Familia heter den och kan ses på SVT Play.
Svar från Chasid 2010-12-09 08:51
Vi har det nästan oförtjänt brai Norden. Gränsen för fattigdom är 9500 kronor i Sverige, det är mer än en läkare tjänar i Lettland... Jag ska titta på dokumentären när jag får tid, just nu har jag nio artiklar och tre reportage att färdigställa och plocka ut bilder till innan deadline på fredag.
//Chasid