Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

75 år sedan nazityskland kapitulerade

Idag firar vi att det är 75 år sedan freden kom till Europa. Men fredsyran blev kortvarig, kriget bytte skepnad, blev kallt, och en järnridå sänktes över de östra delarna av Europa och skiljde dem från de västra. Stöveltrampet ekade åter i öst, och mäktiga arméer ställde sig på var sin sida av gränsen. Kärnvapenhotet var överhängande. 

Det kalla kriget fortsatte fram till Berlinmurens fall den 9 november 1989, då kom öppningen i järnridån som släppte in frihetens värme till de plågade och frusna människorna i öst. Öppningen ledde till att den kommunistiska enpartistaten Sovjetunionen bröts sönder inifrån och föll den 25 december 1991. Då kom freden på riktigt till Europa. På sätt och vis skulle man nog kunna säga att även det andra världskriget tog slut den dagen.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-05-08 16:33 | Läst 5979 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej. Samtidigt har vi väldigt mycket att tacka sovjetunionen för.

Sovjetunionen miste flest soldater.
Bara under de två första månaderna efter att landet gått in i kriget, dödades omkring en miljon av landets soldater.
Bengt H
Svar från Chasid 2020-05-08 17:23
Tack för din kommentar Bengt!
Sovjetunionen drog ett tungt lass under andra världskriget, men till en början berodde soldaternas "tapperhet" på att de blev nedmejade av KGB-styrkor om de flydde slagfältet. När krigslyckan vände efter Stalingrad blev KGB-styrkorna i många fall överflödiga. De hade även god hjälp av USA och Storbritanien som försåg dem med lastbilar, stridsvagnar, flygplan, mat och annan utrustning.

Men så snart freden var vunnen slöts landet igen och den paranoida stalinistiska terrorn återupptogs. Folket i Sovjetunionen gav inte ens tid att fira segern som de var värda att göra. Säkerhetspolisen satte igång att jaga rätt på folkets fiender, nya utrensningar icensattes och gulagsystemet byggdes ut. Män, kvinnor och även barn skickades till Gulag på oklara grunder. Jag har själv intervjuat män och kvinnor som skickades till Gulag utan någon egentlig orsak. Hur många som dog under tiden från 1945 fram till Stalins död 1953 är det få som vet men det kan röra sig om ett par miljoner.
/Mikael
Khalad 2020-05-08 17:53
Hej Bengt, är inte säker på att jag vet vad vi har att tacka Sovjetunionen för? Dom försvarade sitt eget land, vad dom gjorde för resten av Europa, annat än efter kriget ockupera allt dom kom över, vet inte jag. Amerikanarna kom till Europas undsättning, utan att själva ha blivit anfallna. Utan dom hade hela Central- och Västeuropa snabbt blivit tyskt, dom hade redan tagit Österrike, Polen, Frankrike, Holland, Belgien, Danmark och Norge. Utan amerikanernas stöd är jag övertygad om att kriget slutat med tysk seger.
epar 2020-05-08 18:38
Hej,

Here we go again- stackars Sovjetunionen miste flest soldater men frågan är egentligen varför och Mikael svarade delvis på den. Jag vill bara påminna att andra världskriget började med att Tyskland och SOVJETUNIONEN styckade Centraleuropa till följd av Molotov-Ribbentrop pakten.
bassa 2020-05-08 19:08
Hej Björn. Det är inte säkert att man förlorar ett krig genom att bara försvara sig. Tysklands offensiv mot Sovjet gjorde att den tyska krigsmaskinen försvagades enormt. Och i och med det kunde de allierade där Sovjet ingick lättare stoppa kriget och deras offensiv få tyskarna att ge upp
. Ett annat exempel på försvar var när mäktiga USA förlorade och gav upp i kriget mot Vietnam , där inte USA:s vapen, bombningar, och napalm fick stopp på det. Alltför många amerikanska soldater dog. Hade dom offrat lika många soldater som Sovjet gjorde under andra världskriget är jag säker på att dom hade vunnit kriget mot Vietnam.
/ Bengt H.
Många av oss som är födda på 40-talet och 50-talet har vuxit upp under en form av krigsskugga då många av våra föräldrar blev hårt präglade av vad de var med om under krigsåren.

Sen ska vi heller inte glömma att vi efter kriget fick att leva med ett konstant hot som verkligen upplevdes på riktigt. Ett av mina tidigaste minnen som barn var att jag gick med mina föräldrar i en antiatomvapen marsch på Kungsgatan bl.a.. det var på mittenn av 50-talet. Jag kommer fortfarande ihåg vad man skrek: "Slut på terrorn, slut på terrorn - A-bomb NEJ!"

Många av oss som var med då har aldrig glömt att det bara finns enda land som hittills släppt atombomber över ett annat land!
bassa 2020-05-08 17:02
Med hjälp av tyska vapen- ingengörer, som efter kriget hjälpte till med tillverkningen.
/ Bengt H.
Svar från Chasid 2020-05-08 17:38
Tack för din kommentar Sten-Åke! Krigsskuggan fanns ända fram till Sovjetunionens fall 1991. Men det finns fortfarande en icke demokratisk kommunistisk enpartistat kvar - Kina. De har en mycket mäktig armé och skulle på allvar kunna hota USA om världsherraväldet om de så vill.
/Mikael
Dagens DN citat:

"Trekvarts sekel efter fredens intåg i Europa lever avskyn kvar för nazismen och dess gränslösa förbrytelser. Det får aldrig hända igen. Men ingen ska heller glömma det kommunistiska monster som frodades i dess spår."

https://www.dn.se/ledare/kommunismens-monster-svalde-osteuropa-efter-andra-varldskriget/

Många i Sverige som fördömer det första, men hyllar det andra.
Svar från Chasid 2020-05-08 17:29
Tack för din kommentar Lars! I mina ögon är de båda ideologierna lika förkastliga. När jag var demokratisk kommunist stod jag upp mot Sovjetunionen och kallade det för en fascistisk stat, och dess ledare Stalin för bödel. Jag höll på att komma i slagsmål med KPMLr:are vid ett par tillfällen, de hyllade Stalin och jag kallade honom för fascistsvin!
/Mikael
Jag fyllde fem år det år kriget slutade. Särskilt minns jag mörkläggningen (Falun) där vi då bodde, inget ljus fick komma ut från fönstren eftersom det kunde vägleda ett ev flyganfall. Jag minns också flyglarmssignalerna som då provades ganska ofta och som skrämde mig. Jag minns också den finska grabben, Heimo, som mamma och pappa hade som krigsbarn. Kriget i sig var jag för liten att förstå, men jag minns hur mkt det fortfarande stod i tidningarna när jag lärt mig läsa, om allt förfärligt som hänt , inklusive förintelselägren och gaskamrarna.
Det var många unga män och kvinnor som offrade sitt liv, för den freden. Det är de som skall firas och tackas. Inte länder eller ideologier. Det som fick fascister Nazister och kommunister att uppstå och gav dom utrymme att ta makten. Är att människor led av fattigdom och orättvisor. Kanske något att ta med sig även idag. När många i vårt samhälle mister sina jobb och hamnar utanför. Tack för en fin text och bild. Jag brukar läsa dina blogginlägg. // Jörgen