Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Bye, Bye Micro 4/3



Nu har gjort slag i saken och sålt min sista Lumix. Att jag har sålt den beror inte på att kamerorna och objektiven är dåliga. Anledningen är att jag helt har förlorat förtroendet för företaget.


För min egen del väger jag in en hel del olika faktorer när jag köper en kamera och andrahandsvärdet är en av de faktorerna. Förr eller senare kommer jag alltid till den punkten då det är dags att byta kamera och ingen vill ju förlora allt för mycket pengar när det är dags för ett byte. Idag går det att få drygt 700 kronor för en begagnad Lumixmodell som kom ut på marknaden för två år sedan och då kostade en bit över 5000 kronor. Att en kamera minskar i värde med 50% på två år både accepterar och räknar jag med men att den tappar 86% i värde på samma tid är helt oacceptabelt för mig.

Tidigare har jag kört med Canon och när jag sålde min Canon EOS 5D Mark II som jag hade haft i två år förlorade jag bara 12% av inköpspriset och jag fick tillbaka det jag lagt ut för min Canon EOS 5D när jag sålde den. Men till skillnad från Canon som säljer ut sitt utgående varulager över en längre tid så slumpar Panasonic ut utgående modeller på marknaden. Detta gör att de rycker undan mattan för alla dem som försöker sälja sin dyrbart införskaffade kameror och objektiv på begagnatmarknaden och det naggar tyvärr även företagets professionella rykte i kanten. Vem vill egentligen köpa nyaste nytt när de vet att de kan köpa kamerorna för en spottstyver efter ett par år?

Jag ska egentligen inte klaga för jag har ändå lyckats med den svåra bedriften att få tillbaka ungefär lika mycket som jag hade lagt ut för min Panasonicutrustning. Men jag vet att det finns dem som har förlorat riktigt stora pengar när de bytt märke. Pengar som de inte hade förlorat om de exempelvis hade bytt från Canon eller Nikon. Det bästa är helt klart att hålla sig till ett och samma märke och vara nöjd med de kamerorna och objektiven som man har och lägga all tid och koncentration på att fånga ögonblick. Men så länge den ultimata digitalkameran inte finns så kommer jag nog att fortsätta att jaga efter den.  Förhoppningsvis kommer den att dyka upp på marknaden inom ett par år och då tror jag att jag kommer att sitta nöjd i fler år.

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Inlagt 2013-02-11 10:04 | Läst 9159 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vad skall man med den ultimata digitalkameran till, om man redan har bra och mycket högpresterande grejer? Det är ju inte den ultimata kameran som leder till den ultimata bilden, snarare får man ju kolla efter den ultimata fotografen - vilket är allom bekant.
Svar från Chasid 2013-02-11 10:54
Tack för din kommentar Peter :)
För mig är verktyget viktigt i mitt bildskapande. Jag behöver ett verktyg som inte står i vägen för mig och mina bilder. När jag fotar analogt har jag ett sådant verktyg men jag saknar en digitalkamera som fungerar på samma sätt och den kameran finns inte ännu. Visst jag skulle säkert kunna lösa det genom att fota analogt men jag är allt för trött på att framkalla film och scanna. Men å andra sidan är mina digitala Leicor och min NEX ändå en rätt så bra kompromiss för mig.
/Mikael Good
syntax 2013-02-11 14:59
Det är en synpunkt som jag förstår fuller väl! Om man inte tycker om sitt verktyg, om det inte ligger bra i handen - då kan det inte bli några bra bilder.
Intressant att man tänker så olika - är det inte rätt tid att KÖPA en Lumix till, när de är så billiga?
Att sedan sälja hemelektronik förstår jag inte, du har ju själv skrivit varför det inte "lönar" sig.
Kan man inte tänka sig att man gör slut på de 100k exponeringarna som denna typ av kamera medger, under kanske 5 år??
Ha det fint!
Johan
Svar från Chasid 2013-02-11 11:38
Tack för din kommentar Johan :)
Jag fick tillbaka ungefär det som jag hade lagt ut och jag valde att istället att satsa på mina Leicor som är mina huvudkameror och som jag trivs betydligt bättre med att använda. Med hjälp av adapter kan jag använda min M-optik med gott resultat på min NEX och det gör att jag inte behöver lika många objektiv som tidigare. Som bekant går det att använda M-optik på m4/3 kameror men resultatet blir rätt så uselt...
/Mikael Good
Samhället funkar så här Mikael! Konsumtionssamhället. Och mycket att fabrikanternas test och utvecklingsverkamhet betalas glatt av oss konsumenter. Vi köper hela tiden modell efter modell för att den nya har blivit litet bättre! Vadå bättre? Inte tar vi några bättre bilder för det! ;) De e bara en ny snuttefilt för osäkra konsumenter/fotografer! :)

Sedan att det här med att konsumera nytt hela tiden inte är bra för miljön, det tar vi i ett annat sammanhang!
Eller det fixar nog vara barn och barnbarn! :)
Svar från Chasid 2013-02-11 12:50
Tack för din kommentar Bengt :)
Du behöver inte oroa dig för att jag ska sugas in i konsumtionssamhället. Jag köper det mesta begagnat och jag brukar fundera en hel del innan jag köper något.
Jag vet hur den ultimata digitalkameran för mig ser ut och den påminner en hel del om en klassisk M-Leica :) Om den kameran fanns på marknaden för en vettig peng skulle jag sitta nöjd och belåten. Nu är jag bara lite mer än halvnöjd men det är bättre att vara halvnöjd än missnöjd och de kamerorna och objektiven som jag har idag duger gott för mina behov men det vore trevligt att kunna ersätta tre kameror med en :)
/Mikael Good
Samma här. Har sålt alla mina 4/3-grejer. Men det har inget med något fallande värde att göra, köper ju inte grejer för att sälja dem.

Jag skaffade en D800 och ser nu inget användningsaområde för 4/3. Det är jättefina kameror och jag är mycket förtjust i flera av gluggarna, bland annat Panasonics 14mm och 7-14mm. Men kvaliteten är inte densamma, det är helt enkelt ofrånkomligt.
Jag har beställt en Sony RX100 för att ha en liten och behändig kamera. Och där är 4/3 helt plötsligt för stort för mig.

Jag förstår att många gillar systemet, men jag tycker det hamnar för mycket mellan stolarna.

Och ja, jag köper också en hel del begagnat:-)
Svar från Chasid 2013-02-11 13:34
Tack för din kommentar Calle :)
Att jag valde att sälja beror inte enbart på det dåliga andrahandsvärdet. Jag fick ju trots allt tillbaka ungefär det som jag gav och det är jag nöjd med! En av anledningarna var att kamerorna inte höll måttet när det väl gällde. Jag missade en del bilder på grund av att kamerorna hakade upp sig och vägrade att exponera. När jag missar bilder på grund av en kamera så ligger den löst till och det i kombination med att Panasonic började slumpa utgående modeller på marknaden gjorde att jag valde att sälja. Nu har jag en liten smidig NEX 5n som andrakamera och förutom att den är betydligt mer lättjobbad och trivs bra ihop med mina M-gluggar så är även bildkvaliteten några nivåer högre.
/Mikael Good
Calle S 2013-02-11 13:42
Ja, det är ju det där med kvaliteten. Har beställt en 28/1.8G, i kombination med D800 är det svårslaget. Har även en 85/1.8G (begagnad såklart!). Så mycket mer behöver man inte egentligen... Inte jag iallfall.
Ja det är ju tur att det finns folk som vill köpa nytt, så kan ni som är så duktiga köpa billigt begagnat. Fast ni bidrar ju lika mycket till köpkarusellen vare sig ni köper nytt eller begagnat. LO
Svar från Chasid 2013-02-11 14:07
Tack för din kommentar Lars Olov :)
Duktig och duktig för mig är det viktigt att få så mycket valuta för pengarna som möjligt och det är svårt att få det om man köper nytt. Jag skulle önska att fler köpte begagnat även om det skulle medföra att priserna steg. Vem vet det kanske skulle kunna få konsumtionshjulen att snurra lite långsammare
/Mikael Good
Hej Mikael - intressanta tankar och funderingar! Jag ser i det här inlägget från dig att du har Leica M objektiv till din NEX 5n kamera och det tycks fungera bra för dig - jag har NEX 5 och NEX 7 och undrar om du har något tips om riktigt bra Leica M objektiv som du har testat och kan rekommendera? / Sören
Svar från Chasid 2013-02-11 18:09
Tack för din kommentar Sören :)
Carl Zeiss Planar 50/2 ZM gifter sig riktigt bra med NEX 5N. Det är nog det objektivet som jag använder mest på NEX:en just nu och jag är fullständigt lyrisk över resultatet. Jag trodde i ärlighetens namn att det inte gick att bygga en bättre normal än Carl Zeiss Planar T* 50/1,4 för C/Y men Planar 50/2 ZM är faktiskt snäppet bättre!
/Mikael Good
Hampus_6 2013-02-11 18:27
Tack för snabbt svar - jag har ett Carl Zeiss Planar T* 50/1,7 som jag använder ibland - så Carl Zeiss Planar 50/2 ZM är bättre tycker du? / Sören
Svar från Chasid 2013-02-11 18:49
Planar 2/50 ZM är mindre, det är smidigare och det är aningen vassare än Planar 1,4/50 som tidigare var min referens och så går det utmärkt att använda ZM-objektivet på mina Leicor. Jag skulle välja Planar ZM före Planar C/Y alla dagar i veckan. Planar ZM inbjuder till kreativitet och det är precis så som ett objektiv ska fungera.
/Mikael Good
Hampus_6 2013-02-11 19:07
Tack för all din information jag fått av dig - såg på ebay att dom kostar ca 800-1000 dollar - jag ska nog testa ett sådant! Ha en bra kväll! / Sören
Svar från Chasid 2013-02-11 19:10
För det priset kan du köpa det betydligt närmare. Cyberphoto har precis sänkt priset på Zeiss Planar T* 50/2 ZM till 5995 kronor.
/Mikael Good
Hampus_6 2013-02-11 19:16
Tack för tipset! / Sören