Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Att balansera på livets sköra tråd

I början av juli drabbades jag av svår yrsel och illamående och var tvungen att åka ambulans till sjukhus i all hast. Trots att världen snurrade betydligt fortare än vanligt och att jag hade tankar om att det kunde vara en stroke var jag relativt lugn mitt i stormen.

Jag kom fram till sjukhuset på kvällen och där fick jag genomgå en hel del tester men läkarna kunde inte riktigt utröna vad det var som jag drabbats av. Först trodde de att det var kristallsjukan men efter grundliga tester blev de osäkra. Det dröjde fram till förmiddagen dagen efter innan jag fick prata med en speciallist i neurologi som utifrån okulär besiktning samt prover och testresultat konstaterade att det bara var en ovanligare form av kristallsjuka som jag drabbats av, och att jag kunde skrivas ut från sjukhuset så snart som jag mådde bättre.

Läkaren ordinerade mig att ta det lugnt ett par dagar eller så länge som jag hade symptom. Nu har det gått lite mer än en vecka och jag känner mig bara lite ”sjösjuk” och har kunnat göra en del trädgårdsarbete vid huset. Men om det varit en stroke hade det varit betydligt värre. Jag har vänner och bekanta som drabbats av stroke och efter ett par år kämpar de fortfarande med att komma tillbaka till livet. För några av dem ledde stroken till döden. Stroke är den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Det är mest personer över 65 år drabbas av stroke, men det händer även att yngre drabbas.

I mina sena tonår såg jag döden i vitögat och överlevde som genom ett mirakel, sedan dess har jag fått många bonusår. Förhoppningsvis har jag många fler år kvar att leva innan det är dags för mig att krönas med livets segerkrans och vandra in i evigheten. Men innan dess vill jag se mina barn växa upp, få luft under vingarna och bilda familj.

Bilden överst i inlägget tog jag under min sjukhusvistelse och den nedersta bilden är en arkivbild.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2021-07-12 14:25 | Läst 3804 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Ajaj, vad jobbigt!
Jag har/haft vänner som drabbats av stroke och det är verkligen inget jag vill råka ut för. Helst inte kristallsjuka heller. Eller balansnervsinflammation som en vän nyligen drabbades av, väldigt likt kristallsjuka fast han fick körförbud i en månad.

Hoppas du mår bättre nu! /Thomas
Svar från Chasid 2021-07-14 12:27
Tack för din kommentar Thomas! Det är lite av och till, en del dagar går det bra andra som idag går det lite sämre, men nu vet jag vad det är och kan rida ut stormen lite snabbare genom vissa övningar.
/Mikael
När jag var uppe i Jokkmokk förra gången blev jag fruktansvärt trött när jag vandrade i skogen, speciellt när det blev lite uppför. På plan mark gick det bra. Helt utpumpad några gånger. När jag långt senare kom hem drabbades jag av en väldig yrsel. Vaknade på natten av att katten kräktes i sängen. Jag reste mig hastigt upp för att lyfta ner henne på golvet. Blev så yr att jag inte kunde hålla mig upprätt. Ramlade först på sängen och vidare ner på golvet.
Två sådana här händelser gjorde att man blev orolig. Var det hjärta eller ??? Besökte läkare på hälsocentralen som konstaterade att det inte var hjärta, lungor. Fick cykla på testcykel vid Gävle lasarettet. Alla värden var bra. Något tal om kristallsjuka var det aldrig. Förstått att det ändå är det jag drabbats av. Beskrivningen du lagt ut stämmer precis. Jag har haft det i kanske ett år nu och kan lova att det börjar bli jobbigt. Ska ändå höra mig för vad jag kan få för hjälp när jag kommer hem.
Sten
Svar från Chasid 2021-07-14 12:30
Tack för din kommentar Sten! Det låter som kristallsjuka, det finns en del övningar på 1177 som man kan göra för att motverka kristallsjuka eller att ta till om man börjar få känningar. Men det kan vara bara att uppsöka en öronläkare eller neurolog för att få det konstaterat.
/Mikael
Bra att det ser ut att ordna sig. Det finns alla grader och alla utgångar av strokes. Vår svärdotter råkade ut för en massiv stroke 2011 och dom första veckorna visste vi inte om hon skulle överleva, 38 år och med tre barn, det yngsta 1 1/2. En stor skalloperation räddade livet på henne och det tog ungefär ett halvår för henne att komma tillbaka, men efter ytterligare ett halvt behövde hon göra ytterligare en hjärnoperation, där fanns ytterligare ett bråck (aneuyrysm )som i princip kunde brista när som helst. efter några år. Sen började hon jobba igen så småningom men efter jag tror det var fyra år föll hon omkull medvetslös med svåra kramper när dom var på Resö.Hon hämtades med helikopterflyg. Det gick bra, och nu jobbar hon heltid igen
Svar från Chasid 2021-07-14 12:39
Tack för din kommentar Björn! Det som din svärdotter har råkat ut för är fruktansvärt men jag är glad över att hon har kommit tillbaka. Jag ska be för henne, att hon ska få full hälsa tillbaka.
/Mikael