Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Är vinnarbilden i World Press Photo of the Year 2013 fejkad eller inte?



Just nu debatteras det ganska vilt om Paul Hansens vinnarbild i World Press Photo of the Year 2013 är fejkad eller inte. Du kan själv följa den stundtals ganska så infekterade debatten här: http://www.extremetech.com/extreme/155617-how-the-2013-world-press-photo-of-the-year-was-faked-with-photoshop

Självklart hoppas jag att Paul inte har dragit allt för mycket i spakarna och att han får behålla sitt pris. Även om jag inte är riktigt förtjust i hans arbetsmetoder så verkar han var en sympatisk människa. Det finns egentligen bara en sak att göra för Paul och det är att redovisa råbilden från det aktuella fototillfället. Gör han det får säkert hans belackare stå där med sin skam.

På sätt och vis hoppas jag ändå att debatten ska mynna ut i en sansad diskussion om hur mycket arbete man ska få lägga ned på en dokumentärbild i ett bildbearbetningsprogram och hur mycket man ska få regissera sina dokumentärbilder innan de tappar sin autenticitet.

<Edit> Om det skulle ha undgått någon vill jag passa på att tillägga att Paul Hansen har friats från alla anklagelser om bildmanipulation:  http://www.worldpressphoto.org/news/digital-photography-experts-confirm-integrity-paul-hansen%E2%80%99s-image-files <Edit>

De spejande poliserna på bilden har inget i övrigt med inlägget att göra. Men uppmaningen att inte åka dit i onödan gäller givetvis även för fotografer. Så länge som man har rent mjöl i påsen har man aldrig något att oroa sig för även om det skulle storma rätt så rejält.

Text och foto © Mikael Good, All Rights Reserved 

Inlagt 2013-05-14 17:28 | Läst 8948 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Finns en forumtråd om detta här på FS också: http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?threadid=152482
Svar från Chasid 2013-05-14 17:44
Tack för din kommentar Anders :)
"Nyheten" fick jag från en rysk kollega som precis delade den med mig och frågade mig om jag känner Paul lite närmare? Jag kollar aldrig in forumet på Fotosidan, men jag gjorde ett litet undantag och följde din länk och när jag såg att nyheten var "gammal" valde jag att plocka bort "Breaking News" ur rubriken.
/Mikael Good
Anders F. Eriksson 2013-05-14 17:50
Diskussionen om huruvida bilden är "fejk" är gammal. På dpreview har de tjafsat om det sedan februari: http://www.dpreview.com/news/2013/02/15/World-Press-Photo-announces-2013-contest-winners

Det som är nytt är extremetechs "bevis".
Svar från Chasid 2013-05-14 17:59
Det är bara för Paul Hansen att plocka fram och redovisa råbilden och på så sätt få tyst på drevet! För ett par veckor sedan började ett betydligt mindre drev att ifrågasätta om en av mina bilder var manipulerad eller inte? Jag valde att genast lägga upp originalfilen och fick på så sätt tyst på mina belackare.
/Mikael Good
Jag hoppas att de verkligen har på fötterna när de går ut med så grova anklagelser. Det tyckte jag redan tidigt i Terje-debatten som rasade tidigare, och då visade det sig att de hade det. Men som du säger skulle det ju vara lätt att sätta en punkt för spekulationerna genom att leverera raw-filen, vilket han kanske redan gjort till juryn? Vi får se hur det blir i slutändan. Sedan tycker jag att trenden mot mer och mer bildbehandling är rätt trist oavsett vilka bilder det gäller, vill vi fotografera eller vill vi måla? En fråga som ganska många borde ställa sig kan jag tycka. Med den utveckling vi ser idag är det fråga om någon kommer att kunna ta till sig ett stycke oredigerad verklighet på bild så småningom? Och kanske är det just detta som bidrar till att det blir som det blir, publiken kräver något så speciellt för att låta sitt intresse fångas att detta speciella till slut inte går att finna i verkligheten?
-affe
Svar från Chasid 2013-05-15 14:41
Tack för din kommentar Affe :)
Den här gången får belackarna stå där med sin skam om de nu har någon skam i kroppen. Nu hoppas jag att debatten om hur mycket man ska få göra med sina bilder i ett bildbehandlingsprogram ska få föras i en lugn och fin samtalston. För min egen del går min personliga utveckling åt allt mindre bildbehandling. Jag börjar i vart fall att bli ordentligt mätt på alla HDR-mättade färgbilder som sköljer över oss och önskar att fler dokumentärfotografer valde det minimalistiska spåret. Jag har en del kontakter med ryska kollegor och där finns det fortfarande en marknad för rakt, enkelt och okonstlat dokumentärfoto. Jag önskar att det bildtänket kunde smitta av sig på oss innan våra bilder ser ut som de har blivit tagna i en fiktiv drömvärld, men å andra sidan är det kanske Narnia som läsarna vill ha?
/Mikael Good
Om en bild är för bra för att vara "sann" så är den vanligen inte det.
Svar från Chasid 2013-05-15 14:42
Tack för din kommentar Sven :)
/Mikael Good
Svar från Chasid 2013-05-14 21:30
Skönt att läsa att Paul har blivit rentvådd! Nu får hans belackare stå där med skammen. Men å andra sidan så skäms de säkert inte för sina försök att skjuta en karriär i sank utan letar säkert vidare efter ett nytt byte att ge sig på...
/Mikael Good
Jag håller tummar och tår på att det INTE är något fusk bakom bilden.

Justeringar av ljus och kontast, lite dodging/burning etc tycker jag är helt OK(om det är tillåtet i tävlingen) men har han som "bevisen" säger monterat 3 bilder till 1 så är det sååååå tråkigt.

Men jag förutsätter att bilden är korrekt, om jag har fel så blir jag ledsen.
Anders F. Eriksson 2013-05-14 21:21
Om du läser min länk ovanför ditt inlägg kan du se att råfilen nu har granskats av oberoende experter och jämförts med tävlingsbilden, och enligt den jämförelsen är bilden inte manipulerad - bara efterbehandlad. De sågar också rejält de s.k. bevisen som lades fram av extremetech.
Surgeon 2013-05-14 21:29
Bra då slipper jag bli besviken/ledsen
Svar från Chasid 2013-05-15 14:43
Tack för din kommentar Mikael :)
Det hjälpte att du höll dina tummar och tår för Paul Hansen :) Han är rentvådd och får behålla sitt pris!
/Mikael Good
NASA var aldrig på månen, vi känner igen symptomen.
Bilden är verklig till annat har bevisats.
Svar från Chasid 2013-05-15 14:44
Tack för din kommentar Stefan :)
Med dagens teknik är det enkelt att avslöja manipulationer som gjordes på filmtiden och om jag har hört rätt höll månbilderna för en sådan granskning.
/Mikael Good
Ja ibland är det brådskande att börja gapa. LO
Svar från Chasid 2013-05-15 14:56
Tack för din kommentar Lars Olov :)
Det är i vart fall skönt att det hela är utrett och att Paul Hansen är oskyldig till alla anklagelser om bildmanipulation.
/Mikael Good
Turbo56 2013-05-15 20:41
Tack det var vekligen skönt att höra, det är trist att sådana här situationer behöver uppstå, beror det på avundsjuka?
Det var därför jag drog jämförelsen med Månlandningarna, allt måste ifrågasättas.