Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En av de mest prisvärda digitalkamerornaFör en del fotografer är foto en prylsport och de letar ständigt efter nya bättre kameror och objektiv i hopp om att kunna ta bättre bilder eller för att få ett dyrbart smycke att hänga runt halsen. Det är inte ovanligt att fotografer har en kamerautrustning som med råge överskrider deras behov.


Som journalist och kommunikationsansvarig fotograferar jag en hel del i jobbet och måste ha kameror och objektiv som fungerar för de olika uppdragen som jag ställs inför. Hade jag varit hobbyfotograf och publicerat de flesta bilderna på nätet och gjort en eller annan print skulle jag i princip klara mig med min 12 år gamla Leica. Journalist- och fotouppdrag är inte direkt välbetalda och många av fotograferna och journalisterna som jag möter har förhållandevis enkla kameror och objektiv.

På ett av uppdragen som jag nyligen var på, halade en kvinnlig frilansjournalist upp en Canon EOS 20D med kitzoom ur sin handväska. Jag hajade till och sa:
– En sån kamera har jag också haft, det är en riktigt bra kamera.
Hon skrattade till och sa:
– Den har hängt med länge, jag har inte råd att byta kamera på grund av en tajt frilansbudget, men tidningen är fortfarande nöjd med fotona som jag tar.
Jag läste hennes artikel och såg hennes bilder ett par dagar senare och bilderna höll bra nyhetsklass trots den i mångas ögon smått antika kameran.

Men trots att uppdragen inte är så välbetalda har jag kunnat betala för utrustningen genom dem. De flesta kamerorna och objektiven har jag köpt begagnat. På så sätt har pengarna räckt längre än vad de gjort om jag köpt nytt. En fördel med att köpa begagnat är att värdeminskningen blir mindre. När jag av olika anledningar har bytt kamera eller objektiv har jag nästan alltid fått tillbaka lika mycket som jag gav.

En av kamerorna som jag använt flitigt det senaste året är en begagnad Fujifilm XT-1. Men trots att kameramodellen har drygt fyra år på nacken är bildresultatet bra och den är fullt användbar upp till 6400 ASA. Jag har levererat ett par hundra bilder som jag har tagit med XT-1:an och bildkvaliteten räcker gott och väl för tryck i både dagstidningar och magasin.

Jag ser ingen anledning att byta upp mig trots att Fujifilm har släppt nyare kameror. Skillnaden i bildkvalitet mellan XT-1 och XT-2 är minimal och jag är av åsikten att det är bättre att lägga pengar på bättre objektiv än på nya kameror. För samma peng som en bättre begagnad XT-2 kostar har jag köpt en XT-1 med batterigrepp, blixt, 18-135mm samt ett ljusstarkt 23/1,4.

Det är en utrustning som jag i princip alltid har med mig och med den kan jag klara de flesta uppdragen som jag ställs inför. I mitt tycke är Fujifilm XT-1 en av de mest prisvärda digitalkamerorna på marknaden och den duger gott för professionellt bruk.

Bilden på kvinnan i inlägget tog jag under en reportageresa till Bulgarien och jag använde en Fujifilm XT-1 med ett 18-135mm objektiv.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2018-03-10 09:22 | Läst 8909 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Väldigt fint porträtt! och mycket fin svartvit bild tycker jag...
Svar från Chasid   2018-03-10 10:01
Tack Lena! Kvinnan var helt underbar, hon satt och sjöng utanför en en kyrka och det fullkomligt strålade om henne. Jag frågade om jag fick ta en bild av henne, hon log och skakade på huvudet (betyder ja på bulgariska).
/Mikael
Mycket fint bild! Och se'n litet provocerande text! ;) Nåja, en bra fotograf vet vad hen behöver! Kamerafabrikanterna vet vad amatörfotograferna behöver med hjälp av bra marknadsförare! ;)
/B
ztenlund   2018-03-10 10:39
Det beror ju på vad man vill fotografera också. Jag betvivlar att en sportfotograf på hög nivå skulle bli så entusiastisk över X-T1, även om det förstås går att ta den sortens bilder även med den.
Svar från Chasid   2018-03-10 13:58
Tack för din kommentar Bengt! :)
Jag har haft lite för många skrivjobb den senaste tiden och har därför inte haft tid eller lust att blogga. Men jag har sett att du har hållit återvinningsflaggan högt! :)
/Mikael Good
Svar från Chasid   2018-03-10 14:00
Tack för din kommentar Martin! :)
Sportfotografer är ett fotografiskt släkte för sig, jag har inte tagit med dem i artikeln! :)
/Mikael Good
Det stora argumentet för de senare Fuji-modellerna är ju inte främst bildkvaliteten, så struntar man i autofokusen, eventuellt förbättrad sökare, allmänt rappare kamera, mycket (!!!) bättre filmfunktion osv så är ju de äldre väldigt prisvärda. Egentligen är det ju samma sak med Sonys kameror, för det har aldrig varit något fel på själva bildkvaliteten i de spegellösa med rimligt stor sensor, möjligen undantaget sådant som Sonys sensor som starkt ogillar vissa vidvinklar o dyl.
Svar från Chasid   2018-03-10 14:04
Tack för din kommentar Martin! Jag har testat nyare Fujikameror men kom fram till att skillanden inte var tillräckligt stor för att rättfärdiga ett byte. Möjligtvis skulle den nya Fujikameran passa mig, men jag väntar i så fall med ett köp till om ett par år när den går att hitta begagnad för en rimlig peng.
/MIkael Good
Det riktigt lyser om den goa gumman!
Svar från Chasid   2018-03-10 14:09
Tack för din kommentar Ragnar! Det fullkomligt strålade om kvinnan och jag är mycket glad över att jag fick ta en bild av henne! :)
/Mikael Good
Vilket fint porträtt av den gamla kvinnan! Intressant kameraläsning också. Har en Fujifilm x100s , men önskar en kamera utan fast objektiv. Min Nikon D700 är så tung att släpa omkring på så en lättare bra kamera står på önskelistan......

Hälsar
Eva
Svar från Chasid   2018-03-10 14:02
Tack för din kommentar Eva! Jag kan varmt rekommendera XT-1:an. Bildkvaliteten är precis som med X100s men du har fördel av att kunna byta objektiv.
/Mikael Good
Bra bild. Ja, mycket bra bild ska sägas! Och det där om utrustning och pryttlar. Kan inte annat än hålla med.
Gunnar S

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv