Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En genväg till Instagram



Jag håller på att lägga upp bilder ur min backkatalog på Instagram. Egentligen tror jag inte på Instagram som bildvisnings plattform. Anledningen är att det är omständigt att ladda upp bilder och att bildkvaliteten inte blir så bra på grund av allt för kraftig komprimering.



Tidigare fanns ett bättre alternativ – Flickr som är en betydligt bättre plattform för bilder. Men Flickr missköttes tyvärr under allt för många år och för nu en tynande tillvaro i takt med att användarna överger plattformen. Detta har lett till att halvmesyrer har kunnat armbåga sig in på marknaden med hjälp av skickliga marknadsförare och influencers. 

Trots att jag egentligen inte gillar Instagram har jag bestämt mig för att ladda upp ett antal bilder tillsammans med en kort rubrik och utan några besökarlockande #hashtaggar. På sätt och vis är det ett test för att se hur många som kommer att se bilderna och vilken respons det blir. För att göra det enkelt för mig lägger jag in bilderna som jag ska dela här i bloggen, och sparar sedan ned dem på min iPhone. Därifrån är det relativt enkelt att ladda upp bilderna på Instagram, och jag slipper på så sätt den långa omvägen via Dropbox.

Bilderna i inlägget har jag tagit i Lettland, Kina, Sverige, Egypten och Rumänien. En del av dem har du säkert sett tidigare, och ett par av dem har nått en riktig storpublik. Jag kommer att spara ned dem till min iPhone och lägga upp dem på mitt Instagramkonto under veckan.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-09-11 11:58 | Läst 6185 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Fina bilder, som tyvärr , som du säger tappar en del i Instagram.
Jag har märkt att jag måste ljusa upp mina bilder en aning med intensitivitet och en aning kontrast.
Tidigare när en bild såg bra ut på datorn, blev den aningens grådaskig, och kontrastlös, och de mörka partierna en tendens att sota igen.. / Bengt H.
instagramkonto bengthansonphoto
Svar från Chasid 2020-09-12 11:49
Tack för din kommentar Bengt! Bilder gör sig i mitt tycke bäst i tryck eller print och inte på skärm, och speciellt inte på Instagram där de blir sönderkomprimerade.
/Mikael
Bilder sedda på mobil, anpassas alltid i någon mån. De ser ibland inte helt likadana ut på min bildskärm som på mobilen. Tor det är Apple (för Iphone) som har någontyp av automatisk korrigering. Att de har kass upplösning på Instagram gör tyvärr inte saken bättre. Men ska man vara gångbar och nå ut till många, måste man vara där. Många av de stora har febril aktivitét både på insta och fb, och det hjälper dom nog att sälja böcker, men även en del bilder. Tyvärr missar man att se bilderna i original in natura. Utställningar med bilder på papper är ändå en klar skillnad mot både böcker och bildskärm.
Svar från Chasid 2020-09-12 11:59
Tack för din kommentar Nils! I och med att jag levererar en hel del bilder har jag en kalibrerad skärm, och resultatet på iPhone eller iPad skiljer sig som tur var inte så mycket från skärmen förutom att bilderna är ganska så kraftigt komprimerade på Insatgram. Personligen har jag nått betydligt fler via Flickr och framförallt genom att mina bilder är flitigt publicerade i olika medier än vad jag nått via Instagram. Håller med om att bilder gör sig bäst på papper, nu har jag förvisso fått en hel del publicerade, men det går inte att jämföra med en utställningsprint eller mörkrumskopia. Jag har fått en del erbjudande om att ställa ut, men har bara tackat ja när jag sluppit stå för kostnaden att ta fram printar.
/Mikael
Glömde skriva att bilden på killen i fönstret är väldigt bra!
Svar från Chasid 2020-09-12 12:00
Tack! Men det är ingen kille utan en liten lettisk tjej vars familj jag besökte i december 2010.
/Mikael
Nils Bergqvist 2020-09-12 12:18
Tänkte också att det kan vara det, men det spelar ju mindre roll i sammanhanget :-)
vilka härligt ärliga bilder du visar /ronny
Svar från Chasid 2020-09-12 12:00
Tack för din uppmuntrande kommentar Ronny!
/Mikael
Hej. Fina bilder där den sista på den lettiska flickan klingar fint på mina strängar. Ett problem med Instagram är förutom det brister du påtalar, att det pemierar snabbklickande och snabbscrollning. Det är inte direkt en yta där långsamhetens lov råder. Vilket ligger kvalitetsbilder i fatet. jag har en kollega som är flitig på Instagram med bilder med hög poetisk halt och det är ljusår mellan upplevelsen av en hårdkomprimerad bild på en telefonskärm och de printar i A0 som de är tänkta för.
/Gunnar S
Jag brukar ställa in Safari på "användaragent - iPhone". Då tror Instagram att webbläsaren är en telefon. Sen är det bara att klicka på plusset som vanligt.

/LG