Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

En smidig reportagekamera från Fujifilm



När jag är ute på reportageresor vill jag inte bära runt på för mycket utrustning, jag föredrar att ha med mig smidiga kameror och objektiv som levererar bra bildkvalitet och som tål lite påfrestningar.



Min kravspecifikation är hög. Kamerorna ska vara tätade mot damm och väta, gå att använda på 6400 ASA, och det ska finnas ett bra vädertätat inte allt för stort superzoom som gör att jag slipper byta objektiv allt för ofta. Skakreducering i kamerahuset är önskvärd och riktiga rattar och reglage står högt på önskelistan. De får inte heller vara allt för dyra, att försäkra kamerautrustning kostar pengar och ju lägre värdet är desto billigare blir försäkringen.



De senaste åren har jag använt kameror från Fujifilm och Sony på reportageresor till Balkan och södra Asien, men de har fallerat på en punkt eller annan. Högst upp på önskelistan för en reportagekamera stod Fujifilm X-H1. Men jag tyckte att den kostade för mycket för att vara en ”andra” kamera till min Sony A9, så jag fick nöja mig med en Sony A6500 istället.  A6500 levererade både film och stilbilder av allra högsta klass. Men handhavandet var tyvärr inte det bästa, och jag retade mig hela tiden på att den bara hade en inmatningsratt. Till sist vägde bristerna över och jag sålde kameran. 



Härom veckan fick jag möjlighet att köpa en Fujifilm X-H1 till ett riktigt bra pris. Efter ytterligare ett par veckors väntan fick jag tag på ett Fujifilm 18-135. I dag är Fujifilm X-H1 ett riktigt begagnatkap. När den kom ut på marknaden 2018 kostade den 19 000 kronor. Idag har den sjunkit rejält i pris och går att hitta från 5000-7000 begagnad eller från 9000 kronor ny. 



Två reportageresor har redan blivit inställda på grund av corona-pandemin och det ser tyvärr inte ut som om det blir några resor till Balkan eller södra Asien i höst. Förhoppningsvis kommer jag att kunna resa dit nästa vår. Klimatet i södra Asien stället höga krav på kameror och objektiv men jag vet att X-H1:an och 18-135:an klarar höga temperaturer och damm med bravur.



Fram till att världen öppnar upp sig igen, får jag resa iväg i tanken. Ett bra sätt att göra det på är att gå igenom gamla bilder, och en sådan här dag då regnet öser ned är perfekt för både bildredigering och resor i tanken. Bilderna i inlägget tog jag med en Fujifilm X-T2 och ett 18-135 under en reportageresa till södra Serbien i september 2018.






Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-07-01 13:24 | Läst 7607 ggr. | Permalink

"Det är guldläge för oss fattiga frilansar. Har liknande filosofi, och kom nyligen över en finfin Nex-7 med Zeiss-normal för runt 5000 spänn. Nästan oanvändbar autofokus, men ett jädrans bett i filerna, och väldigt oförarglig. Du verkar ha hittat en riktig kanon också. Bra bilder!"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det är guldläge för oss fattiga frilansar. Har liknande filosofi, och kom nyligen över en finfin Nex-7 med Zeiss-normal för runt 5000 spänn. Nästan oanvändbar autofokus, men ett jädrans bett i filerna, och väldigt oförarglig. Du verkar ha hittat en riktig kanon också. Bra bilder!
Svar från Chasid 2020-07-04 10:38
Tack för din kommentar Mattias! :) Det går helt klart att göra en hel del riktiga fynd på begagnatmarknaden.
/Mikael