Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ett plomberat pjäsvärn m/42 utanför HalmstadUnder en vandring utmed stranden i Laxvik utanför Halmstad hittade jag en plomberad och övergiven bunker som väckte min nyfikenhet. Enligt en urinvånare som jag mötte hade det tidigare funnits en kanon på platsen men han visste tyvärr inte mer än så.

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Jag försökte få fram mer information om bunkern men gick tyvärr bet. Med tanke på att LV6 byggde den 1984 antog jag att ett luftvärnsbatteri för en Bofors 40mm m/48 funnits i Laxvik. Under 1980-talets början byggdes nya luftvärnsbatterier runt om i landet och jag antog att batteriet i Laxvik var ett av dem. Men av Leif Högberg på Fort & Bunker som läste mitt inlägg fick jag reda på att det inte funnits något luftvärnsbatteri i Laxvik. Däremot har det funnits ett pjäsvärn för stridsvagnstorn m/42 och med största sannolikhet byggdes det av LV6 1984. 

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

När en stridsvagn utgick ur krigsorganisationen togs tornet omhand och runt det byggdes ett fast pjäsvärn. Pjäsvärnen ingick i kustförsvaret och de bemannades av 4-5 man. Pjäsvärnet i Laxvik var beväpnat med en 75mm kanon med en skottvidd på 2-3 km och det skulle bekämpa mindre farkoster och båtar. I fredstid var det gömt under ett rödmålat plåtskjul som togs bort vid övning eller vid skarpt läge. I början av 1990-talet avvecklades alla pjäsvärn ur krigsorganisationen och de skrotades och plomberades. I Viken i Skåne finns ett bevarat pjäsvärn m/42 som visas upp av Beredskapsmuseet vid speciella tillfällen. Klicka på den följande länken om du vill se hur ett pjäsvärn m/42 såg ut: http://www.tjelvar.se/varn/b-12-1.htm

Plomberat luftvärnsbatteri

På min flickrsida finns fler bilder från pjäsvärnet samt på bergrum, bunkrar och skyddsrum. Besök den gärna: https://www.flickr.com/gp/chasid68/X77230

Plomberat luftvärnsbatteri

Plomberat luftvärnsbatteri

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2017-06-10 12:32 | Läst 10742 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
I min dator är bara första bilden skarp. (Om jag klickar "förstora" på de andra leds jag till Flickr och där är de skarpa.)
Svar från Chasid   2017-06-10 15:50
Tack för din kommentar Ragnar!
Det är Fotosidans blogg som ställer till det genom att förstora upp bilder som jag vill visa i 308x205 pixlars bredd till 640x427. Tidigare har det gått bra att placera två mindre bilder jämte varandra men det verkar tyvärr inte gå längre... Men som sagt om man klickar på bilderna får man se dem som de ska vara.
light   2017-06-10 18:37
Men nu, några timmar senare är de skarpa igen utan att jag klickat på dem.
Svar från Chasid   2017-06-11 11:30
Jag har varit inne och grejat med bilderna i HTML-koden och såg till så att de visas i bästa kvalitet.
2017-06-10 17:39   Leif Högberg
Det du har "hittat" är ett plomberat kustvärn som en gång i tiden var utrustat med ett stridsvagnstorn (strv m/42 el Strv 74) Normalt var tornet och bunkern täckt med ett litet skyddande hus i trä eller plåt. Inskriptionen är förmodligen från avvecklingen eftersom värnet (bunkern) föll under Lv 6 i Halmstad. Det kan också röra sig om en sent uppförd värnpjäs. Mer om detta finns i mina böcker som du finner på www.bunker.nu
Med en noggrannare geografisk placering kan jag förmoldigen identifiera värnet.
2017-06-10 17:50   Leif Högberg
Har nu tittat på mina egna bilder från området och det är mycket riktigt ett pjäsvärn för stridsvagnstorn m/42. Tidigare var pjäsen täckt med ett rödmålat plåtskjul. Markeringen i betongen är förmodligen från uppförande som kan stämma med 1984. Värnet ligger vid Laxvik söder om Halmstad. I närheten finns ytterliggare värn bl a för 7,5 cm kanon.
Svar från Chasid   2017-06-10 18:24
Tack för informationen Leif!
Jag ska arbeta om texten utifrån de nya uppfiterna.
/Mikael

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv