Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Förnöjsamhet är ett bortglömt ideal i dagens konsumtionssamhälle

Smaka på ordet förnöjsamhet en liten stund. Lägg det på din tunga och låt dina läppar sakta forma det till ett ord. Visst blir du också glad när du lägger ordet förnöjsamhet i din mun? Tänk nu på vilken glädje du skulle få uppleva om du levde ett förnöjsamt liv och slutade din ständiga jakt efter bättre och bättre prylar.



Förnöjsamhet är ett bortglömt ideal i dagens konsumtionssamhälle där den massiva reklamen pumpar oss fulla med habegär efter prylar som bara skänker oss en kort stund av lycka och ger oss en tom plånbok. En människa som är nöjd med sin tillvaro tillhör inte den köpstarkaste målgruppen och därför måste de omvändas till vilket pris som helst. Därför satsar företagen ännu mera pengar på reklam och marknadsföring för att få oss ur balans. Det har till och med gått så långt att företagen har börjat att använda sig av kärlekens förtroliga språk för att få oss att konsumera ännu mera i jakt på den sanna lyckan som bara deras produkter kan ge oss. Det är lätt att dras med av reklamen och börja fokusera på det som man inte har istället för att med ett nöjt leende se på allt det som man faktiskt har. 



Jag har mött mängder av människor vars högsta önskan är att de och deras barn ska få äta sig mätta och ha någonstans att bo. De bryr sig inte om att Nikon släppt en ny proffskamera och de skulle kunna överleva i minst fem år på alla pengarna som den kostar. Sådana möten har gett mig perspektiv på tillvaron och de har fått mig att slutligen förstå att jag ska vara tacksam för det som jag har och inte fortsätta min jakt på det som jag inte har.



Sedan början av det förra året har jag sålt loss kamerautrustning för över 30000 kronor och istället lagt en del av pengarna på betydligt billigare kameror och objektiv. Nu har jag satt mitt inköpstak på högst 5000 kronor för en begagnad kamera eller ett objektiv. Mitt beslut är delvis en protest mot konsumtionssamhället men även en protest mot mitt eget habegär. 2012 och framåt ska bli året då förnöjsamheten ska få segra över habegäret i mitt liv oavsett vilka fantastiska kameror och objektiv som kommer att prånglas ut på marknaden. För tio år sedan visste jag vad förnöjsamhet var och nu är det dags för mig att återerövra den kunskapen och börja leva ett liv där jag är nöjd med det som jag faktiskt har.



"Den som är tacksam för det som han har, lever ett rikt liv" - Mikael Good

Dagens låt: Var nöjd med allt som livet ger - Djungelboken

Text och foto: © Mikael Good. All rights reserved.

Inlagt 2012-01-10 10:38 | Läst 12640 ggr. | Permalink

"Jag är helt och hållet med på dina noter! Det där habegäret är lurigt och du har rätt, företagen vet vilka punkter de ska trycka på. Senast idag fick jag ett habegär och det var när jag såg om Fujis X-pro 1. Köpte en begagnad Canon 5D för cirka 3500 för drygt ett år sedan. När den kom kostade den 25.000 kr. Men det är tur för de förnöjsamma att vissa köper nytt, för annars skulle heller inget begagnat finnas! Läckra bilder! Vad har du använt för kamera?"


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Så sant. Så länge männsikan har hälsan och slipper hungra och frysa är basbehoven tillfredställda.
Extra bonus i livet är visdom, sinnesfrid och som du säger förnöjsamhet.
Har man det kan man känna solidaritet och empati med sämre lottade människor. Och glädja sig när det går bra för andra. Allt Gott!
Svar från Chasid 2012-01-10 12:41
Tack för din kommentar Björn :)
Har vi bara mat och kläder så ska vi egentligen vara ganska så nöjda. Vi svenskar behöver inte åka så speciellt långt innan vi möter människor som får kämpa hårt för sin överlevnad. Även om jag har en lång väg att gå tills jag har kommit tillbaka och förbi den förnöjsamheten som präglade mitt liv för tio år sedan så är det min strävan att vara nöjd med det som jag faktiskt har.
//Mikael Good
eller "Nextopia" som Micael Dahlén säger. Samtidigt så driver detta utvecklingen framåt. Vi skulle inte ha de kameror vi har idag om det inte vore för konsumtionen.
Svar från Chasid 2012-01-10 12:44
Tack för din kommentar Jörgen :)
Micael Dahlén bok verkar helt klart intressant, jag ska nog ta och läsa den när min bokhög har minskat. Konsumtion är bra för det håller igång hjulen i samhället men överkonsumtionen gör att hjulen snurrar alldeles för fort och vid en tvär inbromsning så kommer många fler att bli lidande.
//Mikael Good
Du har så rätt så, oftast är inte gräset grönare på andra sidan.
Med ålder kommer visdomen sägs det. Kanske är det så att man då gått igenom en del i livet och uppskattar det man har. Jag jobbar ideellt på Röda Korsets Kupan och förvånas varje dag hur mycket kläder och fina prylar som folk vill bli av med.
Marianne
Svar från Chasid 2012-01-10 12:48
Tack för din kommentar Marianne :)
Gräset är oftast som grönast där du står. Jag ska försöka komma tillbaka til den visdomen som jag hade för tio år sedan och när jag gjort det så ska jag ta den ytterligare ett snäpp eller två framåt. Jag brukar förundras över att folk slänger så mycket fina och fungerande saker på sortergårdarna och har påpekat det för kommunen. Nu ska de äntligen börja att överlåta sakerna till second-hand butiker och hjälporganisationer :)
//Mikael Good
Marianne Bengtsson Rosander 2012-01-10 18:55
Vad bra!!! Då kan dom komma till nytta igen
Marianne
Så sant så, ordet förnöjsamhet hörs sällan men är ett så fint ord tycker jag. Fler borde tänka i de banorna. Jag har upptäckt att det går att "koka soppa på en spik" och man behöver inte rusa i väg till affären varje dag och förföras av reklamen. Intressanta bilder!
//Ewa
Svar från Chasid 2012-01-10 17:49
Tack för din kommentar Ewa :)
Förnöjsamhet är ett mycket vackert ord även i mina öron men det är bland det värsta som man kan säga till reklammakare och marknadsförare :) Under de sista två åren som jag har varit arbetslös till och från har jag också fått lära mig att koka soppa på en spik, det är en ganska så nyttig erfarenhet som jag ska ta med mig i livet.
//Mikael Good
Jag är helt och hållet med på dina noter! Det där habegäret är lurigt och du har rätt, företagen vet vilka punkter de ska trycka på. Senast idag fick jag ett habegär och det var när jag såg om Fujis X-pro 1.

Köpte en begagnad Canon 5D för cirka 3500 för drygt ett år sedan. När den kom kostade den 25.000 kr. Men det är tur för de förnöjsamma att vissa köper nytt, för annars skulle heller inget begagnat finnas!

Läckra bilder! Vad har du använt för kamera?
Svar från Chasid 2012-01-11 08:43
Tack för din kommentar Per :)
Konstigt nog fick jag inget habegär när jag såg Fujis nya kamera, jag kanske är på rätt väg :) Jag har inget emot konsumtion så länge som den håller sig inom rimliga gränser men de senaste fem åren har konsumtionen tappat all vett och sans. När jag köpte en ny kamera 1988 räknade jag med att den skulle hålla i minst tio år, idag byter många kamera varje eller vartannat år. Visst den tekniska utvecklingen är mycket snabbare idag men fem år gamla modeller skulle fortfarande duga gott för de flesta hobby- och amatörfotografer.
Jag använde mig av en analog systemkamera och ett Sima SF 100 objektiv när jag tog bilderna.
//Mikael Good