Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Frihetens eld glödde i deras plågade ögon



Många av våra förfäder levde i fattigdom och förtryck. Men fattigdomen fick aldrig någon plats i deras hjärtan och frihetens eld den glödde ständigt i deras plågade ögon.

Till sist övervann våra förfäder både fattigdom och förtryck. Genom deras svett och umbäranden skapades det samhället som vi idag lever i. Men hur väl förvaltar vi egentligen våra förfäders arv? Några av våra grannar lever antingen i fattigdom eller förtryck. Vad gör vi egentligen för att hjälpa dem upp på fötter igen?

Text och foto: © Mikael Good. All Rights Reserved.

Inlagt 2012-12-29 09:05 | Läst 8523 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Det är väl det som är problemet med revolutionens barnbarn - de har inte längre någon förbindelse med de som en gång kämpade för välståndet. Generationer glömmer! När det sedan kommer till att hjälpa andra så kanske man ska återvända till Homer Simpsons visdomsord till dottern Lisa: man ska aldrig hjälpa någon annan.
Solidariteten begravdes väl tillsammans med den solidariska lönepolitiken som ingen människa kommer ihåg.
Svar från Chasid 2012-12-29 10:52
Tack för din kommentar Lars :)
Människor blir allt mer egoistiska ju längre bort de kommer från sina rötter men jag tror ändå att en förändring i vårt sätt att tänka och agera kommer allt närmare, det kan faktiskt vara som så att den redan har börjat :)
/MIkael Good
gosta52 2012-12-29 13:04
Hmm, min pessimism kommer från 30 års kämpande för en bättre miljö. Dessvärre har den bara blivit sämre och sämre. På något sätt tror jag att miljön faktiskt är den viktigaste beståndsdelen att kämpa för - när den är körd i botten är det inte mycket annat att bråka om.
Svar från Chasid 2012-12-30 13:19
Tack för din kommentar Lars :)
Jag förstår din pessimism Lars. Men jag försöker ändå vara optimist.
/Mikael Good
Allt är inte frid och fröjd i vårt eget samhälle och vår egen tid heller. En del människor längtar tillbaka i tiden, tycker det var bättre förr. För en del människor var det säkert så. Människor är olika, en del människor passar i dagens samhälle och tycker då även att bättre än så kan det ju inte vara. Andra passar inte in, hamnar därmed utanför. Så har det alltid varit.

Jag är glad över att ha sluppit höra av mina föräldrar att det var bättre förr. De har aldrig sagt så. Däremot har de sagt att en del saker var bättre förr andra inte.

Vad gör de flesta människor, de försöker så gott de kan skapa ett så bra liv åt sej själva -och sina närmaste- som möjligt. Det gäller nog lika mycket idag och tidigare i historien.
Svar från Chasid 2012-12-29 10:57
Tack för din kommentar Liisa :)
Det kommer alltid att finnas dem som hellre blickar bakåt än framåt. Men historien brukar upprepa sig och då kan det vara bra att kunna läsa instruktionsboken medan man rör sig framåt mot målet. Vårt samhälle är inte någon utopi och det finns problem, bekymmer och orättvisor även här. Men de problemen är såpass mycket mindre än den djupa fattigdom som exempelvis våra baltiska grannar Lettland och Litauen brottas med eller den totala bristen på demokrati i Vitryssland.
/Mikael Good
När det gäller familjers välstånd brukar man säga att den första generationen förvärvar, den andra generationen förvaltar, den tredje generationen förslösar.
Många svenskar tror i dag att vårt relativa välstånd är beviljat av Gud, ett grundmurat förhållande. Så är det inte. Fattigdom och förtryck kommer även till oss, snart - om vi inte skärper oss.
Svar från Chasid 2012-12-30 13:17
Tack för din kommentar Peter :)
Du har rätt i att vi inte ska vagga in oss i en falsk trygghetskänsla. Välståndets matta kan snabbt ryckas bort under våra fötter.
/Mikael Good
Våra ungdomar värmer sig vid bildskärmarnas photoshoppade verklighet. Jag undrar vad det kommer att generera? Det verkar vara för svårt för en ung människa att samtidigt inte tro sig om att hitta en egen lägenhet eller möjlighet till försörjning och dessutom välja utbildning/inriktning för sitt liv. Finns det förresten något liv/synligt vardagligt liv att låta sig inspireras av som ungdomarna skulle kunna ta hjälp av när de ska navigera sig fram. Jag vet inte men jag ser bara kommers. I allafall här i Göteborg. Gott nytt år. Annika