Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Gatufoto eller inte det är frågan



Debatten om gatufoto har blåst hårt på fotosidan de senaste dagarna. Det är egentligen inte så konstigt med tanke på att det finns många utövare, och med internets hjälp är det lätt att ventilera sin åsikt. Själv sitter jag lungt i båten. Det är snart sju år sedan jag övergav gatufoto.


Jag kallar mig inte längre för gatufotograf, jag brukar rätt och slätt säga att jag är en dokumentärfotograf. På så vis kan jag samla i stort sett alla de olika stilarna som ryms i mitt fotograferande i ett och samma ord. Det gör att jag slipper ställa mig i försvarställning för att försvara de traditionerna och tekniker inom fotografi som jag har valt att följa, och kan i lugn och ro fortsätta att koncentrera mig på att umgås fram mina bilder utan att bli störd av onödigt brus. Om mina betraktare vill placera mig inom en specifik genre får de gärna göra det men själv gör jag det inte.

När jag kallade mig för gatufotograf strävade jag efter att vara som en anonym och osynlig liten fluga på väggen, för att kunna frysa ögonblicken av tid. Men jag kände mig aldrig bekväm med det. Jag är allt för nyfiken på människorna som jag möter, och vill gärna veta mera om dem. Därför passar det bättre för mig att vara en dokumentärfotograf. Bilderna växer naturligt fram i mitt umgänge med dem som jag möter och de flesta bilderna som jag tar är rena ögonblicksbilder som jag tar när den mentala isen har brutits. Därmed inte sagt att jag arrangerar mina bilder eller tycker att det är fel att göra det. Det händer att jag arrangerar bilder, speciellt när jag är på uppdrag, och behöver en viss typ av bilder till artikeln. Att arrangera bilder är nästintill en dödssynd för gatufotografer, men för dokumentärfotografer är det helt ok.







Bilderna har tagits i Sverige, Bulgarien, Indien, Kina.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2019-05-04 10:37 | Läst 11107 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Du är helt suverän på att skildra människor! :) Berörande bilder! /Tommy.
Svar från Chasid 2019-05-05 17:49
Tack för din kommentar Tommy! :)
/Mikael
Instämmer med Tommy!
Svar från Chasid 2019-05-05 17:49
Tack Fredrik! :)
/Mikael
Du har verkligen hittat en egen 'nisch' när det gäller 'dokumentär/gatu/människo' fotografi! Ingen annan tar så bra bilder på det som du gör! Det är bara att säga grattis!
Hälsn!
Svar från Chasid 2019-05-05 17:52
Tack för din kommentar Jan. Även om jag känner mig hedrad, så håller jag inte riktigt med dig det finns många fotografer som är snäppet bättre på att bygga relationer och fotografera människor, bland annat Josef Koudelka, Aleksey Myakishev, Sune Jonsson och Micke Berg
/Mikael
Varma nära bilder, väldigt levande. Jag gillar att de har kontakt med dig...för då kan jag känna den kontakten
Svar från Chasid 2019-05-05 17:53
Tack för din kommentar Annelie! :)
/Mikael
Där fanns det en hel del Tro, Hopp och Kärlek!
Svar från Chasid 2019-05-05 17:54
Tack för din kommentar Ragnar! Tro, hopp och kärlek är en viktig ingridiens i livet, utan dem vore jag inget :)
/Mikael
härligt skriven artikel
och
jättefina fotografier
tack för ditt ikkemoraliserande fria tänkande
/inger
Svar från Chasid 2019-05-05 17:54
Tack för din kommentar Inger! :)
/Mikael
Mycket fina berättande bilder med varm och innerlig ton!
Svar från Chasid 2019-05-05 17:55
Tack för din kommentar Lena! :)
/Mikael