"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Tittar du på andra fotografers bilder?

Grandmother and her Grandchildren, Tufanu

Det händer att jag får frågan om jag tittar på andra fotografers bilder och låter mig inspireras av dem? Mitt svar är lika snabbt och tveklöst - självklart gör jag det! Jag är även med i en del grupper där jag får ta del av mycket bra samtida dokumentärfotografi av allra högsta klass. Där får jag både ge och ta emot bildkritik. Genom engagemanget i de grupperna har jag lärt känna några ryska fotografer som har ett bildspråk som tilltalar mig och som har påverkat mig en hel del. En av dem är Aleksey Myakishev

Jag hade med en "Cliffhanger" om en debattartikel i Aftonbladet i mitt förra blogginlägg. Nu är den publicerad och du kan läsa den här: http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/politik/article20914636.ab

Text och foto: Mikael Good

Postat 2015-06-10 07:51 | Läst 6339 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Kolla in Aftonbladet på lördag



Att det har varit relativt tyst i bloggen det senaste året beror inte på att jag har slutat skriva eller fotografera. Det beror på att jag har fått göra en del omprioriteringar för att hinna med mina åtaganden och mitt familjeliv. Faktum är att jag aldrig tidigare levererat så mycket text och bild som under det senaste året. Mina texter och bilder har nått en mångmiljonpublik både i Sverige och utomlands. Håll lite extra koll på Aftonbladet i morgon lördag om ni är intresserade av att läsa om vilket ämne som upptar mycket av min tid och engagemang både i yrkeslivet som privat just nu.

Text och foto: Mikael Good

Postat 2015-06-05 17:29 | Läst 7328 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Pressrealese - Folk är Folk nr 3 fotospecial




Välkommen på releasen av gatutidningen Folk är Folk. Det nya numret som har rubriken "Syns det att de fejkar" innehåller dokumentärfoton från både Sverige och Rumänien av de etablerade fotograferna Roger Turesson, Cato Lein, Carlos Zaya, Mikael Good och Andreé Bodén, en artikel av kulturgeograf Erik Hansson. Journalisten Artur Kowalski har även intervjuat de fem fotograferna om deras syn på utsatta EU-medborgare.

Tid: Fredag kl 11:00
Plats: Sergels torg Stockholm

Detta händer:
Releasen av det nya numret av Folk är Folk inleds med dragspelsmusik av bandet Gipsy Muto från Uppsala/Gävle. Talare är författaren och sångaren Hans Caldaras som även är ansvarig för den Folk är Folk-stödda Fonden för utsatta familjer samt fotografen Cato Lein och Folk är Folks redaktör Bjønnulv Evenrud.

Också på plats:
Gatusäljare! Sveriges hårdast arbetande vardagshjältar?
Ionut Marc: Distributionsansvarig för Folk är Folk
Stein Blegen: Säljsystemansvarig för Folk är Folk
Samt några av fotograferna som finns representerade i tidningen.

Tidningen kommer precis som tidigare att säljas av utsatta EU-medborgare. Citat, Folk är Folk Nr 3: ”Alla våra säljare blir registrerade i Folk är Folks säljsystem med id-kontroll. De förbinder sig att följa regler kring en bra säljkultur. Säljarens verksamhet dokumenteras löpande av systemet och därmed stärks också dennes lagliga rättigheter som gatuförsäljare. Regler och system skapar även trygghet för köpare och allmänhet – har du frågor eller klagomål kring en säljare så kan du uppge dennes säljar-ID från säljarkortet, som alltid ska bäras synligt och uppvisas vid anmodan.”

Folk är Folks redaktionsråd:

  • Leif Eriksson, doktor, arbetar på Institutionen för globala studier, Göteborgs
  • universitet
  • Anna K Morin, journalist, arbetar med kultur och kommunikation på
  • Folkbildningsförbundet
  • Mikael Al Safardi Olsson, journalist, tidigare programledare för Konflikt i P1
  • Anne Smitt, journalist, arbetar på Spoon Publishing
  • Tone Knibesöl, formgivare, arbetar på Spoon Publishing

Välkommen!

Kontaktperson:

Redaktör Bjønnulv Evenrud, tel +4745201617 / post@folkarfolk.se

Postat 2015-05-21 09:11 | Läst 9169 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Det är Romernas nationaldag idag



Idag är det den 8 april och Romer från ett 40-tal länder firar sin nationaldag till minne av den första romska kongressen som hölls i London den 8 april 1971. På kongressen i London infördes den romska flaggan. Det blåa fältet i flaggan symboliserar himlen, det gröna marken och det röda hjulet symboliserar framåtskridandet. Även romernas nationalsång Djelem, Djelem (jag reste, jag reste) infördes på kongressen i London.

Roma_flag.svg_ (kopia)

År 2000 utropade International Romani Union (IRU) Romanistan som romernas eget hemland utan att ställa några krav på territorium. Att IRU valde att inte ställa krav på något territorium är inte så konstigt, för på sätt och vis kan man säga att hela världen är romernas hemland.

Genom historien har mycket av den romska kulturen, sedvänjorna och levnadssättet slagits i spillror genom diskriminering, förföljelse och ond bråd död. Förföljelsen av romer borde ha begravts i Europa i och med nazismens fall i maj 1945. Men istället berövades de östeuropeiska romerna som hamnade bakom den sovjetiska järnridån de få strukturerna som hade bestått nazisternas försök att utrota både romerna och deras kultur. I västeruropa fortsatte diskrimineringen efter kriget och det skulle dröja till slutet av 1970-talet innan romernas rättigheter började att diskuteras på allvar.

I Östeuropa var det många som trodde att romerna skulle få det bättre efter kommunismens fall men istället ökade diskrimineringen och förföljelsen. Romer behandlas fortfarande som främlingar och andra klassens medborgare i länder som de har bott i nästan 1000 år. Trots att vi har kommit till år 2015 har vi lång väg kvar att vandra innan romerna har inkluderats i vår europeiska stugvärme där de hör hemma. Men jag är övertygad om att vi kommer att nå dit en vacker dag.

Det är mer än dags att vi lägger historien bakom oss och inkluderar romerna i vår gemenskap. Rom är romani för människa och oavsett nationalitet, etnicitet, religiösa tro eller vår könstillhörighet är vi alla romer (människor) och Gud som ser rakt in i djupet av våra hjärtan älskar oss precis som de romer vi är. Opre Roma!

Klicka här om du vill lyssna Romernas nationalsång Djelem, Djelem: https://www.youtube.com/watch?v=23dW3H9yFSU

Text och foto: Mikael Good

Postat 2015-04-08 13:37 | Läst 10510 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Debattartikeln - Tittar du också bort? har fyllt sitt syfte



I september 2013 började jag göra research och skriva på en debattartikel om de utsatta EU-medborgarna som kommit till Sverige för att tigga. Rubriken på debattartikeln blev "Tittar du också bort?". 

På tidningsredaktioner runt om i landet ställdes frågan om vilka tiggarna var, hur de kommit hit och varför? Tanken var att försöka ge svar på några av deras frågor. Men på den tiden var Hjärta till Hjärta bara en liten halvt okänd hjälporganisation från Linköping vars röst inte var så viktig i den allmäna debatten. Därför lyckades jag inte få in artikeln i någon tidning. Jag valde att publicera den i mina bloggar på Fotosidan och blogger. Hitilldags har debattartikeln haft ungefär 27.000 inklick. 
Många journalister och annat mediafolk har tagit del av artikeln och en del av dem har oblygt snott hela stycken från min artikel och gjort dem till sina egna! 

Men mig bekommer det inte. 
Tanken med debattartikeln var att skapa opinion för romernas situation i Rumänien och det syftet har uppnåtts med råge. Trots att det bara var en liten medial sten som kastades i vattnet har ringarna på vattenytan nått betydligt längre än vad jag någonsin hade kunnat drömma och hoppas på när jag tryckte på publicera-knappen den 3 oktober 2013.

Här kan du läsa debattartikel "Tittar du också bort?": http://chasid68.blogspot.se/2013/…/tittar-du-ocksa-bort.html

Text och foto: Mikael Good

Postat 2015-04-03 16:57 | Läst 9703 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 89 90 91 ... 145 Nästa