"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Naturfoto en stark bastion mot manipulation?

Hur mycket får man egentligen göra med ett naturfoto innan det är manipulerat? När jag tittar på naturfoton på Fotosidan är det inte många av dem som färgerna ser speciellt äkta ut på... Går man tillbaka tio år i tiden så var naturfoto en stark bastion mot manipulation en bastion som stod stark och fast för äkthet såpass stark att många naturfotografer tyckte att det var manipulation att använda tonade filter och polfilter eller att städa upp motivet från exempelvis grenar, kottar och andra störande inslag innan bilden togs. Det gör det lite svårt att förstå den massiva explosion av övermättade färger och inkopierade himlar som många naturbilder enligt mig lider av idag.

På filmtiden valde jag färgneutrala filmer för att bibehålla och bevara så mycket som möjligt av ljuset och färgerna som fanns på platsen vid fotograferingstillfället, om ljuset var platt och tråkigt tog jag en minnesbild för att komma ihåg bildvinkeln till nästa besök. Idag skruvas istället färgmättnaden upp i vart och vartannat naturfoto och det ger ett onaturligt intryck. Det är inte heller ovanligt med HDR överdrivna färger. Varför är inte det äkta och naturliga intressant längre och varför inbjuder den moderna tekniken egentligen till manipulation av naturfoto?

Jag är ingen pessimist utan tror att det snart kommer att bli en återgång till de äkta och naturliga färgerna inom naturfotografin, där sporten åter blir att vänta in rätt ljus och rätt tillfälle. Nedan följer tre olika exempel på olika bildbearbetning, den första är obearbetad medan de två andra har gått över gränsen och blivit orealistiska. Bilden är tagen med hjälp av en digital fullformatare vid Hönö Röd klockan 12.50 och på kameran satt ett Carl Zeiss T* 28/2,8. Ljuset var platt och tråkigt vid fotograferingstillfället och istället för att ta den digitala genvägen valde jag att göra som jag gjorde förr genom att återkomma till platsen när ljuset var rätt!


Orginalfotot framkallat i Capture One © Mikael Good

På begäran har jag även gjort ett exempel på vad jag tycker är ok bildbearbetning. Här har jag dragit lite i intesitet/kontrast för att få bilden  att likna en diabild © Mikael Good
Färgmättnads överarbetat naturfoto © Mikael Good

HDR överarbetat naturfoto © Mikael Good

En del av mina läsare har nog överraskats av faktumet att jag fotar natur ibland och faktiskt är en naturfototaliban! Men jag bor i ett land där naturen alltid finns runt knuten oavsett om man bor i Huskvarna, Piteå eller Stockholm och det är svårt att inte påverkas av naturens skönhet. Målet med mitt naturfotograferande är att folk ska få upp ögonen för hur vacker naturen egentligen är och att det är viktigt att bevara den för kommande generationer undan giriga människors rovdrift. Enligt mig är det viktigt att alltid vara engagerad i det jag fotograferar oavsett det gäller människor eller natur men det kan vi gå djupare in på någon annan gång!

Dagen låt:
Subwain Train - Johnny Thunders

//Chasid

Postat 2010-05-24 08:57 | Läst 6480 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Byrums raukar 090801

Ett besök på Öland är för mig inte fullbordat om jag inte har fått gå på upptäcksfärd med min fotoapparat vid Byrums raukar. Detta årets besök vid Byrums raukar gjorde jag i det sista skälvande kvällsljuset, turen var på min sida och naturen bjöd återigen på riktigt spännande och intressanta molnformationer. Något stativ hade jag inte med mig så jag ställde kameran på 800 ISO och med hjälp av rätt inandningsteknik och ljusstarka glugg kunde jag ändå handhålla kameran på rätt så långa tider.

Trots att jag förfogar över ett riktigt stabilt och rejält stativ så använder jag det knappt aldrig, stativ var tidigare för mig ett nödvändigt ont när jag fotade med Velvia eller Panter 50. Sedan digitalkamerornas intåg i mitt fotograferande så får oftast stativet ligga kvar hemma, då det allt som oftast lägger krokben för min kreativa frihet och hindrar mig från att välja exakt de vinklarna som jag vill. Bildkvaliteten på 800 ISO med min stora kamera är förövrigt betydligt bättre än de Velvia och Panter 50 småbildsdian som jag tidigare scannat in med en Imacon!


Byrums raukar med Blå Jungfrun i bakrunden, 24 mm © Mikael Good, 2009


Blå Jungfrun i blå timmen, 80 mm © Mikael Good, 2009


Gotlandsfärjan i blå timmen, 80 mm © Mikael Good, 2009


Byrums raukar med Blå Jungfrun i bakgrunden, 24 mm © Mikael Good, 2009

Alla fotona är minimalt redigerade i Photoshop.

Dagens låt: Rock me Baby - AC/DC & Rolling Stones

//Chasid

Postat 2009-08-04 23:52 | Läst 12219 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vad har han för kamera?

När jag skrev inlägget "Vad har han för kamera?" i november förra året så antog jag att det var mest män som var intresserade av att se vilken slags kamera och vilket objektiv jag har, men nu har jag råkat ut för ett undantag från den regeln!

När jag vandrade runt med min kamera i jakt efter motiv i naturen för drygt en månad sedan så stötte jag på två tjejer med kameror varav den ena höll på att vrida nacken ur led för att se vilken kamera och vilket objektiv jag hade runt min hals.

Jag förstår inte riktigt betendet med att kontrollera kameror och objektiv, det är ju inte plastbitarna och metallen som gör fotona utan den som står bakom, det går att ta fantastiska foton även med en relativt enkel digitalkamera, som du kan läsa mer om i detta inlägg

Min stora digitalkamera var säkert ögonbrynshöjande när den dök upp på marknaden för sex år sedan. Idag så är den inte så speciellt märkvärdig längre, men den duger fortfarande gott och väl för mina behov och jag kommer säkert att ha kvar den och använda den tills den rasar!



Solnedgång vid Byarums raukar, juni 2006. Canon EOS 5, Sigma 15-30 (20), Fuji Provia 100, Fuji/Lanovia 2750 scanner

Dagens låt: Going Down Slow - Lightning Hopkins

Klicka på länken ovan för att höra dagens låt!

//Chasid
Postat 2008-08-08 07:57 | Läst 7675 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Den extra tyngden i kameraväskan

Jag brukar alltid plocka med ett teleobjektiv i min kameraväska när jag reser bort, oftast så ligger det bara där helt oanvänt som en extra tyngd, men ibland så dyker situationerna upp där det helt plötsligt blir oumbärligt.

När jag var vid Byarums raukar på Öland i slutet av juni var vädret jämnmulet trist och det inbjöd inte till fotograferande. Pötsligt sprack de tunga gråablåa molnen upp och solstrimmor letade sig ned genom dem, jag tittade ut över havet och såg att ett perfekt ljus hade infunnit sig över Blåkulla, jag bytte snabbt ut vidvinkel objektivet som satt på kameran mot ett kraftigt teleobjektiv och fångade stämmningen i ett par foton. När jag såg slutresultatet så ångrade jag inte att jag burit med mig den extra tyngden i min kameraväska!

Men jag ångrade att jag inte lämnade in fotoapparaten på sensorrengöring innan sommaren, det var en hel del bös på sensorn som gjort avtryck i fotot, men tack och lov för att den smarta lagningspenseln i photoshop finns!

Blåkulla, juni 2008, 180 mm. Fotot är minimalt färgkorrigerat i photoshop

Dagens låt: The Weight - The Band



//Chasid

Postat 2008-08-01 06:59 | Läst 7794 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Varför bloggar du?

Är en fråga som alla bloggare någongång borde ställa till sig själva!

För min egen del så bloggar jag främst för att det är kul, men jag bloggar även för att vässa min penna för framtiden. Idag så blir det allt vanligare att skribenter även dubblerar som fotografer, mycket för att spara på kostnader, men det är få skribenter som är bra fotografer. Jag har en enklare journalistutbildning i bagaget som jag försöker att underhålla genom mitt bloggande. Tanken är att jag i framtiden ska kunna dubblera när jag åker ut på reportageresor. Det är svårt att både skriva och fotografera men det är inte omöjligt och idag finns det många bra hjälpmedel som underlättar arbetet.

Trots att jag har haft en hel del läsarlockande rubriker så bloggar jag inte för att synas, jag bloggar inte för att komma med på topplistor, jag bloggar inte för att bli känd, jag bloggar inte för att få respekt eller status, jag bloggar inte för att tjäna pengar - Jag bloggar helt enkelt för att jag tycker att det är kul att skriva!



Grinden. Fotot är endast nedskalat i photoshop. Återvunnen kamera och objektiv.

Dagens låt: (It Takes More Than) A Hammer And Nails - The Staple Singers

//Chasid
Postat 2008-06-13 07:05 | Läst 8054 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5 6 Nästa