"Måla med ljus"

Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Sista chansen att se Greetings from Latvia!

Om du har vägarna förbi Örnsköldsvik innan den 30/5 så tycker jag att du ska gå in på Gallerian Port 9 och titta på min fotoutställning "Greetings from Latvia". Utställningen har bästa tänkbara placering då den är granne med självaste Systembolaget inne på Port 9 :) På lördag den 29/5 mellan klockan 10.00-14.00 kommer det att vara en stor Mors dags Happening i Hoppets Stjärnas regi på Port 9 där även utställningen kommer att ingå och som sagt var om du har vägarna förbi Ö-vik i helgen är du varmt välkommen in!



Jag skulle även vilja ställa ut "Greetings from Latvia" i Jönköping, men då min ekonomiska situation inte tillåter några större utsvävningar just nu så behöver jag en sponsor. Tanken är att så mycket som möjligt av behållningen från utställningen ska gå tillbaka till de familjerna som jag porträtterat. Om du är intresserad av att sponsra utställningen med ramar och kan stå för framkallningskostnaden för bilderna är du varmt välkommen att kontakta mig!


Örnsköldsviks Allehanda den 18/5.

Här kan du läsa lite mera om utställningen:
http://www.fotosidan.se/blogs/chasid/47837.htm
http://www.fotosidan.se/cldoc/47398.htm
http://jacobnordiques.blogspot.com/2010/05/portraits-lettons-photographe-suedois.html
http://xn--rnskldsvik-dcbe.net/mikaelgood-2010-port9

Vill du kommentera det här inlägget utan att först bli medlem på Fotosidan så kan du göra det här: http://www.chasid.fotosidan.se/blog/index.htm

Dagens låt:
Strange Brew - Cream

//Chasid

Postat 2010-05-27 06:26 | Läst 4918 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vernissage av Mikael Goods fotoutställning Greetings from Latvia i text och bilder

I måndags var det äntligen dags för vernissaget på min fotoutställning Greetings from Latvia på Gallerian Port 9 i Örnsköldsvik. Efter ett antal timmars jobb med montering av skärmar och hängning av utställningen (ett stort tack till Linda, Maria, Erik och Sören från Hoppets Stjärna för all hjälp) var utställningen äntligen färdig för att visas. Tyvärr så förde vi en ojämn kamp mot vädret det var 25 grader varmt och strålande solsken vilket gjorde att publiken mer eller mindre uteblev på vernissagedagen. Örnsköldsvik var i det närmaste folktomt pga vädret, Systembolaget som ligger granne med utställningen hade bara drygt tjugo besökare mellan 1730 och 1830 och det beror inte enbart på att nykterhetsrörelsen har ett starkt fäste i Ö-vik. Trots bristen på publik hann jag ändå med ett par riktigt intressanta samtal om utställningen med besökarna. Reportern Madelene och fotografen Maria från Örnsköldsviks Allehanda gjorde en mycket bra artikel om utställningen.


Gallerian Port 9 mitt i centrala Örnsköldsvik © Mikael Good, 2010

Erik och Sören i målartagen © Mikael Good, 2010

Sören, Linda och Erik sätter upp skärmarna © Mikael Good, 2010

Jag räknar ändå med att mellan 1000-2000 personer kommer att se utställningen mellan den 17/5 - 30/5. Tyvärr kommer jag själv inte att kunna vara på plats och det är lite tråkigt att missa de intressanta och givande bildsamtalen som brukar uppkomma. Syftet med utställningen är i vart fall uppnått och den kommer att leda till den debatt som jag önskar och även till att fler personer kommer att hjälpa våra lettiska grannar på det sättet som de kan. Letterna är våra grannar och för mig är det en självklarhet att hjälpa mina grannar när de behöver min hjälp! Den 30/5 kommer utställningen att monteras ned och då kommer du även att kunna lämna in ett morsdagspaket vid Port 9 och lasta det på en lastbil som kommer att gå till Lettland i början av juni, läs mer om detta på Hoppets Stjärnas hemsida: www.hoppetsstjarna.se


Vernissagebesökare © Mikael Good, 2010

Representanter från pressen och Hoppets Stjärna © Mikael Good, 2010

Tanken är att utställningen Greetings from Latvia ska sättas upp på fler platser i Sverige eller utomlands men tyvärr tillåter inte min ekonomi att jag står för det finansiella och därför vore jag tacksam om någon privatperson eller något företag kunde stå för kostnaden för skärmväggar, ramar, framtagning av bilder så att alla intäkter för bildförsäljningen direkt kunde gå till familjerna på bilderna eller till andra behövande familjer i Lettland med liknande levnadsförhållanden. Kontakta mig i så fall på chasid68@gmail.com om du vill sponsra hela eller en del av utställning.

Pressröster om utställningen

Här kan du läsa mera om utställningen:
Hälsningar från Lettland:
Portraits lettons, photographe suédois

Här kan du läsa ett kortare reportage om en av de lettiska familjerna som jag besökt och om hur du kan hjälpa dem om du vill: http://www.hoppetsstjarna.se/stoed-oss/morsdag/mamma-maruta-obotlig-optimist.html

Dagens låt: Fight the Good Fight - Triumph

//Chasid

Postat 2010-05-20 09:58 | Läst 8771 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Pressmeddelande den 9 maj 2010 – Greetings from Latvia

Under parollen "Om folk inte kommer till en fotoutställning får
fotoutställningen komma till folket." slår Gallerian Port 9 i Örnsköldsvik upp sina portar för fotojournalisten och skribenten Mikael Goods nya fotoutställning:

"Greetings from Latvia"


I bild- och textform får du ta del av personliga möten med lettiska familjer från både städer och landsbygd som drabbats hårt av den ekonomiska krisen. Utställningen finns på plats 17/5 - 30/5 och behållningen från utställning kommer att gå till Hoppets Stjärnas arbete i Lettland.

Utställningen öppnas med en vernissage 17 maj klockan 16.30 då bland annat Lennart Eriksson från Hoppets Stjärnas är med och invigningstalar.


© Mikael Good, 2010

Fotojournalisten Mikael Good ser inte sig själv som en professionell fotograf trots att många anser det, han ser sig som en amatör. Ordet amatör kommer från franskans "amateur" som betyder älskare och Mikael älskar verkligen att få vara med och hjälpa andra människor som lider brist på något genom det han kan och är bra på.

"Jag kanske är naiv men jag tror att fattigdomen kommer att utrotas när rika och fattiga möts. Genom mina foton och texter hoppas jag att jag kan få till stånd detta möte mellan rika och fattiga."


© Mikael Good, 2009

Bilderna i utställningen är tagna under ett flertal reportageresor till Lettland som Mikael har gjort under åren 2008, 2009 och 2010 för biståndsorganisationen Hoppets Stjärnas räkning och hans bilder och texter har publicerats i många månadsbrev och tidningar. Mikaels bilder och texter präglas av både kärlek, respekt och känsla för dem han mött. Han har kommit många av familjerna som han mött nära och betecknar dem som sina lettiska vänner och engagerar sig privat för att de ska få det bättre.


© Mikael Good, 2009

"Den ekonomiska krisen har slagit hårt mot Lettland, landet befinner sig i en djup ekonomisk depression. Situationen i Lettland påminner mycket om hur det var i Sverige på 1930-talet efter Kreugerkraschen och våra lettiska grannar behöver mycket hjälp för att åter komma på fötter. Hjälpbehoven är idag lika stora som när Lettland blev självständigt år 1991 och fick ta över ett land som hade blivit totalt kört i botten av den sovjetiska ockupationsmakten. Sverige och Lettland har en lång gemensam historia bl.a. var Riga (Reval) Sveriges största stad på 1600-talet."


© Mikael Good, 2010

Tanken med utställningen var redan från början att pengarna på något sätt skulle gå tillbaka till dem som finns på bilderna. Då räcker det inte att ställa ut på "vanligt" sätt på ett galleri för en liten ganska begränsad publik. Tack vare ett samarbete med Gallerian Port 9 i Örnsköldsvik och biståndsorganisationen Hoppets Stjärna kan vi nå en betydligt bredare publik enligt parollen: "Om folk inte kommer till en fotoutställning får fotoutställningen komma till folket". Mikael var den första att ställa ut foton på ett IKEA varuhus i Sverige när han i september förra året ställde ut "Möten i mitten av mitten rike" på IKEA A6, Jönköping inför en stor publik.

Tavlorna, med bilder som framkallats av Crimson på fotobeständigt papper och ram + syrafri passepartout från IKEA, säljs till förmån för Hoppets Stjärna, pris 1 200 kronor för en tavla i storlek 40x50 cm och 3 200 kronor för en tavla i storlek 70x100 cm.



Varmt välkomna!

Mikael Good

Postat 2010-05-09 13:58 | Läst 11130 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Två fotoutställningar söker sponsorer

Det har varit ganska så tyst i min blogg och dåligt med mitt kommenterande i andra bloggar den senaste veckan och det beror främst på att jag har väldigt mycket att göra just nu. Jag håller på att skriva ihop texter, en pressrealese, göra en resumé och en A3 affisch inför min kommande utställning i Ö-vik. Jag har fått en del förfrågningar om att ställa ut på andra platser i Sverige och får jag bara tag på sponsorer som står för alla kostnader runt utställningen så gör jag gärna det!


© Mikael Good, 2010

Jag har två färdiga utställningar som söker sponsorer. Den ena heter "Möten i mitten av mittens rike" och består av 24-30 bilder på människor ur den tibetanska urbefolkningen i Qing Hai i Kina i storlek 30x40 och den andra heter "Greetings from Latvia" och består av 20-30 bilder på människor som drabbats av den ekonomiska krisen i Lettland i storlek 30x40 & 60x70.


© Mikael Good, 2009

© Mikael Good, 2010

Jag har fått blodad tand på att ställa ut mina foton och jag håller på att skissa på ett antal olika utställningar, bla den här: Ghost Town. Nackdelen är att det kostar mer än det smakar att ställa ut och min nuvarande ekonomiska situation tillåter inte några ekonomiska risktaganden som fotoutställningar.


© Mikael Good, 2010

Dagens låt: (I´m) Stranded - The Saints

//Chasid

Postat 2010-05-07 11:24 | Läst 4981 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Greetings from Latvia



Då var det dags för en fotoutställning igen :) Jag håller som bäst på och lägger sista handen på bilderna innan de ska skickas till Crimson för framkallning.

Platsen är spikad men tiderna kan komma att ändras. Jag kommer att skriva om det i bloggen i så fall.

Varmt välkomna på vernissage!

//Chasid

Postat 2010-04-27 13:30 | Läst 8225 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 142 143 144 ... 150 Nästa