Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag vill ha en digital Olympus XA



Under de drygt 40 år som jag har hållit på med foto har jag alltid haft en fickvänlig kompaktkamera som har kunnat följa med i princip överallt. Men den har jag dokumenterat mitt liv och min omgivning, och jag har tagit bilder som jag inte annars hade kunnat ta och som nu är unika tidsdokument från tiden strax innan kameramobilerna kom och dränkte oss i självcentrerade bilder.



Jag tror att det är viktigt att ha fokus och mål med sitt fotograferande så att man inte planlöst irrar runt i tillvaron och fyller sina ljusmaskiner med bilder som aldrig kommer till användning. I sådana fall kan det vara bra att släppa sina teknikmonster och ge sig ut med kameror som är strippade på allt för många förvirrande inställningsmöjligheter, kameror som inte är ivägen för bilden och som tvingar användaren att koncentrera sig på det väsentliga – bilden.



Olympus XA var en sådan kamera för mig. Trots det lilla formatet gick det att ta riktigt bra bilder med XA:n. Det som särskilde den mot andra minikompakter var att XA hade en kopplad mätsökare, vilket gjorde det smidigt att ställa skärpan rätt. Jag har inte visat så många av mina bilder från slutet av 1980- till mitten av 1990-talet, trots att de i många fall är unika. Och togs under en tid då få dokumenterade. Den främsta anledningen till att jag inte visat dem, är att jag måste scanna in och retuschera bilderna, och det är bland det tråkigaste jag vet.

Idag fotograferar alla. Kameror är med i princip överallt, men många bilder är självcentrerade, ytliga och ser oftast likadana ut. Det är få som dokumenterar det som händer och därför riskerar 2000-talet att bli bildfattigt trots att det tas och publiceras fler bilder nu än någon annan gång i världshistorien. Det skulle behövas fler som simmar mot strömmen och dokumenterar det som händer bortom alla selfies och gruppbilder, men för att nå dit tror jag att vi måste lägga undan mobiltelefonerna och använda små smidig kameror som är lätta att ta med sig och som inbjuder till dokumentation. 

Det finns fortfarande några fickvänliga kameror att välja på. Ricohs GR-serie är bra, även om de gärna fick vara något mindre. Jag skulle vilja ha mer utpräglade verktyg, helst skulle jag vilja ha en digital kamera a la Olympus XA som är användbar upp till 6400 ASA, som är vädertätad, som har digital sökare, ett kompakt 35mm objektiv och bildstabilisering. För min del spelar det inte så stor roll om kameran har småbilds- eller APS-C format, det senare duger gott och väl. Framförallt vill jag ha en liten, smidig och fickvänlig kamera som jag alltid kan ha med mig.



Bilderna i inlägget tog jag med en Ricoh GR II i utkanten av GB Road i New Delhi, Indien. Om jag hade haft med mig en stor systemkamera hade jag aldrig fått med mig de här bilderna. Jag sköt inte från höften utan var öppen och ärlig med att jag fotograferade. Den lilla diskreta kameran fick människorna att slappna av och de såg mig inte som ett hot utan som en glad och trevlig turist på kvällspromenad med sin hustru.



Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2020-11-09 12:00 | Läst 2790 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Saknar den kameran, glömde den i en taxi i Georgia.
Svar från Chasid 2020-11-09 13:36
Tack för din kommentar Lars! Jag är inne på min 5:e XA. Den fungerar fortfarande men "light seals" behöver bytas på den.
/Mikael
"Framförallt vill jag ha en liten, smidig och fickvänlig kamera som jag alltid kan ha med mig."

Du har inte funderat på Sony rx100 (med sina sju versioner)?
Svar från Chasid 2020-11-09 13:10
Tack för din kommentar Ragnar! Sensorn på RX100 VII är för liten och så vill jag har ett fast objektiv motsvarande 35mm. Det bästa kompromissen för min del är Ricoh GR III, den har bildstabilisering och 24 megapixel vilket gör att jag kan beskära bilderna till 35mm utan att behöva göra allt för mycket avkall på bildkvaliteten. Men jag skulle gärna ha en liknande elektronisk sökare på en Ricoh!
/Mikael
Hundblues 2020-11-09 13:13
Jag har en Sony Rx100, men jag kommer inte överens med den. Jag köpte den för att ersätta en Canon S95, som var en riktig favorit. Men Sonyn var för stor, mycket större än S95:an, så det gillade jag inte. I stället köpte jag en Fujifilm X100. Jag vet, det är inte mindre, men jag ville ha en sådan. Och jag upptäckte också att jag verkligen uppskattade sökaren, som varken Sony eller S95:an hade. (Men egentligen skulle jag vilja ha en digial Minox 35GL). X100 är emellertid nästan överallt, fast den är förhållandevis stor. Det viktigaste för mig var uppenbarligen att hitta en kamera att trivas med.
Svar från Chasid 2020-11-09 17:15
Jag har haft många kompakta digitalkameror så även en X100s, men jag blev aldrig vän med den, framförallt var den för bökig att fotografera manuellt med, och autofokusen var inte tillräckligt träffsäker. Det är möjligt att de nyare modellerna är bättre men i mitt tycke är de för stora, min Leica M240 är bara något större och då kan jag lika gärna använda den.
/Mikael
Hej,
Du har rätt, det var en liten kompetent kamera. Jag har många filmer med den.
Numera använder jag en Panasonic GM5. Det finns stor variation gluggar till den.
Ha det väl
Bob
Svar från Chasid 2020-11-09 15:58
Tack för din kommentar Bob! Jag hade en Olympus E-PL3 med 14/2.5 som kompakt i ett par år. Den var riktigt fickvänlig men tyvärr inte så bra på höga ASA.
/Mikael
Väldigt fina bilder du har här. Själv skaffade jag en Fujii x-100v för några månader sen. Mycket nöjd. Hänger med överallt. Hälsningar NL
Svar från Chasid 2020-11-09 17:18
Tack för din kommentar Nils-Erik! Fuji X-100V är en bra kamera men inte så kompakt som den borde vara, som jag skrev tidigare är den bara något mindre än min Leica M240 med ett 35mm och då kan jag lika gärna använda den. Ricoh GR III är egentligen lite för stor, men en sådan med elektronisk sökare och 35mm skulle funka som substitut till en Olympus XA.
/Mikael
Vi drömmer antagligen alla om den där perfekta fickkameran.
För några veckor sedan fick jag hem en kamera som är nära den perfekta, en Sony RX1r.
35 mm Zeiss Sonnar 2/35, digital sökare, fullformat vikt under 500 gram och går ner i en lite större ficka.
Dessutom tar den bra bilder.
Hälsningar
Stefan
Svar från Chasid 2020-11-09 22:55
Tack för din kommentar Stefan! Det är ett bra val, RX1r är en bra kamera som har ett riktigt bra objektiv! Jag har funderat på att skaffa en Sony RX1R mark II eller en Leica Q men de är lite för stora i mitt tycke. Som det ser ut just nu kommer jag att vänta in rätt pris på en Ricoh GR III.
/Mikael
En sån rackare hade jag ett tag. Håller verkligen med om att det vore fint med en digital motsvarighet. Men undrar om ett så litet objektiv blir acceptabelt för dagens högre krav. För mig får Fuji X70 spela samma roll nu, men den är lite småkrasslig. Kanske får det bli en Ricoh med tiden. En sån fast för film hade jag också en gång i tiden, en GR1s.
Svar från Chasid 2020-11-12 08:50
Tack för din kommentar Mattias! GRIS:en är en klassiker. Olympus objektivet var lite soft i kanterna men funkade för de flesta bilderna. Men ett inskjutbart objektiv al a Contax T-serien eller Ricoh GR skulle nog lyfta bildkvaliteten bli lite bättre.
/Mikael
MattiasL 2020-11-12 12:06
Ja, en möjlig lösning tänker jag skulle vara en version av Sony RX100, där man istället för den redan imponerande zoomen har ett lika imponerande ljusstarkt fast, motsvarande 35 mm. F/1,0 vore väl en lämplig siffra :)