Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jag har alldeles för många objektiv...

För ett par år sedan så gjorde jag en rejäl utrensning bland mina fotoprylar. Jag sålde en massa filter, motljusskydd, objektiv, kameror och annat fotorelaterat som bara låg och skräpade i garderoben. Efter den rejäla utrensningen av fotoprylar så hade jag "bara" tre analoga systemkameror, en digital systemkamera, en mätsökarkamera, en handfull filter och andra tillbehör samt tio objektiv kvar. Alla fotoprylarna kunde rymmas i två kameraväskor.

Idag har jag åter för många fotoprylar, det blir lätt så för mig när begagnat priserna på riktigt bra objektiv är så frestande låga som de är, samtidigt som jag av emotionella skäl får allt svårare att avyttra de objektiven som jag bara har liten eller ingen användning för. Jag försöker intala mig själv att jag kan få användning av en del av objektiven vid speciella tillfällen. Men oftast så blir en del av objektiven bara liggande i sina väskor till ingen nytta. Kameraväskor är en annan pryl som jag har för mycket av, just nu har jag fem kameraväskor i varierande storlek och en kameraryggsäck och då har jag ändå gett bort några kameraväskor...

Det skulle vara smidigt om jag kunde leva dogma fullt ut och bara hålla mig till en kamera och ett objektiv. Men precis som när jag målar så vill jag ha tillgång till många olika penslar för att kunna måla med både breda penseldrag som med fina. De flesta fotona som jag tar, tar jag med objektiv från 28-50 mm. Men jag vill ändå ha tillgång till vidare vinklar och telen särskilt när jag reser bort.

Många ger också rådet att man ska hålla sig till ett motivområde för att hålla utrustningen nere i storlek. Men jag vill inte begränsa mig till ett motivområde. Känner jag för att fota natur, arkitektur, gatufoto, reportage osv så gör jag det och då måste jag ha alla de olika gluggarna som jag behöver för de olika motivområden. Men i ärlighetens namn så behöver jag inte sex objektiv mellan 17 och 24 mm och fem objektiv mellan 28 mm och 50 mm, även om objektiven inte har kostat mig så mycket så skulle det räcka med tre... 

Trots mitt stora överskott på objektiv så har detta inte tagit mitt fokus från fotograferandet. Den dagen som utrustningen får allt för mycket uppmärksamhet då är det dags för mig att sälja av utrustningen och hänge mig åt fotografisk minimalism med en liten smidig utrustning. Men jag tror ändå att det är dags för mig att göra en rejäl utrensning i mina kameraväskor och sälja av alla de prylarna som jag knappt använder.Skogsdans.Shading on the Wall

Dagens låt: Smokestack Lightning - Howlin' Wolf//Chasid

Inlagt 2008-07-25 12:13 | Läst 6051 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Japp, jag håller med, man har för mycket pryttlar. Men i ditt fall är det ju ett "icke-problem". Du har ju inte för mycket prylar, du har valmöjligheter ;)
Själv har jag försökt att minimera och har nu endast 5 objektiv, förvisso sträcker de sig mellan 14-400 mm ;) Däremot har jag på tok för många väskor, 7 stycken och jag är inte helt nöjd ännu... Detsamma gäller minneskort... 64GB och gångerna man utnyttjar allt är lätträknade på ena handens lillfinger :)
Svar från Chasid   2008-07-25 16:05
Hej Jesper och tack för din kommentar!
Sju kameraväskor! Innan jag gav bort några så hade jag elva. Det är lite som Magnus skriver i sin kommentar att man får ha en kameraväska för varje tillfälle!
Jag har lite väl många valmöjligheter, jag har gått igenom vad jag måste ha kvar och har kommit fram till att jag bara behöver tio av de objektiven som jag har, resten av objektiven kan avyttras!
mvh//Chasid
Jag vet hur det är. Har alldeles för mycket prylar och för lite tid att fota...

A
Svar från Chasid   2008-07-25 15:46
Hej Andreas och tack för din kommentar!
Jag har alldeles för många prylar men det är mina barn som tar tid från fotandet och redigerandet! Men det får de gärna göra :-)
Mvh//Chasid
Jag har alldeles för lite i fotoutrustningsväg men alldeles för mycket andra onödiga pryttlar i hemmet, så utrensning pågår i långsam takt. :o)

Åh, så ljuuuuvliga bilder, särskilt "Shading on the wall"!

http://www.youtube.com/v/lqAuuIDU2sw&hl=en&fs=1&color1=0x402061&color2=0x9461ca&border=1">http://www.youtube.com/v/lqAuuIDU2sw&hl=en&fs=1&color1=0x402061&color2=0x9461ca&border=1" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" width="425" height="349">

Om man har för mycket grejer kan man inte njuta av det man har och då försvinner "spänningen". ;o)
Svar från Chasid   2008-07-25 16:04
Hej Susanne och tack för din kommentar!
Frugan och jag håller också på att rensa ut allt onödigt ur huset och vi har redan skänkt en hel del till Erikshjälpen men det kommer att bli mer! Jag ska försöka sälja minst fem objektiv, främst de brännvidder som jag har dubletter på. Fördelen med att bo i ett relativt litet hus är att man måste rensa ut för att få plats :)
Mvh//Chasid
Jag har också rensat och renodlat. Tack och lov gjorde jag den analoga utrensningen innan marknaden för analogt helt dog.

Det är lockande att köpa billigt begagnat lite här och där, men jag har lovat mig själv att inte göra det. 500 här och 1500 där blir till slut rätt stora summor som jag istället kunde köpt något jag verkligen behöver och vill ha för.

Trots att jag renodlat mig och bara köper Eos-prylar så växer prylhögen i alla fall. Tror jag har 8-9 L-gluggar och totalt nästan 20 Eos-objektiv.

Väskorna är ett annat kapitel. Man måste ju ha en väska för varje typ av tillfälle...
Svar från Chasid   2008-07-25 16:17
Hej Magnus och tack för din kommentar!
Jag gjorde också min analoga utrensning innan marknaden dog. Idag skulle jag exempelvis inte fått 3500 kr för en Minolta 9xi... Jag köpte precis en billig EOS 3'a som jag ska ha som analog backup.

Du har rätt i att det inte är lönande i längden att köpa billiga begagnade objektiv, då är det bättre att lägga pengarna på det som man verkligen behöver! Att jag har så många objektiv mellan 17 och 24 mm beror på att jag lät snålheten bedra visheten allt för länge...
Mvh//Chasid
Hej Jesper och tack för din kommentar!
Sju kameraväskor! Innan jag gav bort några så hade jag elva. Det är lite som Magnus skriver i sin kommentar att man får ha en kameraväska för varje tillfälle!
Jag har lite väl många valmöjligheter, jag har gått igenom vad jag måste ha kvar och har kommit fram till att jag bara behöver tio av de objektiven som jag har, resten av objektiven kan avyttras!
mvh//Chasid
Jag har för många kamror jag också.Men jag kan inte rensa,för tänk om någon skriver en blogg att just den fotoprylen bör man ha.Frun min är så less på alla mina kameror och hon vill att jag säljer 90 % och att vi köper en ny husbil istället.Men det är bättre att jag köper en ny fru.Jag räknade hur många kamror det fins hemma hos mig.102 st Från 13x18 cm till 24x18 mm.uj,uj.
Kameraägare kenneth
Svar från Chasid   2008-07-26 13:01
Hej Kenneth och tack för din kommentar!
102 kameror och min fru gnäller på de åtta gamla kamrorna som jag har i bokhyllan :) Jag tror inte att pengarna för kamerorna räcker till en ny fru. Men du kanske skulle rensa lite bland dem och skaffa en begagnad kamera eller scanner som inte begränsar dig i ditt fotograferande för pengarna! Det bloggas om olika kameror och objektiv hit och dit men huvudsaken är att man har den utrustningen som man själv trivs med så att fotona blir som man vill!
Mvh//Chasid
Fan vad mycket fotoprylar ni har, trots att ni redan rensat garderoben! :) Själv har jag bara ett hus och en glugg, samt en ljusmätare. Men det passar ju bra för Dogma! :)
Svar från Chasid   2008-07-26 13:08
Hej Johan och tack för din kommentar!
Det vore tacknämligt att kunna använda sig av bara en kamera och ett objektiv! Till gatufoto så använder jag bara en kamera och ett objektiv. Till exempelvis natur- eller reportagefoto så behöver jag ett större urval av objektiv! Men jag behöver ändå gallra ut dubletter och sånt som jag knappt använder och lägga de pengarna som jag får vid försäljning på sånt som jag verkligen behöver.
Mvh//Chasid

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv