Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Kamerautrustningen svämmade över i väskornaFoto ingår i mitt ordinarie arbete och jag jobbar som timvikarie som reporter/fotograf lite då och då. Därför har jag lite större krav på min kamerautrustning än vad jag hade haft om  jag var hobbyfotograf.
 

Jag jobbar oftast med två kamerahus. Ett med vidvinkel och ett med tele. För mig är det viktigt att kamerorna och objektiven håller måttet och levererar när de ska så att jag får med mig de bilderna som behövs till artiklar och bildreportage. Oftast kostar professionella kameror och objektiv fantasisummor och en professionell kamerautrustning med två hus och ett par objektiv kan lätt glida över 100 000 och närma sig 200 000 kronors strecket.

I och med att jag har valt att jobba på timmar och inte har egen firma eller får lön via frilansfinans, kan jag inte göra avdrag på momsen. Det betyder att jag får handla kamerautrustning för egna pengar. Det är bra på så sätt att det pressar mig att inte lägga ut allt för mycket pengar på utrustning utan istället vänta in rätt tillfälle. Jag vill helst inte ge mer än 10 000 kronor för ett kamerahus eller objektiv givetvis utan att göra avkall på kvaliteten. Oftast spanar jag in en kamera eller objektiv som jag är intresserad av och väntar ett par år tills jag kan köpa det begagnat till rätt pris. 

Men trots mina ramar köpte jag på mig alldeles för många kameror och objektiv. Jag har en svaghet i det att jag har svårt att motstå ett bra pris, men problemet var att det dök upp alldeles för många bra priser. Till sist kom jag till en punkt där kameraväskorna svämmade över. Efter det senaste årets rensningar har jag slimmat ned min kamerautrustning rejält. Även om jag i ärlighetens namn fortfarande har lite för mycket grejer, har jag i princip bara det som jag behöver för att klara jobbet och lite till.

Jag har valt att köra med tre olika system. Men kamerorna och objektiven kompletterar varandra och för min del är det faktiskt en billigare och bättre lösning än att bara köra med ett system. Det har gjort att den totala kostnaden för min kamerautrustning inte är större än vad ett professionellt kamerahus från Canon eller Nikon kostar.

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2017-10-14 10:46 | Läst 9737 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Man känner igen sig. Har beslutat mig för att sälja min mellanformatsutrustning Pentax 67, som ligger alldeles för mycket oanvänd i sin stora väska. Får nöja mig med min Yashica Mat 124 G, nu när jag har skaffat en digital kamera som levererar i stort sett samma resultat som analogt mellanformat, fast på mycket högre ASA så att man slipper dra på ett stort stativ också.
Svar från Chasid 2017-10-15 18:39
Tack för din kommentar Nils!
Fujifilm gör onekligen bra kameror men tyvärr är de inte så rappa i dåliga ljussförhållanden och det är lite trist med tanke på att de nyare modellerna har bra bildkvalitet upp till 6400 ASA och år godkända på 12.600 ASA. Appropå mellanformat lär Fujifilm GFX vara något i hästväg vad gäller skärpa, detaljåtergivning och dynamiskt omfång.
/Mikael
Så länge man inte skall leverera fototapeter så klarar man sig med rimlig utrustning.
/MA
Svar från Chasid 2017-10-15 18:34
Tack för din kommentar Mats! Det går bra att göra meterprintar från en kamera med 8 megapixel! Jag levererade en något beskuren 8 megapixelbild till en musikfestival för ett par år sedan och det gjordes 5x3 meters förstoringar av den!
/Mikael