Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Låt inte scannern bli den svagaste länken i din analoga kedja!

Det har blivit populärt att fota analogt igen och det är många som köpt fina analoga kameror och objektiv som de använder flitigt. Men många scannar oftast in negativen med hjälp av flatbäddsscannrar. Det är en sak om du bara har scannern för att digitalisera foton för internet och sedan gör riktiga kopior i mörkrummet men scannar du in foton i datorn med hjälp av en flatbäddsscanner för att bearbeta dem för tryck och utställningar är det ungefär samma sak som att montera på ett riktigt dåligt objektiv på en bra förstoringsapparat. En scanner får aldrig vara den svagaste länken i den analoga kedjan. Då är det bättre att köpa en billigare analog kamera så att det finns tillräckligt med pengar över till en bra negativscanner. Det spelar egentligen inte någon som helst roll hur bra kameror och objektiv du använder dig av om scannern är dålig. Snåla inte in på scannern!


Lilleskog © Mikael Good

Ödehus © Mikael Good

Papparazzi :) © Mikael Good

Punkt vi a kholem © Mikael Good

Byrums Raukar © Mikael Good

Alla bilderna är scannade i 48 bitars HDR läget i Silverfast med en Plustek Opticfilm 7200i och är endast lätt bearbetade i Photoshop. Färgmässigt ligger de mycket nära orginalet och har ett stort tonomfång.

När jag började skriva på det här inlägget för ett par månader sedan hade jag inte en tanke på att göra mig av med min scanner, men efter det att min PC dog köpte jag mig en bättre begagnad negativscanner som fungerar ihop med min Mac Mini och därför har jag inte längre behov av min gamla Plustek Opticfilm 7200i scanner som inte går att använda ihop med Mac OS. Jag körde scannern på en Windows XP PC genom Photoshop CS2, det går även att köra scannern separat eller via Photoshop Elements.

<Edit 17.20> Skannern är såld!


Plustek Opticfilm 7200i

Läs mer om scannern här: http://www.plustek.com/product/7200i.asp

Dagens låt:
See Emily Play - Pink Floyd

//Chasid

Inlagt 2010-02-18 08:52 | Läst 13180 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Undrar hur långt man kommer kvalitetsmässigt med avfotografering med ett enkelt ljusbord, reprostativ, ett micro-nikkor 55/2,8 och mellanringar?
Svar från Chasid 2010-02-18 09:30
Det går att komma långt med en sådan kombination men det blir en hel del pill med färgbalansen efteråt, det går helt klart snabbare med en scanner särskilt om man har många negativ och dian att scanna in. Jag testade att fota med hjälp av en diaduplikator med blixt innan jag köpte scannern och det blev hyffsat men dock långt ifrån lika bra som en dedikerad negativscanner.
//Chasid
En bra flatbäddsscanner, exempelvis Epson V700, håller lika hög klass som en dedicerad negativscanner. Se länken nedan.

http://www.photo-i.co.uk/Reviews/interactive/Epson%20V700/page_1.htm
Svar från Chasid 2010-02-18 10:43
Till mellanformat och större format är säkert Epson V700 ett mycket bra val men till 35 mm småbild är en dedikerad småbildsscanner säkerligen bättre. Kornskärpan med småbild brukar inte bli så bra med en flatbäddsscanner och filmkorn det är så snyggt att jag inte vill vara utan det :)

Epson 750 kan du våtmontera negativ i och den kommer nästan upp i samma klass som en Plustek 7200i vad gäller småbild men det är ganska omständigt och tidsödande att våtmontera.
//Chasid
Hej Chasid.
En fråga: Vad finns för allternativ till mellanformat? Förut så hade Epson en har jag för mig men det finns inte längre i deras sortiment. Nikon har en Nikon Coolscan och vad den kostar vet jag inte, men det lär nog vara en del. Den finns inte hos Scandinavian Photo eller Cyber Photo så något pris vet jag inte.
Då återstår kanske bara en bra flatbäddscanner.
Stig
Svar från Chasid 2010-02-18 10:45
Jag tror att Epson V700 som Torbjörn tipsar om är ett mycket bra alternativ till mellanformat! Ska du skanna både småbild och mellanformat är Nikon LS-5000 ED ett bättre val om du inte har pengar till en Imacon Flextight dvs! Nikon LS-5000 tillverkas tyvärr inte längre, du får hålla ögonen öppna efter ett bättre begagnat exemplar. Nackdelen är att begagnade Nikon LS-50 och LS-5000 är väldigt eftertraktade vilket gör att begagnatpriserna stiger.
//Chasid
Vad kör du för skanner själv nu då? Själv kör jag en väldigt gammal HP Photosmart s20. Duger bra om man laddar ner VueScans programvara till den. Visst, det blir inte lika bra som om man använder Nikons värstingskanner (Coolscan 8000/9000), men det duger för det mesta. Tyvärr så finns det bara drivrutiner upp till XP på Windows, och inga till Mac OS alls.
Svar från Chasid 2010-02-18 12:06
Jag har precis köpt en bättre begagnad Nikon LS-50 ED. Det är en något bättre scanner än min Plustek men samtidigt var den betydligt dyrare men å andra sidan kan jag använda den tillsammans med min Mac Mini och slipper därmed köpa mig en gammal fungerande PC som scannerdator, två datorer räcker gott :)
//Chasid
Intressant. Får nog testa Silverfast för jag är inte riktigt nöjd med Vuescan & Nikon ED5000 och negativ men den ger fantastiska resultat med Dia.

Som sagt så tycker jag det är svårt att hitta dom perfekta färgerna på Negativ så jag har plåtat dia de senaste åren.
Svar från Chasid 2010-02-18 14:22
Silverfast är ett bra program men onödigt komplicerat, jag brukar bara använda 48 bitars HDR läget när jag scannar dia och svartvitt och då blir resulatet mycket bra. De svartvita bilderna vänder jag sedan på i Photoshop. Håller med dig om att det är svårt att träffa rätt med färgnegativ så länge jag körde med färg i kameran var det dia som gällde.
//Chasid
Jag kör en V700 och sitter och skannar familjealbumsbilder och som du skriver, då duger en flatbädd alldeles utmärkt, till och med riktigt bra. Att den dessutom tar mellanformat är ett stort plus för mig.

Tack till Torbjörn för länken om V700!
Tror jag kommer att klara mig bra med min V700 även i framtiden då det verkar som man kan få upp upplösningen genom att fintrimma filmhållarna.
Har letat efter en skanner väääldigt länge! hoppas du har kvar den, mailade dig nyss!
Ha en kanon dag!
Svar från Chasid 2010-02-18 17:37
Scannern är precis såld jag sålde den till en person med samma namn som dig i Eskilstuna :)
//Chasid
Hur nöjd var du med plusteken?
Svar från Chasid 2010-02-19 19:01
Jag var såpass nöjd med den att jag hade behållt den om inte PC´n dött! I 48 bitars HDR läget i Silverfast går det att få riktigt bra resultat med Plusteken och jag har gjort printar i A3-format som håller mycket hög klass!
//Chasid