Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Ryssarna kommer



I vårt östra grannland Lettland har oron för ryssen åter vuxit sig stark efter de senaste veckornas händelseutveckling i Ukraina. Och det är många letter som har gett sig ut på gatorna i Riga för att protestera mot Rysslands invasion av Krimhalvön. Med tanke på Lettlands 1900-tals historia är oron i allra högsta grad befogad. Jag tror dock inte att de behöver oroa sig för att ryssarna kommer att invadera Lettland för att skydda den rysktalande minoriteten i nuläget. Inte ens Vladimir Putin skulle få för sig att anfalla ett land som är med i både EU och NATO. Den sammantagna stridskraften inom EU överstiger vida den stridskraft som Ryssland kan uppbåda både vad gäller material och manskap. Räknar man även in NATO med sitt enorma militära övertag  står sig den ryska armén ganska så slätt.



Ett handelsembargo mot Ryssland skulle med största sannolikhet bli mycket kostsamt för landet och kasta in det i en negativ ekonomisk spiral som på sikt skulle kunna leda till en ännu farligare situation för världsfreden än den som vi har idag. Den närmaste tidens händelseutvecklingen i Ukraina får utvisa om det blir ett handelsembargo mott Ryssland. Men våra lettiska grannar kan nog ändå vänta sig en smärre invasion av välbeställda ryssar som köper medborgarskap för att komma undan en osäker politisk framtid och en kraftigt sjunkande aktie- och rubelkurs. Ryssar och andra utländska medborgare som köper bostäder eller mark i eller i närheten av Lettlands huvudstad Riga för ett visst belopp får sedan 2010 permanent uppehållstillstånd i landet.



Huset på den översta bilden är ett möjligt investeringsobjekt för en rik ryss som vill köpa sig ett lettiskt medborgarskap. Det ligger på en av de exklusivaste adresserna i Riga och trots att det är en oslipad diamant som det heter på mäklarspråk kommer det säkerligen att hitta sin köpare trots en väl tilltagen prislapp. För sju år sedan intervjuade jag en gammal rysk gumma som bodde i huset och som tidigare jobbat på Röda Arméns tvätteri som låg ett par hus bort.

Edit 20140304 - Stöveltrampen som ekar på Europas gator: http://www.chasid68.blogspot.se/2014/03/stoveltrampet-ekar-pa-europas-gator.html

Text och foto: Mikael Good

Inlagt 2014-03-06 14:29 | Läst 9776 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Putin är ingen kul kille som man kan lita på, vad Ryssarna kan hitta på är inte helt klart, men vi får väl hoppas att de inte startar anfallskrig mot att annat europeiskt land.
Dina bilder från Lettland är alltid lika intressanta och bra.
Svar från Chasid 2014-03-09 09:46
Tack för din kommentar Stefan!
Putins popularitet dalar i Ryssland och det är fler och fler som opponerar sig mot honom. Personligen är jag inte så orolig för Putin, jag ororar mig mer för vad som kan komma när han och hans parti Förenade Ryssland förlorar makten.
/Mikael Good