Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Supervidvinkel till Canon för under 1000-lappen!

Nu blir det lite teknik i min blogg igen... Men jag är faktiskt inte något teknikfreak även om det kan verka så på en del av mina inlägg, jag brinner för fotograferandet men jag inte vill bli begränsad av undermålig utrustning om jag nu själv inte vill det dvs. Denna gång tänker jag tipsa om en relativt bra 17 mm vidvinkel till Canon för under 1000-lappen!! När jag testar ett objektiv så fotar jag inte tegelväggar eller testtavlor utan monterar på det på kameran och tar den typ av bilder som jag ändå skulle tagit och jämför det med bilder som jag tagit med likvärdiga objektiv tidigare, först då kan jag se om objektivet tilltalar mig eller inte. Jag har hunnit gå igenom en hel del olika objektiv nu, men nu tror jag äntligen att jag har hittat de objektiven som jag kommer att använda under en längre tid. Vill du inte läsa om teknik så är du alltid välkommen att bara titta på bilderna i inlägget! Alla bilderna är tagna mitt på dagen i Åsens by i strålande solsken många tycker säkert att ljuset mitt på dagen är alldeles för hårt. Jag gillar att fota natur och landskap mitt på dagen, det blir "tryck" i färgerna och det är en liten utmaning för mig i att få teckning i både hög- och lågdagrar under svårare ljusförhållanden!Tokina RMC 17/3.5 (skrivs fortsättningsvis som Tokina) kostar strax under 1000-lappen begagnat och det får man se som ett fyndpris om man beaktar att det presterat resultat som är i paritet med Canons 16-35 och 17-40 i 17 mm läget både vad gäller mitt-, kantskärpa och kontrast, vinjetteringen är dock lägre på Tokinat. Distorsionen är relativt hög med Tokinat men inte högre än vad som är normalt för supervidvinklar. Jag upplever även att hög- och lågdagerteckningen är bättre på Tokinat och att Tokinat har något bättre färgteckning men detta är å andra sidan en smaksak. Canon gluggarna hanterar dock motljus något bättre. Tokinat har en mycket stor fördel i att det är litet och kompakt och inte väger mer än 300 gr. Vad gäller bländaren som tyvärr bara går att ställa in i halva steg så är den nästintill oanvändbar på 3.5 men från bländare 5.6 till 16 så blir bilderna krispiga och levande. Tokinat har redan ersatt mitt stora, klumpiga och utrymmeskrävande 17-35 (som jag endast använde i 17 mm läget) i kameraväskan och det är axeln tacksam för! Även om Tokinat är en liten kompromiss för mig så tror jag att objektivet kan vara ett vettigt alternativ för dokumentär- och resefotografen som behöver ha ett lätt smidigt men ändå robust och välbyggt vidvinkelobjektiv som man inte tvekar att ta med som komplement till antingen en normalzoom eller motsvarande fasta objektiv. Jag har inte testat objektivet på en kamera med APS-C sensor ännu men vill du se en test av Tokinat på en APS-C kamera tryck här.Jag valde att inte snåla med adaptern utan köpte en HappyPage HK Nikon-EOS adapter med fokusindikering och EXIF-information till mitt Tokina. Som jag tidigare nämt i min blogg så rekommenderar jag adaptrar från HappyPage HK !Möjligen är Tokina RMC 17/3.5 med Contax och Leica fattning något bättre på en Canon än den version med Nikon fattning som jag har. Av egen erfarenhet med adapterade objektiv så vet jag att Contax och Leica objektiv fungerar något bättre på en Canon än vad Nikonobjektiven gör och det gör säkert även Tokina RMC 17/3.5. Undvik Tokina RMC 17/3.5 med OM-fattning, av någon märklig anledning så är kantskärpan inte så vidare värst bra med Olympus varianten. Undvik även de båda Tokina AF 17/3.5 varianterna. De går att till nöds använda dem på en kamera med 1.6 crop, men använd dem inte på fullformatare då kantskärpan är direkt usel och vinjetteringen är hög...För dem som verkligen vill ha ett vidvinkel utan kompromiss och med kantskärpa till sin Canon, kan jag rekommendera Carl Zeiss T* 21/2.8, ett sådant objektiv såldes på eBay för ett par veckor sedan för 3650 dollar, även om dollarkursen är låg så är 21.900 kr väldigt mycket pengar... Möjligtvis så kommer även ett kanadensiskt företag att bygga om Nikon AF-S 14-24/2,8 G ED så att det går att använda dem på EOS 1Ds Mark III med full funktionallitet. Du kan läsa lite mer om detta rykte här om du är intresserad .Alla fotona är tagna med Tokina RMC 17/3.5 och en digital fullformatare i Åsens by, söndagen den 11/5 2008. Bländare 5.6-16. Bilderna som är obeskurna är lätt bearbetade i photoshop och varsamt skärpta. För er som vill se fler foton från Åsens by så kan jag förtälja att det kommer mer av den varan i ett senare blogginlägg!

Do you want to read this articel about the Tokina 17/3,5 in English? Copy the browser adress and paste it into: http://translate.google.com/translate_t?hl=en


Wollen Sie dieses Artikels über das Tokina 17/3,5 in Deutsch lesen? Hier können Sie diese Atrikel zu Deutsch Übersetzen: http://translate.google.com/translate_t?hl=de

Dagens låt:
Promised Land - Dennis Brown

//Chasid

Inlagt 2008-05-12 09:14 | Läst 10425 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Kul att du hittat ett såpass bra objektiv för så lite pengar! Använder själv mitt 17-40 nästan uteslutande på 17 mm.

En undran bara - jag tycker att det saknas rött i dina bilder. De röda husen ser nästan grå ut och även övriga färger ser lite bleka ut. Är det mitt minne från Åsens by som sviker mig eller har du gjort något med bilderna? Vill absolut inte antyda att du gjort nån miss, men sådär brukar mina bilder bli om de är i Adobe RGB och jag glömmer att konvertera dem till S-RGB innan jag lägger ut på nätet.

Mkt fina bilder hur som helst! Jag grämer mig över att jag inte hann iväg till Åsens by nu i helgen som gick.

Mvh,

Martin
Svar från Chasid   2008-05-12 11:11
Hej Martin och tack för din kommentar!
Jag har använt mig av S-RGB. Färgerna kollade jag på två kallibrerade skärmar och på dem var det bra stuns i färgerna. Tokinat går liksom Carl Zeiss objektiv lite åt det blåa hållet vilket jag föredrar.

Åker du till Åsens by nästa helg så blommar äppelträden!
Mvh//Chasid

Innehållskategorier

  • Intresse - Konsertfoto
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt

    Arkiv