Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Jakten på Major Plagge – Nazisten som räddade judar

När jag googlade på mitt namn för att försöka få tag på en artikel i en lettisk tidning som jag var med i tidigare under året, ramlade jag över boken "The search for Major Plagge: the Nazi who saved Jews" Jakten på Major Plagge: nazisten som räddade judar), det är en bok som är skriven av min name Michael Good men det skulle mycket väl kunna vara en bok som jag själv skrivit då jag är mycket intresserad av historia. En viktig nyckel till att förstå ett land och dess folk är att kunna deras historia.

Här kan ni läsa ett utdrag ur Michael Goods bok:  "The search for Major Plagge: the Nazi who saved Jews"

Lettland och Litauen har en bitvis ganska så mörk historia. Det var många letter och litauer som tyvärr var väldigt behjälpliga i nazisternas utrotning av både judar och romer. Lettiska specialkommandon var så effektiva att tyskarna skickade fler judar från omkringliggande länder till Lettland för att utrotas... I Litauen började förföljelsen av judar redan innan tyskarna tågade in i landet 1941 och många litauer var sedan delaktiga i utrotningen av judar... Av Lettlands 74.000 judar överlevde bara 15.000 och i Litauen levde 220.000 judar innan kriget av dem överlevde endast 12.000...

De tre åren mellan 1941 och 1944 är en mörk tid i de baltiska ländernas historia och det är en tid som de ännu inte har gjort upp med. Jag tror att folket i både Lettland och Litauen måste göra upp med sin historia innan de kan få ordning på sina länder igen.

Här kan ni läsa mer om utrotningen av judar i baltstaterna, sidan är på engelska: Yad Vashem


© Mikael Good, 2010

© Mikael Good, 2010

© Mikael Good, 2010

När jag ser idylliska björkdungar i Lettland kan jag inte låta bli att tänka på de fruktansvärda avrättningarna av tiotusentals oskyldiga lettiska judar i Rumbulaskogen utanför Riga åren 1941-1942.

Dagens låt: Kom hem nu - Lars Winnerbäck

//Chasid

Inlagt 2010-12-29 09:11 | Läst 13097 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
I dag är din blogg dyster. Om det inte var för de vackra bilderna skulle jag släpa mig från datorn, tyngd till golvet av världens elände!
Svar från Chasid 2010-12-30 10:16
This is a mean old world... Det gäller att ta tillvara alla livets ljuspunkter och glädjeämnen och ha blicken fast riktad på målet annars blir det jobbigt att leva! Major Plagge var en man som försökte göra gott i en ond värld och han är ett föredömme som är väl värd en bok.
//Chasid