Multireporter och opinionsbildare. Det som står i min blogg är mina högst privata tankar och åsikter.

Var inte en fotografisk härmapa utan försök att hitta ditt eget personliga uttryck!

I en del kommentarer har mina bilder jämförts med Sune Jonssons, Christer Strömholms, Dorothea Langes, Werner Bischofs och till och med Josef Koudelkas bilder. Det är alltid kul när mina bilder jämförs med mina hjältars bilder, men jag kommer nog aldrig att nå upp till deras nivå och det är inte heller min strävan. Jag är och kommer alltid att vara mig själv när jag fotar och jag har nog lagt ner mer än 10 000 timmar för att hitta mitt eget personliga uttryck som fotograf och skribent.


Istanbul, Turkey © Mikael Good, 2010

I början av min karriär försökte jag ändå att härma mina hjältar och ta samma bilder som dem men den tiden ligger nu långt bakom mig. Att härma sina hjältar kan ändå ha sina poänger, särskilt när man är ung och grön och ännu inte hittat sitt eget personliga uttryck. Men när man väl har hittat sitt uttryck är det bara dumt att vara en härmapa, då är det bättre att köra så det ryker! Det är ändå allt för många som är fotografiska härmapor och försöker kopiera andra fotografers högst personlig stil.


Riga, Latvija © Mikael Good, 2008

Jag har fått frågor om hur jag bär mig åt när jag fotar människor, hur jag kan få en sådan närhet och autenticitet i mina bilder? Mitt svar är: "- Jag är mig själv helt enkelt och det enda sättet att ta samma typ av bilder som mig är att bli Mikael Good". 


Jelgava, Latvija © Mikael Good, 2010

När jag var i Lettland förra året sa min tolk Liana till mig: 
"-Det är så kul att åka ut till familjer tillsammans med dig Mikael, du för med dig så mycket hopp och glädje till människorna du möter!"
Det var en komplimang som jag verkligen uppskattade, särskilt som den kom från en person som jag både respekterar och beundrar. Liana kallas med rätta för Ängeln från Riga för sitt stora arbete bland de minsta och svagaste i Lettland. Liana träffade på pricken med sin kommentar! Jag vill inte gräva ned mig i andra människors olycka utan vill försöka föra in hopp, ljus och glädje i deras liv! Det är sån jag är! Jag är glad, positiv och skrattar mycket trots att jag har gått igenom en del riktigt svåra stunder i livet, det förhållningssättet genomsyrar mina möten och sätter sin högst personliga prägel på mina reportage.


Waxi, Qinghai © Mikael Good, 2004

"- Photography for me is about Life, Death and Everything in Between!" //Mikael Good


Beykoz, Turkey © Mikael Good, 2010

Om ni gillar mina bilder så får ni gärna gå med i gruppen Mikael Good, Photojournalist and Writer på Facebook

Dagens låt: Burning Lights - Joe Strummer

//Chasid

Inlagt 2011-02-19 16:52 | Läst 6832 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Tittade på dina fina bilder och pojken Waxi är en fantastiskt fångande bild. Pojkens uttryck, vad han tänker på, känner och undrar och den lilla handen ....en bild som jag då aldrig kommer att glömma. Man vill helt enkelt ta den lilla ungen i famnen och hålla om honom. Mycket stark bild.
Hälsar Agneta.
Svar från Chasid 2011-02-19 18:07
Pojken är faktiskt en flicka :) Tack vare just den bilden och några andra som jag tog vid samma tillfälle så beviljade Radiohjälpen ett stöd till skolan och idag så mår alla barnen i byn bra och har en skola att gå till, tillgång till rent vatten och en hyffsad väg som förbinder dem med omvärlden :)
//Chasid
Grymt snyggt. Närvaro man alltid längtar efter.
Svar från Chasid 2011-02-19 18:25
Tack för din kommentar Mats :) Närvaro är en av de viktigaste ingredienserna i mina bilder och texter och det är något som jag försöker förmedla till dem som ser mina bilder och läser mina texter.
//Chasid
Detta som du skriver om tycker jag är väldigt intressant. Jag har själv i flera år funderat fram och tillbaka kring det här med fotostil. Hur jobbar man fram en sådan? Men kanske allra mest - vad definierar en tydlig fotografisk stil? Vilka parametrar spelar in och hur kan man själv som fotograf jobba med dessa?

De fotografer som har en tydlig fotostil brukar ju ha hittat en variant av teknik, motiv och uttryckssätt som de sedan kör stenhårt med.

För övrigt håller jag med om att bilden på Waxi är fenomenalt bra.
Svar från Chasid 2011-02-20 08:54
Dina frågor och tankar är mycket intressanta Joakim, men svaret blir så långt att jag nog skriver ett nytt inlägg utifrån dina frågor, men det kan dröja ett par dagar!
//Chasid
Kanske funderar du ibland över det där, vad som är din stil jämfört med dina förebilders? Jag måste ärligen tillstå att jag föredrar dina bilder framför t ex Christer Strömdolms eller Sune Jonssons. Så jag är bara glad att du givit upp härmandet. Dorotea Lange är jag förtjust i, men hennes stil är inte heller riktigt din. Att ha henne som inspirationskälla kan ändå inte vara fel, jag kan se något gemensamt mellan hennes och dina bilder.
Svar från Chasid 2011-02-20 08:44
Christer Strömholm är i mina ögon den största svenska fotografen. Strömholm var en fotografen som levde ut sin fotografi och den var starkt ihopkopplad med hans liv och personlighet.
Dorotea Lange är som sagt en av mina inspirationskällor och likheterna mellan våra bilder består nog främst i ett äkta engagemang för de minsta och svagaste
//Chasid
EGW 2011-02-20 19:34
Jag förnekar inte Christer Strömholms storhet, men jag tycker inte om hans fotografiska stil. När det gäller Lange så håller jag med dig, det finns en empati i hennes bilder som jag finner inspirerande.
Det är bara värdsfotografer som du som kan ha en egen stil.Du är stor,större ännu större.Jag har gått igenom mina bilder och har inte funnit någon bild som inte någon annan tagit.Skulle jag åka till paris och ta på Eifeltornet och en annorlunda vinkel så har alleredan någon annan tagit något liknande.Du är ju Sveriges mest kände fotograf så jag försöker bli Sveriges mest okände fotograf.
K
Svar från Chasid 2011-02-19 21:07
Jag är ingen världsfotograf och det är inte heller min strävan, jag vill att människorna i mina bilders situation ska bli känd och jag är nöjd så länge som jag kan få vara med och se till så att de minsta och svagaste får mat på bordet och är det någonting som jag vill vara känd för så är det att jag är en man som står för mitt ord :)
//Chasid
Det räcker inte att bara ta bra bilder, man måste ju kunna sälja sig själv också och det gör ju du. Gillar din rakt registrerande stil. Det ligger inte i tiden men blir tidlöst.
Svar från Chasid 2011-02-20 09:08
Jag önskar att jag hade lite vassare armbågar och var bättre på att sälja mina bilder och reportage, då kanske jag tom skulle kunna leva på det!
Rakt, enkelt oförvanskat och med människan i centrum det är precis så som jag vill ha mina bilder. Det är väldigt lätt att sugas med i rådande fotografiska trender men därmed inte sagt att det inte behöver vara fel med förnyelse!
//Chasid
Kul om du skriver ett blogginlägg om fotostil. Jag skrev faktiskt ett själv som tar upp min funderingar:

http://www.fotosidan.se/blogs/joakimke/fotostil-fotografiskt-signum-och-goran-segeholm.htm